Göynük ve gezilecek yerleri nelerdir?

göynükGöynük ilçesi Batı Karadeniz bölgesinde olan Bolu ilinin mimarisi ve doğallığıyla bilinen şirin bir yerleşim yeridir. Tarihte İskitlerin ve Trakların ilk olarak yerleştiği bölge, Bitinya egemenliğinin ardından, Büyük İskender, Romalıların ve Bizanslıların egemenliğine girmiştir. Umur Bey Hanlığına başkentlik de yapmış olan ilçe daha sonra, 1292 yılında Osmanlıların egemenliğine geçmiştir.

Tarihin izlerini açıkça şekilde taşıyan ilçenin, Anadolu Türklerinin yaşam tarzını yansıtması açısından da önemli bir konudur. İlçedeki dar sokakları, bahçe içinde yer alan Osmanlı evleri, Arnavut taşıyla kaplanmış olan sokakları sizlere tarihten bir nostaljiyi yaşatacaktır. İlçede Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan çoğu ev restore edilmiş ve buraya gelen ziyaretçiler için pansiyon olarak düzenlenmiştir.

İlçede İç Anadolu ve Karadeniz ikliminin bir arada görüldüğünü gittiğinizde görebilirsiniz. Kış aylarında genelde kar yağışının etkisinde olan Göynük, tercihine göre istenen zamanda ziyaret edilebilir. Tarihi değerlerini ve doğal yapısını korumayı başaran bu yerleşim yeri, gidenlerin ilgisini çekecektir.

AKŞEMSETTİN TÜRBESİ: Fatih Sultan Mehmet’in hocası olan Akşemsettin adına 1464 yılında yaptırmış olduğu türbe, altıgen bir yapıya sahiptir. Kefeki taşıyla yapılmış olan kubbesi kasnaksız bir yapıya sahiptir. Doğu yönünde olan kapısının üstünde olan sivri kemerli alınlığı vardır. İçi oldukça sade olan türbenin kubbesinin oturmuş olduğu pandantifler oldukça ilgi çekicidir. Türbede olan Akşemsettin sandukasının yanında, oğullarının sandukası da vardır. Ceviz ağacından yapılmış olan sandukalarda bulunan narçiçeği motifli süslemeler ve kabartma yazılarda Osmanlı ağaç işçiliğine örnek gösterilecek kadar güzeldir.

GAZİ SÜLEYMAN PAŞA CAMİİ VE HAMAMI: Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olan eser, Orhan Gazi’nin oğlunun 1331 – 1335 yılları arasında inşa ettirdiği bir eserdir. Tek minaresiyle, tek şerefesi olan cami, ahşap kubbeli olarak yapılmıştır. İlçede olan Osmanlı eserleri arasında sağlam kalabilmiş olan yapı, 1948 – 1960 yıllarında restore edilmiştir. Cami ile aynı dönemde inşa edilmiş olan hamamda traverten taş kullanılmıştır. Yörede bulunan en eski hamam olma özelliğine sahip olan eserde, erkekler ve kadınlar için ayrı yıkanma bölümleri bulunmaktadır. Evliya Çelebi’nin Ankara ve İstanbul’da bile böyle bir hamam yoktur, övgüsüne mazhar olmuş olan eseri sizlerin de görmesi gerekir.

ÖMER SEKKİN VE TABAK DEDE TÜRBELERİ: İlçede ermiş olarak tanınan deri tabakçısı Tabak Dede’nin türbesiyle Hacı Bayram Veli’nin müridi olan bıçakçı dede olarak tanınmış olan Ömer Sekkin türbeleri ilçede görülecek yerler arasındadır.

ZAFER KULESİ: İlçenin simgesi haline gelmiş olan kule, 1923 yılında ilçenin ilk kaymakamı olan Hurşit bey tarafından yaptırılmış. İlçeyi gören bir tepenin üzerinde olan kule, altıgen temel üzerine ahşap yalı mimarisi kullanılıp 3 katlı olarak inşa edilmiştir. Kurtuluş Savaşındaki n simgelemesi için yapılan bu simgeyi ilçeye gidenlerin ziyaret etmesini tavsiye ederiz. Bu bina günümüzde saat kulesi olarak kullanılmaktadır

ÇATAK KAPLICASI: İlçenin 33 km. güney tarafında yer alan bu kaplıca, Himmetoğlu köyündedir. Hamam deresi civarındaki kaplıcanın karayolu ulaşımı vardır. Denizden yüksekliği 490 metre olan Çatak kaplıcasının birçok hastalığa iyi gelen şifalı suları vardır.

ÇUBUK GÖLÜ VE YAYLASI: 15 hektarlık bir alanı olan göl, ilçenin 11 km. kuzeyindedir. Kayabaşı tepesinden doğru aşağıya inen heyelanın vadide oluşturmuş olduğu alanda meydana gelmiştir. Gölün çevresinde bulunan yürüyüş parkurları ve küçük bir köy gezebileceğiniz yerlerdendir. Çubuklu yaylası alanı Trekking tutkunları için oldukça heyecan vericidir.

SÜNNET GÖLÜ: Göynük’ün 27 km doğusundaki göl, derin bir vadideki heyelan çukurundan oluşmuştur. Kurudağ ve Erenler tepesinde olan gölün denizden yüksekliği 820 metre olup, 18 hektar alana sahiptir. En derin yeri 22 metre olan gölün çevresinde olan piknik alanları, konaklama tesisi ve yürüyüş parkurları doğanın en güzel görüntülerini sunmaktadır.

Bir Cevap Yazın