Gebelikte bebeğin cinsiyet seçimi yapılabilir mi?

cinsiyet seçimiEmbriyodan cinsiyet seçimi günümüzde teknoloji sayesinde daha kolay yapılmaktadır. Normal olarak embriyodan cinsiyet tayini yapılmaz. Ancak bazı durumlarda genetik hastalıkların geçişi açısından bunun yapılması gerekir. Fakat bazı ülkelerde bu seçim yasalar gereği yapılmaktadır. Tüp bebek tedavisi yapılırken elde edilen embriyolardan biyopsi yapılarak alınan hücrelerin genetik laboratuvarda incelenmesiyle, erkek ya da kız olduğu belirlenmektedir. Cinsiyet seçimi yöntemiyle bebek sahibi olmak isteyen çiftler bu isteklerini ancak tüp bebek tedavisiyle elde edebilir. Çünkü bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi için, öncelikle embriyo elde edilmesi gerekir. Cinsiyet seçilmesini isteyen çiftler bunu önceden doktoruna belirtmesi gerekir. Cinsiyet tayin etmekte kullanılan yöntemlerin arasında embriyo transferinden önce genetik analiz ve spermlerin ayrıştırılması kullanılır. Bu yöntemlerden genetik analiz yönteminde daha fazla başarı elde edilir.

Genetik analiz yöntemiyle cinsiyet seçimi nasıl yapılır?

Tüp bebek tedavisi yönteminde yapılan işlemde, anne adayına yumurtalıkları uyarmak için ilaç tedavisi uygulanır. Tedavide olgunlaşan yumurta toplanıp spermlerle döllenir. Bundan 3-5 gün içerisinde gelişmiş olan 6-8 hücreli embriyolara hücre biyopsisi yapılmaktadır. Burada embriyoların dış kabuğu lazerle delinip bir veya iki hücre alınmaktadır. Bu hücreler özel bir işlemden geçirilip, genetik laboratuvara gönderilir. Embriyoların her birinin ayrı ayrı cinsiyeti belirlenip, en uygun kalitede olan cinsiyetteki embriyo anne adayına transfer edilir. Bu işlemden kalmış olan embriyolar dondurulup, yeniden kullanılmak üzere saklanmaktadır.

Cinsiyet seçimi için kullanılacak başka yöntemler var mı?

Genetik analiz ve sperm ayrıştırmasının dışında embriyolarda cinsiyet tayini yapılmasını sağlayacak yöntemlerin başarı oranının düşük olması ve bilimsel yöntemlere dayanmaması yüzünden güvenilirliği azdır. Bu yöntemlerin arasında;

MicroSort: Bir cihaz yardımıyla erkek ve kız spermler birbirinden ayrılıp, aşılama ya da tüp bebek yöntemiyle gerçekleştirilen bir işlemdir. Bu yöntemle yakalanan başarı şansı kızlarda % 92, erkeklerde ise % 81 oranında belirlenmiştir.

Shettles metodu: Bu yöntem genellikle zamanla metodu olarak bilinir. Metot kız ve erkek spermlerin hızı ve dayanıklılığına göre cinsiyet seçimi yapar. Yöntemde kız isteyen çiftlerin yumurtlamadan 2-4 gün önce, erkek bebek isteyenlerin 1 gün önce cinsel ilişkide bulunması gerekir.

Ericsson Albumin metodu: Bu yöntemde spermlerin özel yıkama yöntemiyle ayrıştırılması esasına dayanmaktadır. Başarı oranı yaklaşık olarak % 70 olarak görülür.

Çin takvimi: Bu yöntem Çin’de oluşturulduğu söylenen takvimle anne adayının yaşı ve hamile kaldığı ayın bebeğin cinsiyetini gösterdiği kabul edilir. Ancak bu herhangi bilimsel temele dayanmayan bir yöntemdir. Bu yüzden çiftler tarafından güvenilmemesi gereken bir yöntemdir.

Bir Cevap Yazın