Gül suyu nasıl yapılır?

gül suyuDoğal bir madde olan gül suyu, bu özelliğiyle içerisinde insan sağlığına zarar veren sentetik maddeler barındırmadığı için tatlılara lezzet katmaktan cilt bakımına kadar birçok alanda kullanılır. Doğal bir aroma olarak da nitelendirilebilen gül suyunun makyaj temizlemek için kullanılması mümkün olduğu gibi, cildi besleyici özelliğinden doğal bakım ürünü olarak faydalanmakta da mümkündür. Gül suyu, herkes tarafından evde pratik bir şekilde yapılabilir ve buzdolabında saklanarak da uzun süre boyunca kullanılabilir. Esasen gül yağı imalatında açığa çıkan yağlı sudan elde edilen gül suyu, bu mayalı suya “birebir oranında damıtılmış saf su katılması” ile üretilir. Yaz aylarında hemen her bahçede karşılaşılan güllerin yapraklarını kullanarak ev yapımı gül suyunun doğal şifasından yararlanılabilir. Bahçelerdeki güllerin yapraklarını alırken baş kısmındaki taze yaprakları koparmak hem elde edilecek gül suyunun daha kaliteli olmasını hem de bitkinin yeni tomurcuk oluşturmasını sağlayacaktır.

Evde gül yaprağı yapmak için çelik bir tencere ve bu tencerenin içinde yerleştirilecek olan tabağın tencere ile temasını kesecek küçük bir güveç kabı yeterlidir. Mümkün olduğunca geniş bir çelik tencereyi ocağa koyduktan sonra tam ortasında güveç kabını “ters olarak” yerleştirin ve güveç kabının da ters dönen tabanının üzerine “porselen” bir tabak koyun. Bu aşama aslında basit bir damıtma düzeneği kurmak için ön hazırlıktır. Zira çelik tencerenin orta kısmında güveç kabının üzerinde duvar tabak, damıtma işlemiyle oluşacak olan gül suyunun birikeceği kap görevi görmektedir. Bu aşamadan sonra tencereye, orta kısımdaki porselen tabağın 4-5 santimetre altına gelecek kadar saf su koyun.

gül suyu nasıl yapılırTencereye saf suyu koyduktan sonra bu suyun içine kopardığınız gül yapraklarını ekleyin ve ocağın altını yakın. Ocağın altının yamasıyla birlikte kaynayan su buhara dönüştüğünde orta bölümdeki porselen tabağın içinde birikmesi için çelik tencerenin ağzına alüminyum folya ya da “tutma yeri olmayan” tercihen cam bir kapak oymanız gerekir. Cam kapağın tutma kısmı olmadığı için bu bölüme poşet içerisine konmuş buz yerleştirilir ve kaynayan suyun buharı da bu buzla temas ettiğinde hızla soğuyarak su damlarının ortadaki porselen tabağa damlamasını sağlar. Ancak bunu alüminyum folyoya koni biçimi vererek yapmak çok daha basit olacaktır. Tencerenin kapağının tutma yerine yerleştirilen buz poşetinin deliği tamamen kapattığından ve buharın tencere dışına çıkmadığından emin olun. Bu şekilde tenceredeki su kaynadıkça üst bölümdeki cam kapağa buhar yükselecek, yükselen bu buhar da orta bölümündeki buzla temas ettiğinde soğuyarak yeniden su damlacıklarına dönüşecektir. Kaynatma işlemi sonucunda ortadaki porselen tabağın içinde kalan öz, gül suyu olmaktadır.

Bir Cevap Yazın