Enfeksiyon hastalıkları nedir?

Tıp dünyasında birçok farklı isimle anılan enfeksiyon hastalıkları, mikropların veya parazitlerin insan vücuduna girmesi ile birlikte gelişen hastalıkların genel adıdır. İnfeksiyon, enfeksiyöz, bulaşım, intaniye gibi birçok farklı isimle anılan enfeksiyon hastalıklarının gelişmesine neden olan parazitler ve mikroplar birçok farklı yol vasıtasıyla vücuda girebilir. Bireyden bireye ya da türler arasında yayılma kabiliyeti bu rahatsızlıklar, bulaşma etkisi nedeniyle “bulaşıcı hastalıklar” olarak da tanımlanır. Mikro düzeyde farklı yapıdaki organizmalardan kaynaklanabilen enfeksiyon hastalıkları oldukça ciddi sorunlar gelişmesine neden olabilir. Mantarlar, rikesialar, virüsler ve bakteriler gibi mikroorganizmaların vücuda girmesi ile bazı sistemlerin çalışma fonksiyonlarını etkilemesi, enfeksiyon hastalıklarının gelişmesini sağlar.

Enfeksiyon hastalıklar ya da diğer adıyla bulaşıcı hastalıklar, birden farklı yol ile insanlar arasında yayılabilir. Hastalığa neden olan mikroplar ve parazitler insandan insana geçebildiği gibi, hayvanlardan ve hatta topraktan dahi insana bulaşabilmektedir. Temel olarak enfeksiyon hastalıkların bulaşma yolları birkaç şekilde görülür. Ağızdan çıkan damlacıkların bir diğer kişi tarafından solunması, enfeksiyon hastalıkların en yaygın bulaşma yöntemidir. Aksırmak, hapşırmak, öksürmek ve hatta konuşmak gibi eylemler sonucunda vücuttan çıkan mikroplar ve parazitler, solunan hava yoluyla sağlıklı bireyin vücuduna girebilir ve hastalığın gelişmesine neden olabilir.

Deri teması da enfeksiyon hastalıkların bireyler ya da türler arasında bulaşmasına neden olan durumlar arasında yer alır. Hastalığın gelişmesi ile birlikte hastanın kullandığı eşyaların doğru şekilde sterilize edilmesine özen gösterilmesi de gerekir. Zira bazı enfeksiyon hastalıklarında hastanın kullandığı kıyafetler ve yatak eşyaları da mikrop ve parazitlerin taşınmasına neden olabilir. Bu tür hastanın eşyalarıyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarından korunmak için hekim tavsiyeleri doğrultusunda davranmak kritik derecede önemlidir. Ayrıca yiyecek paylaşımı da hastalığa neden olan mikrop ve parazitlerin kişiden kişiye ya da türden türe geçmesine neden olmaktadır.

Medeniyet tarihinin en ölümcül hastalıklarından biri olan ve uzun süre boyunca üzerinde çalışmalar yapılmasına rağmen çözüm bulunamadığı için yüz binlerce insanın hayatına mal olan “sıtma”, hayvanlardan insanlara bulaşan enfeksiyon hastalıklarına en iyi örnektir. Anofel adı verilen bir tür sivrisineğin insanı sokması ile vücuda geçen sıtma mikrobu, kişinin kısa süre içinde hastalanmasına neden olmaktadır. Kirlenmiş yiyecek ve içecek kaynakları da enfeksiyon hastalıklarının bulaşma nedenleri arasındadır. Tifo, kolera ve dizanteri gibi enfeksiyon hastalıkları kirlenmiş yiyecek ve su kaynakları yoluyla bulaşmaktadır. Enfeksiyon hastalıklar hakkında bilgi almak ve şüphe duyulan durumlarda risk almamak için verilecek en doğru karar, şüphesiz uzman bir hekime danışmak olacaktır.

Bir Cevap Yazın