Fitness nedir, faydaları nelerdir?

Fitness denince ülkemizde çoğu insanın aklına ilk olarak vücut geliştirme(body building) gelir. Bunun dışında birçok insan da fitness olarak tabir edilen egzersizlerin ayrı bir ekol olduğunu ve fitness yapanların çok farklı bir spor branşı ile ilgilendiğini düşünür. Oysa fitness kelime anlamı olarak “sağlıklı olma, formda olma” manasına gelir ki, bu çerçeveden bakıldığında çok geniş bir çeşitliliğe sahip olan birçok farklı egzersiz türü fitness olarak nitelendirilebilir. Fitness ister aletli isterse de aletsiz olsun vücut kaslarının teker teker ya da gruplar şeklinde çalıştırılması için yapılan egzersizler bütünüdür. Vücudun fiziksel yapısının güçlendirilmesini amaçlayan fitness egzersizleri, kişinin tercihine göre birçok farklı biçimde ve mekanda yapılabilir. Kısaca tüm spor dallarında kullanılan egzersizlerin fitness çalışmalarında da kullanıldığı söylenebilir.

Fitness yapma ile vücut geliştirme aynı manaya gelmemesine rağmen insanların bu iki kavramın aynı olduğunu düşünmesinin en büyük nedeni ise, fitness yapan insanların vücutlarının estetik görünmesi ve kas oranlarının fazla olmasıdır. Yapılış mantığı açısından bakıldığında fitness ile vücut geliştirme arasında temel iki fark olduğu görülür. Fitness vücudun farklı bölgelerinde yer alan kas gruplarını geliştirmek ve daha estetik görülen bir vücuda sahip olmak için değil, yalnızca bedenin sağlıklı olması için yapılır. Aletli ya da aletsiz yapılan vücut geliştirme ise, kişinin kaslarının düzenli aralıklarla çalıştırılarak kütle ve hacim olarak geliştirilmesini amaçlamaktadır. Fitness yapmanın temel amacı sağlık kazanmak olduğundan, kas gruplarına yönelik hareketlerin dışında pedal çevirme, hızlı tempo yürüyüş, koşma, kürek çekme gibi “kardiyovasküler” egzersizler de yapılır.

Fitness yapan kişilerin vücut geliştirme yapan insanlara göre daha ince bir yapıya sahip olmasının nedeni de, fitness egzersizlerinin kasların büyümesine yönelik olmamasıdır. Şüphesiz fitness yapan kişilerin vücutlarındaki yağ oranı azalır ve estetik manada dikkat çeken bir görünüm kazanır ancak bu durumun nedeni kişinin vücudunun sağlıklı hale geldiği için kasların sıkılaşmasıdır. Fitness yapılması ile kaslar hacim olarak büyümese de hem kaslar hem de iç organlar düzenli bir biçimde çalıştığından kişinin vücudundaki yağ oranı azalır ve bu nedenle de fit bir görünüm oluşur. Fitness tıpkı bazı spor dallarıyla uğraşan kişilerin yaptığı gibi yalnızca belirli kas gruplarının çalıştırılması için de yapılabilir. Fitness olarak tabir edilen egzersizler insana yüksek seviyede kalori harcatan, bedensel anlamda olduğu kadar zihinsel olarak da zindelik kazandıran, kasların güçlenmesini sağlayan ve hızlı solunum ile vücut ritminin arttırılmasına yönelik çalışmalardır.

Bir Cevap Yazın