Gün, ay ve yıl nasıl oluşur?
Zamanın ölçülmesi için sabit bileşenler arayan insanoğlu, İlk Çağ’dan itibaren içinde yaşadığımız dünyanın evrendeki hareketlerini ve diğer sistemler ile olan ilişkilerini incelemiştir. Antik Çağ’da dahi nasıl olduğu hala bilinmese de birçok medeniyet Güneş Sistemi’nin hareketleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmuş ve bu sabit bileşenler ile zamanın doğru bir şekilde ölçülmesini başarmıştır. Günümüzde zaman olarak adlandırdığımız algının oluşmasını sağlayan gün, ay ve yıl gibi kavramlar, Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin ve Güneş’in kendisinin döngüsel hareketlerinin ölçülmesiyle oluşturulmuştur.
Güneş Sistemi’nin sahip olduğu toplam kütlenin yaklaşık olarak %99,8’ini oluşturan Güneş, çevresindeki birçok gezegen, cüce gezegen, uydu, asteroit ve toz bulutunun belirli bir yörünge ile kendi etrafında dönmesini sağlar. Dünya’da tıpkı sistem içindeki diğer gezegenler gibi Güneş’in çevresinde döner. Dünya’nın Güneş etrafında tam bir tur atması için geçen süre 365 gün 6 saat 43 dakika ve 12 saniyedir ki, insanlar olarak biz bu döngüyü “yıl” olarak adlandırırız.
Dünyanın Güneş etrafındaki yörüngesini bir yıllık süre zarfında tamamlamasıyla yıl kavramı oluşurken, ay kavramı ise Dünya’nın uydusu olan Ay’ın hareketleriyle ilgili olarak geliştirilmiştir. Dünyamızın uydusu olan Ay, tıpkı dünyanın Güneş etrafında sabit bir yörüngede döndüğü gibi Dünya’nın etrafında döner. Dünya’nın uydusu olarak hem dünya çevresinde hem de Güneş’in etrafında dönen Ay’ın döngüsel hareket süresi, insanların “ay” olarak adlandırdığı bir zamansal kavramdır. Ay, Dünya çevresindeki bir tam turunu 28 gün 12 saat 44 dakika ve yaklaşık olarak 3 saniyelik süre zarfında tamamlar. Bu süreyi insanlar bir “aylık” zaman olarak algılar.
Tüm bu zamansal algının daha küçük ölçekli dilimlere ayrılması için “gün” kavramı ortaya çıkartılmıştır ki, Dünya’nın kendi çevresi etrafındaki tam bir turunu tamamlama süresi gün olarak algılanmaktadır. Dünya 24 saatlik süre zarfında kendi ekseni etrafında tam bir tur atar ve bu döngüsel hareket esnasında güneşin bazı bölgelerde batıp doğması ile “gündüz ve gece” kavramları ortaya çıkar. Bilinen insanlık tarihinin daha eski dönemlerinde bir tam gün sabah güneşin doğması ile başlar ve ertesi gün aynı zamana kadar sürerken, günümüzde gece 24:00 itibariyle yeni bir gün başlar ve ertesi gün aynı saatten itibaren bir sonraki güne geçilir. Güneş sisteminde yer alan Dünya, Ay’ın Güneş’in etkisiyle her zaman aynı sürelerde bu döngüsel hareketleri yapması, insanlara zamanı sabit değerler ile ölçme imkanı sağlamıştır.
bence süperdi normal olarak ben çok iyi yaptım tam puan aldım normal olrak
Bu sayfayı çok beğendim ödevim vardı yaptım😥
Gerçekten güzel ödevime yardım etti ama herşeyi uzatmışsınız mesela Dünyamızın uydusu olan Ay, tıpkı dünyanın Güneş etrafında sabit bir yörüngede döndüğü gibi Dünya’nın etrafında döner onun yerine dünyanın etrafında döner yazın
çok güzel ama uzun
Gün
Dünyanın kendi etrafında 1tam dönüşüne1gün denir.
22 mart
İkbahar enikso
22aralık
Kış gün dönümü
22haziran
Yaz gün dönümü
Ekvator
Güney kutbu
Oğlak dönengecı
cok teşekkur ederim çok işime yaradı yani kardeşim için
ödevim vardı ödevime yardım etti ama çook uzun
bu site çok güzel
Saolun ödevim vardı tamamladım
Aylar ve diğerleri ayrı olsa iyiydi, ama böylede iyi
Gün
24 saatten oluşan zaman birimi. Dünyanın kendi ekseni etrafında bir tam tur yapmasına karşılık gelir. Gece ve gündüzden oluşur.
Bir takvim günü, gece saat 24:00’dan ertesi gece 24:00’a kadar olan zaman dilimidir. Bununla birlikte gün tabiri ile bazen, gün doğumundan ertesi gün doğumuna kadar olan zaman veya sadece gündüz kastedilir.
Bir haftada 7 gün vardır. Bunlar, Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi ve Pazar olarak adlandırılırlar.
Bir yıl içerisinde 365 tam gün vardır. Bir ay içerisinde 28, 29, 30 veya 31 gün vardır.
Ay
Ay’ın Yer çevresindeki dolanımını tamamlaması için geçen süredir.
Bir kavuşum ayının, yani Ay’ın Yer’den görünen tüm evrelerini içeren tam bir çevriminin süresi 28,530588 ortalama güneş günüdür (28 gün 12 saat 44 dakika ve 3 saniye).
Bir yıldız ayı ise, Ay’ın bir yıldızla art arda iki kavuşumu (yıldıza göre aynı konuma gelmesi) arasındaki zaman süresidir ve 27,321661 gün sürer (27 gün 7 saat 43 dakika ve 12 saniye).
Modern takvimlerde ay 365 ve 366 gün süren bir yılın 12’de biri olarak kabul edilir.
Yıl
365 gün altı saat ve 49dakikadan oluşan zaman birimi. Bir yılda 12 ay vardır, bir yıl dünyanınGüneş etrafındaki yörüngesinde tam bir tur yapmasına karşılık gelir.
Miladi takvime göre Ocak ayının birinde başlayıp, Aralık ayının otuz birinde sona eren on iki aylık dönemdir.
tesekkürler
site çok uzun yazmış bence sizinki tam olmuş kısa ve öz