Ev boyamada nelere dikkat edilmelidir?

boyamaEv boyarken hangi boyayı, hangi fırçayı kullanacağınız bile önemlidir. Ayrıca boyadan önce, boya yaparken ve boyadan sonra bazı kurallara uymalısınız. Önce boyadan önce neler yapmanız gerektiğini belirtelim. Çünkü boyama işlemi tamamlandığında, evinizde hasarların olmaması buna bağlıdır.

Ev boyamadan önce hangi hazırlıkları yapmalısınız?

Boya sırasında mobilyalarınızın ve kendinizin zarar görmemesi için, evinizi boya yapmaya hazır hale getirmelisiniz. Bu aşamayı düzgün bir şekilde geçerseniz, sonrasında sorun yaşamazsınız.

Öncelikle eşyalarınızı kaldırın. Evin içinde sizin ve merdivenin rahat hareket etmesi için ortamı hazırlamalısınız. Mobilyalarınızı odanın ortasına koyabilirsiniz ya da uygunsa dışarıya alabilirsiniz. Bu arada duvarlarda asıl resim ve süslerin mutlaka çıkarılması gerekir.

Eşyalarınızın boyadan ve tozdan korunması için, onları naylon örtü ya da eski çarşaf gibi malzemelerle kaplayın. Bu örtülerin kaymaması için kenarlarından maskeleme bandıyla sabitlemeniz gerekir.

Eşyalarınızı bu şekilde hazırladıktan sonra, prizlerinizi sökebilirsiniz. Bu arada televizyon, uydu, telefon hat çıkışlarını da çıkarabilirsiniz. Bunlar boya sırasında boyanabilir. Tavanda boyama yapacaksanız, avizelerinizi ya naylonla örtün ya da çıkarın. Kapı kollarını ve pencere kollarını boya sırasında çıkarabilirsiniz. Bunları kapatsanız da, üstlerine boya bulaşabilir.

Evinizde taşınamayan sabit eşyaları yani kalorifer radyatörü gibi eşyaları da naylonla örterek, maskeleme bandıyla sabitleyin. Zeminlerin de mutlaka naylon örtüyle kaplanması gerekir. Siz ne kadar dikkatli olsanız da, boya her yere sıçrayabilir.

Ev boyamaya nereden başlanmalı?

Evinizde iç mekânı boyarken belli bir sırayı izlerseniz, hem paradan hem de zamandan tasarruf edebilirsiniz. Bu nedenle sırasıyla tavanlar, duvarlar, kapı ve pencereler, radyatörler boyanmalıdır.

Tavan boyama sırasında önce fırçayla kenarlardan başlamalı, duvar boyunca şeritler çekmelisiniz. Kenarlardan 5-10 cm kadar fırçayla boyamalısınız. Bunu ruloyla yaparsanız, hem taşma hem de kat izleri oluşabilir. Bundan sonra ruloyla diğer alanları boyayabilirsiniz. Bunu uzatma sapıyla ya da merdivenle yapabilirsiniz. Ancak uzatma sapı kullandığınızda zamandan tasarruf eder, devamlı yer değiştirmek zorunda kalmazsınız. En köşeden başlayarak, ileri geri hareket edip tavan boyamasını bitirin.

Tavanlar kuruduktan sonra duvarları boyamaya geçebilirsiniz. Yine tavanda yaptığınız gibi kenarları fırçayla boyayın. Ardından tavandan başlayarak zemine göre ruloyla boyamaya geçebilirsiniz.

Ahşap olan kapı ve pencereleri boyamak için, önce duvarların kurumasını bekleyin. Ahşap yerleri boyamak biraz daha dikkat ve sabır ister. Bunun için kaliteli fırça kullanmalısınız. Bayama yaparken ahşabın yönüne doğru fırçayı kullanmalısınız. Pencerelerde panjurlardan başlayarak, çerçeveleri boyamaya geçin. Kabartma olan kapılarda önce yüksek kabartmaları boyayın. Daha sonra yukarıdan aşağıya doğru boyamaya devam edin. Düz kapılar için rulo kullanabilirsiniz.

Evinizde radyatör gibi metal yüzeylerde ilk önce alttaki eski boyanın zımparayla temizlenmesi gerekir. Paslı alanlar varsa, bunun için astar kullanmalısınız. Üzerine boya yaptığınızda en az bir hafta radyatörlerin kullanılmaması gerekir. Çünkü sıcak boyaların kalkmasına ve çatlamasına neden olabilir.

Bir Cevap Yazın