Gebelikte mide yanmalarının sebebi nedir?
Gebeliğin ikinci üç aylık döneminde gerçekleşebilen fiziksel değişiklerden biridir. Hamile kadın bu yanmayı göğsünün tam ortasında hisseder. Mide yanmasının sebebi, gebelikte mide içeriğinin yemek borusuna doğru kaçması ve bununla birlikte de mide asitlerinin yemek borusunu tahriş etmesidir.
Aslında gebelikte mide yanmasına sebep olan bir çok durum vardır. Gebelikte mide yanmasının en önemli sebebi, büyümekte olan rahmin yukarı doğru mideyi sıkıştırmasıdır. Diğer bir neden ise, hormonların etkisiyle sindirim sisteminin çalışmasının yavaşlamasıdır. Çünkü gebelik sırasında yiyeceklerin gidişi, yemek borusuna dalga şeklinde hareketlerle ilerler ve yavaşlar. Dolayısıyla midenin boşalması gecikir, yiyeceklerin de sindirim sisteminden boşalması daha yavaş olur.
Elbette gebelikte bu yavaşlamanın bir sebebi vardır. Sebep şu: yiyecekler emilirken daha uzun süre içerisinde geçecek ve bu şekilde bebeğe daha fazla besin ulaşacaktır. Ancak, bu durum şişkinlik ve hazımsızlığa yol açar.
Neler Yapılabilir?
Yeme alışkanlıkları değiştirilmelidir. Özellikle de beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Gün içinde küçük öğünler şeklinde ve daha sık yenmeli. Yemekler sırasında sıvı gıdalar daha az alınmalıdır. Bunları yapmanın amacı midenin ne tamamen dolu ne de tamamen boş tutmaktan sakınmaktır. Sıvı gıdalar daha çok yemek aralarında alınmalıdır. Ayrıca yemeğin ardından hemen sırtüstü yatılmamalıdır. Kızartmalardan, yağlı ve acı yemeklerden kaçınılmalıdır. Fazla miktarda çay, kahve ve çikolatadan da sakınılmalıdır. Ayrıca asitli içecekler de mide yanmasını artırır. Yiyecek ve içecekler ayaküstü değil, oturarak tüketilmelidir. Yiyecek ve içecekler ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalı. Yani ılık olmalıdır. Çok yavaş kalkılmalı. Özellikle sabahları yataktan hızlı bir şekilde kalkılmamalıdır. Hatta kalkmadan önce biraz dinlenmek daha da iyi olur.
Gebe kadın bir şeyi kaldırırken dizlerinin üzerine çökmelidir. Sırtüstü yatmaktan kaçınılmalı, kendini minderlerle desteklemelidir. Hafif yürüyüşler yapın (özellikle de yemekten sonra) Mide yanmalarını artırmaya sebep olacak hareketler (yemekten hemen sonra uzanmak ya da yatmak, ani öne eğilme gibi) ve pozisyonlardan kaçınılmalıdır. Mide yanmasını önlemek için doğal yöntemler de vardır. Mesela yoğurt yenilebilir. Süt içilebilir. Ayıca bir su bardağı ılık süt ile bir yemek kaşığı bal karıştırarak içilebilir.
Eğer midede var olabilecek bu yanma çok fazlaysa ya da yapılması tavsiye edilen yöntemler ile geçmediyse doktora gidilmelidir. Doktor antiasid yazabilir. Antiasid doktora danışmadan alınmamalıdır. Çünkü antiasidlerin bazıları vücutta su tutarlar.