Eskrim nedir?

eskrimEskrim, kısaca kılıçla ve özel bir giysi giymek suretiyle yapılan bir tür spordur. Eskrimin kökeni, ortaçağa has kılıçlı düellolardır.

Eskrimin uluslararası bir federasyonu vardır. FIE adı verilen bu federasyon kapsamında uluslararası eskrim müsabakaları düzenlenmektedir. Zira, eskrimin olimpiyatlara dahil edilmesi de oldukça eski bir tarihe, 1896’ya dayanır.

Eskrimde kullanılan silah 3 farklı isimle anılır: Flöre, Epe ve Kılıç. Bu üç silah, sayı alınması yöntemi, görsellikleri, ağırlıkları, vb. yönleri ile birbirlerinden ayrılır. Mesela, flöre en hafif olanıdır ve genellikle ilk öğrenenlerin kullandığı silahtır. Epe, flöreden daha ağırdır.

Flörenin ucunda yaylı bir kısım vardır, sayı almak için bu yaylı kısmın rakibin vücuduna bastırılması gerekir. Epede silahın ucu ile yapılan dürtmeler ile sayı alınır. Kılıçta ise hem dürtme, hem kesme söz konusudur. Tabii ki, burada “kesme” ile kastedilen kılıcın kullanılan bölgesidir, gerçek bir kesme değildir doğal olarak. Kılıcın ucunun rakibe (belden yukarı) değdirilmesi  dürtme, bir koruyucu ile kaplanmış olan yan kısmın rakibin belden yukarı kısmına değdirilmesi ise kesmedir ve sadece bu iki dokunuş sayı getirir.

Eskrimin en ilginç yanı sporcuların giydiği giysilerdir. Adeta birer astronot gibi gözükmeye sebebiyet veren özel eskrim giysileri, telden oluşan kafes şeklinde bir başlık, sağlam bir kumaştan ceket, ceket üstüne koruma amaçlı giyilen bir yelek, yumuşak eldivenler şeklindedir. Bu giysiler beyaz renktedir ve ağırlıklı korunma amaçlıdır. Sporcular 1.5 m eninde 14 m. uzunluğunda bir pistte müsabakalarını gerçekleştirirler.

Türkiye’de de eskrimin bir federasyonu vardır; 1923 yılında kurulan Türkiye Eskrim Federasyonu kapsamında ulusal müsabakalar gerçekleştirilmektedir. Özellikle Balkan Şampiyonalarında Türk eskrimcilerinin güzel başarılara imza attığı bilinmektedir.

Sporun daha da yaygınlaşması ile ulaşılan başarılı neticelerde de artış ve çeşitlenme görülmesi muhtemeldir. Zira, atalarımızın en çok kullandığı ve büyük marifetler sergiledikleri silah olan kılıçla yapılan sporlarda başarı, bizler için kaçınılmaz olsa gerek.

Bir Cevap Yazın