Hamilelikte cilt bakımı nasıl yapılmalıdır?

cilt bakımıHamilelikte kadınlarda oluşan yoğun hormonal değişimler ve metabolizmanın hızlanması gibi etkenlerle beraber ciltte de bazı değişimler olur. Bu gebeliğin ilk üç ayında cildin doğal salgısı sebumda olan artış nedeniyle, cildinde akne bulunmayan kadınlarda bile akne meydana gelebilir. Bu nedenle cilt bakımına özen gösterilmesi gerekir. Ancak kimyasal içeriği olmayan, organik cilt temizleyicileri kullanıp cilt temizliği yapılmalıdır. Hamilelik döneminde kimyasal madde içermeyen ürünlerle cilt bakımı yapmalısınız. Ciltte mekanik peelingler kullanmayı tercih edin. Kozmetik ürünleri kullanılırken, bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimine mani olmamak için  daha hassas olmalısınız.

Hamilelikte cilt değişimi ne zaman görülmeye başlanır?

Hamilelik döneminde ilk üç aylık zamanda ciltte sebum artışı olması ile ciltte akne oluşumları ve renk değişimleri meydana gelir. Hamileliğin son üç aylık döneminde cildin iyice gerilmesi ve bebeğin büyüyerek daha fazla bası yapması yüzünden, ciltte gözle görülecek çatlaklar meydana gelir. Bu nedenle hamileliğin erken döneminde cilt elastikiyetini arttıran, kimyasal içeriği olmayan tıbbi ya da doğal ürünlerin kullanılmasına başlamak gerekir. Masajla cilde tatbik edeceğiniz ürünlerle, kilonuzu kontrol altına almakla cildin bu tür değişimlerden daha az etkilenmesi sağlanabilir.

Hamilelikte ciltte renk değişimleri

  • Meme başında renk koyulaşması
  • Göbek ve göğüs arasındaki dikey çizgide renk koyulaşması
  • Vücutta olan benlerde büyüme ve sayıca artma
  • Yüzde alın, elmacık kemikleri ve burunda gebelik maskesi denen durumun oluşması

Hamilelik döneminde özellikle esmer cildi olan anne adaylarının mineral içeriğinde organik güneş koruyucu ürün kullanmalıdır. Bu ürünü güneşe çıkmadan yarım saat önce sürmeli ve açık havada oldukları sürede 3 saatte bir tekrar etmelidirler.

Hamilelikte oluşan cilt hastalıkları

Gebelik sürecinde anne adayının önceden olan sedef gibi cilt hastalıklarının olması durumunda, bunların gelişimi farklı olabilir. Bazı hastalıklarda daha çok kötüleşme, bazı hastalıklarda aktivitenin azalması görülebilir. Bu nedenle önceden cilt hastalıkları olan anne adayları hamilelik döneminde dermatolog kontrolüne girmelidir. Hamilelik mantar enfeksiyonlarının oluşma eğiliminde artış görüldüğü bir süreçtir. Bunun nedeni vücutta olan bağışıklılık farklılığı, anne adayının kilosunun artması ve terlemede artma olmasıdır. Bu dönemde toplardamarlarda mantar, hemoroit gibi sorunlarda oluşabilir. Kilo artışı yüzünden ciltteki selülit oluşmasını engellemek için, hafif egzersizler yapılabilir.

Hamilelikte cilt bakımı için yapılabilecekler

Duş alma: Bu süreçte ter bezlerin daha fazla çalıştığından her gün dış alınması tavsiye edilmektedir. Ilık suyla 15 dakika süren duş sırasında doğal sabunların kullanılması gerekir. Saçlar için bile bu sabunlar kullanılmalı, banyodan sonra cilt çatlakları için karın ve göğüs bölgesine bebe yağı sürmelisiniz. Bu dönemde mantar enfeksiyonları daha fazla oluştuğundan, vücutta her bölge iyice kurulanmalı, pamuklu giysiler tercih edilmelidir.

Göğüs bakımı: Göğüsler hamilelikte özen gösterilecek alanlardır. Göğüs çatlaklarını önlemek için, duştan sonra nemlendirici kullanılıp, masaj yapılmalıdır. Göğüslerde sarkma için, günde iki kez soğuk suyla yıkamak gerekir.

Makyaj ve saç bakımı: Hamileliğin ilk üç ayı bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Bu yüzden ilk 3 ayda daha dikkatli olmak gerekir. Saçlar içinde kimyasal ürün kullanmamak gerekir. Özellikle bu dönemde saçlara boya yapmaktan uzak durmak gerekir. Saçların boyanması gerekiyorsa, ilk üç ay geçince bitkisel olanları tercih edin. Saçlar için jöle gibi ürünler kullanılmamalıdır. Saçlara yapılacak perma, röfle gibi uygulamalar hamilelikten sonraya ertelenmelidir. Bunlar saç derisinden kana karışır. Makyaj yaparken de doğal ürünlerin kullanıldığında, bebeğe zarar vermeyecektir.

Hamilelikte cilt bakımında bitkisel ürünler

Bu dönemde cilt sorunlarının artması nedeniyle, cildin nefes alması sağlanmalıdır. Geceleri yatmadan evvel cilt temizlenmeli ve yüz besleyici kremlerle desteklenmelidir. Cilde uygulanan doğal maskelerde bu dönemde kullanılabilir.

  • Bir tane limon kabuklarıyla beraber robotta püre haline getirilir. Bunun içerisine biraz su karıştırıp yüzünüze sürün. Böyle 5 dakika bekletip, cildinizden temizleyin.
  • Cilt temizliğinde bir tane yumurta sarısı, 3-4 damla limon suyu ile 1 yemek kaşığı susam yağını karıştırıp cildinize sürün. Bunu 10 dakika bekletin.
  • Cildinizde kuruma varsa, 5-6 tane çileği ezerek sütle karıştırın. Bunu cildinizin üstünde 10 dakika bekletip, bol suyla yıkayın.
  • Cildin tazeliğini sağlamak için, 3-4 damla limon suyu, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve balı karıştırıp, cildinize 20 dakika kadar bekleterek sürün.
  • Cildinizin yağlı olması halinde salatalık kullanın. Yarım salatalık ve avokadoyu, 1 tane yumurta beyazı ve biraz sütle karıştırıp buzdolabında soğutun. Bu maskeyi yarım saat kadar cildinizde tutun ve ılık suyla temizleyin.

Bir Cevap Yazın