Geriatrik depresyon nedir?

Yaşı ilerlemiş olan insanlarda görülen ruhsal sorunlar arasında bulunan geriatrik depresyon, tek başına ya da başka hastalıklarla beraber ortaya çıkabilir. Fiziksel hastalıklarla beraber olan depresyon hem yaşlıların, hem de yakın akrabalarının hayat kalitesinin olumsuz olarak etkilenmesine neden olur. Stres nedenleri olacak bu durumda yaşlıların korunması, onlar için önemli bir destek olacaktır. Ekonomik sıkıntı içinde olan yaşlıların, aile desteğini görmesi oluşan depresif belirtilerin azaltılmasına sebep olur. Yaşlı insanların kullandığı bazı ilaçlarda geriatrik depresyon nedeni olabilir. Bu yüzden sebeple sadece bedensel belirtilere göre hareket etmemek gerekir. Bu belirtiler başka hastalıkların belirtisi de olabilir.

Geriatrik depresyon tanısı ve tedavisi nasıl olur?

geriatrik

Duygu durum bozukluğu olarak kabul edilen bu rahatsızlığın teşhis ve tedavisinde günümüzde bile eksiklikler vardır. Bu yaşlarda yaşanan depresyon bağımsızlığın azalma sebebi olmakta yaşlılara, ailesindeki kişilere, bakıcılarına ve kurumlara yük getirmektedir. Depresyona giren yaşlı kişiler, bu neden dışında hastanelere diğer sağlık problemleri için daha çok başvurmaktadır. Bu rahatsızlık erken dönemde teşhis edilebilirse, bu kişilerin yaşam kaliteleri açısından olumlu yansımalar meydana gelecektir. Hastalığın meydana getirdiği belirtiler tipik depresyona göre daha farklı belirtiler gösterdiğinden, doktorlar ve hasta yakınları tarafından tanımlanmakta zorluklar olur. Bu yaşananlar genellikle yaşlılığın sonucunda doğal bir süreç olarak kabul edilir. Genç yaştaki hastalara göre, yaşlılarda daha farklı belirtiler gösteren depresyon, tedaviye vereceği yanıt da birbirinden ayrılır. Bu nedenlerden dolayı yaşlılıkta oluşan geriatrik depresyon, teşhisi zor koyulan ve gerektiği kadar tedavi edilemeyen hastalıkların başında gelir.

Geriatrik depresyon belirtileri nedir?

Bakım evlerinde yaşayan yaşlı insanlarda daha fazla görülen bu rahatsızlık, kişilik özellikleriyle özdeşleşen bir yapıdadır. Bu rahatsızlığı yaşayan yaşlılarda tedaviye yanıt daha uzun sürede olur. Hastaların yaşadığı klinik belirtiler daha fazladır. Bu kişilerde ölüm düşüncesi, kendisini değersiz bulma gibi belirtiler olur. Kasıtlı yapılan hareketler, özellikle yemek yememek, bağırmak ve agresif tutumlar sergilemek yaygındır. Bu hastalarla iletişim kurmaya çalışmak oldukça zordur. Depresyonla bağlantılı olarak gelişen intihar etme düşüncesi ve bunun olabilme riski bulunmaktadır. Bu konuda riski en yüksek olan grup yaşı fazla olan insanlardır. Özellikle erkek olan hastalarda yaşla beraber sabit bir artış görülür. Yaşlıların bu konuda en fazla etkilendiği risk faktörü hayatta yalnız kalmak ve sosyal yönden izole olmaktır. Depresyonda olan yaşlı kişilerdeki intihar düşüncelerini tetikleyecek en önemli nedenler maddi açıdan yaşanan imkânsızlıklar ve kötü bakım koşullarıdır. Geriatrik depresyon sorunu olan yaşlı kişilerin özel bir bakım altında bulunması gerekir.

Bir Cevap Yazın