Glukagon hormonu sayesinde daha kolay zayıflayabilir misiniz?

glukagonGlukagon hormonu, pankreasta bulunan alfa hücreleri tarafından salgılanmaktadır. Bu hücreler pankreastaki beta hücrelerine komşudur. Bu hormon vücutta insülinin yapmış olduğu etkinin tam tersini yapar. Yani insülin homonu kandaki kan şekerini düşürürken, glukagon hormonu da şeker seviyesini yükseltir. Bunun yanı sıra karaciğerde olan glukagon yapımını arttırır, kas ve yağ dokularında olan glikoz kullanımını azaltır. Glukagon vücutta olan insülin direncinin meydana gelmesinde birinci dereceden sorumlu olan unsurdur. Hastalara yapılan şeker hastalığı ameliyatı ile glukagon seviyesi düşer ya da bu hormonun etkinliğini azaltan bazı tedbirler alınabilir. Glukagon hormonunun karaciğerdeki glikoz yapımını arttıracak olan uyarıcı etkisi ortadan kaldırılır. Bu sayede insülin direnci de ortadan kaldırılır.

Vücutta karbonhidrat oranı düştüğünde ya da biraz karnınız acıktığında pankreastan hemen glukagon hormonu salgılanmaya başlar. İnsülinin az salgılanmasını sağlar ve vücuttaki yağ yakma görevini üstlenir. İnsülin ve glukagon hormonunun vücutta aynen bir tahterevalli gibi görmeniz mümkündür. Biri yükselirse, diğerinde düşme olur. Bu hormonların dengede tutulması adeta olanaksız gibidir. Yağ hücrelerinde olan lipazı devreye sokan glukagon hormonu yağ yakımını arttırmakta, aynı zamanda kanda bulunan serbest yağ asitlerini de arttırmaktadır. Bu yapılan vücutta bulunan hormonlara dayalı gerçekleşir. Yani diyet yapanlar ara öğün içinde elma gibi besinler yerse, bunun metabolizmayı hızlandırmayacağını söyleyebiliriz. Bu şekilde insülin salgılanmasını arttırdığı için, daha fazla acıkma hissi duyulacaktır. Bunun yanında glukagon hormonu devre dışı kaldığı zamanda, yağ yakmanız iyice zorlaşır.

Glukagon hormonu için nasıl beslenmelidir?

Bu durum tamamen kişinin vücut metabolizması ve insülin hormonu ile ilgilidir. Glukagon yemek yedikten sonra 5-7 saat içinde tam etkili bir şekilde çalışmaya başlamaktadır. Glukagon yüksek miktarda protein ve az miktarda yağ alındığı zaman salgılanır. Karbonhidratta az alınırsa hormon salgılanır. Bu yüzden glisemik indeksi düşük olan karbonhidratın değil, komplex karbonhidratların tüketilmesi gerekir.

Glukagon hormonunun etkin bir şekilde kullanılması için ne yapılmalıdır?

Bunu sağlayabilmek için kahvaltının yapılmaması gerekir. Çünkü gece sizler uyuduğunuzda growht hormonu en üst seviyede çalışır, insülin hormonu ise uyku modunda kalır. Eğer geceleri yatmadan evvel karbonhidrat alınmazsa insülin hormonu yükselmez. Sabah kalktığnızda da growht hormonu aktif halde olur. Sabahları uyandığınızda insülin hormonu sanki aç bir kurt gibi bekler. Bu yüzden kahvaltı yapılmaması ya da yapılırsa da sadece yağ ve protein alınması gerekir. Growht hormonu ise vücutta hipofizden salgılanan büyüme hormonudur. Geceleri daha aktif halde olur. Bu durumda uyanınca 2-4 saat sonra  glukagon hormonu devreye girer ve growht hormonunun desteğiyle birlikte vücutta olan yağ yakma hızı da % 90 oranında artış gösterir. Bu şekilde beslenmeyi her zaman yapamasanız bile, arada bir kilo verme ihtiyacınız olduğunda bunu denemelisiniz. Daha kolay yağ yaktığınıza şahit olabilirsiniz. En azından daha kolay zayıflayabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın