Ellerde titreme neden olur?

Ellerdeki titreme istemsiz olarak tekrarlama özelliği bulunan ince ritmik sarsılmalarla yaşanır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkabileceği gibi, genetik olarak yaşanabilir. Vücudun tüm alanlarını etkisi altına alabilen titreme, en çok elleri etkisi altına almaktadır. Bir eşyayı kaldırırken ya da elle yapılacak olan bir işaret sırasında daha belirgin bir hale gelir. Eller hareket ettirilmediği zaman, çoğunlukla titreme eylemi görülmez. Ellerle beraber sesin ve başın titremesi de sıkça görülebilir. Kalıtsal ve ileri yaş nedeniyle ortaya çıkan çeşitleri olduğu gibi, genç yaşlardaki kişilerde kalıtsal olmadan da ortaya çıkabilir. Genç yaşlarda ortaya çıkmış ve kalıtsal özelliği bulunmayan el titremesinin kesin bir tedavisi yoktur. Alınan önlemlerle sadece titremenin şiddeti azaltılabilir.

Ellerde olan titreme kaç türlü olur?

eller

  • İstirahat döneminde ortaya çıkan el titremesi (Parkinson hastalığı olanlarda görülen titremeler gibi)
  • Bir amaca ilişkin olan hareketler sırasında ortaya çıkmış olan titremeler (Beyincik hastalıklarında ortaya çıkmış olan titremeler)
  • Yer çekimine karşı bir hareketin sonrasında görülen titremeler (Ellerin gergin bir şekilde öne doğru uzatılmasında oluşan titremeler)

Ellerde olan titreme ne gibi belirtiler verir?

Bu sorunun en önemli belirtisi ellerde oluşan  titremedir. Rahatsızlık ilk zamanlarda sadece tek elde başlar. Yıllar boyunca yavaş bir ilerleme gösterip ilerler. İlerlemiş dönemde eller öne uzatıldığında belirgin bir titreme olduğu gözlenir. Ellerin yazı yazma özelliği bozulur, ancak Parkinson hastalığında olduğu gibi küçük yazma görülmez. Hastaların bir kısmında ellerde meydana gelen titremeye ilave olarak ya da tek başına sadece baş bölümünde titreme meydana gelebilir. Titremeler ön tarafa, arka tarafa ya da yatay tarafa doğru gelişebilir. Hastaların bir kısmında ses titremeleri gözlenebilir. Bacaklar ve bedende oluşan titremeler nadir olarak izlenebilir.

Ellerin titremesi neden olur?

Bu rahatsızlık beyinde olan beyin sapı, beyincik ve talamus gibi bölümlerde anormal iletişim gelişmesi nedeniyle ortaya çıkar. Hastalarda çoğunlukla genetik bir etki söz konusu olmaktadır. Hastaların yaklaşık olarak yarısının çocuklarında titreme görülme olasılığı vardır. Bu rahatsızlık ölüm ya da hayatı kısaltma gibi etkilere neden olmaz. Ancak hastada büyük sıkıntılara yol açan, işlerini aksatabilecek farklı şiddetlerde görülebilir. Genellikle çocuklarda 10 yaşından sonraki zamanlarda ortaya çıkmaya başlar. Kadın ve erkeklerde hastalığın görülmesi eşit bir orana sahiptir.

Ellerde titreme tanısı nasıl konur?

Hastalığın tanısı için önce hastanın  öyküsü dinlenmeli ve fiziki muayenesi yapılmalıdır. Teşhise yardımcı olmak için idrar tahlili, kan testleri gibi özel bir takım testlere ve tıbbi görüntülemelere ihtiyaç bulunmaz. Bunun yanı sıra ellerde oluşan titremeler başka hastalıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bunun dikkate alınması gerekir.

Ellerde oluşan titreme nasıl tedavi edilir?

Hafif titremeler olduğunda, bu sorun herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymaz. Erken dönemde tedaviye başlamakla rahatsızlığı yavaşlatma ya da durdurma gibi etkilere sebep olmaz. Hastalar bu şekildeki titremelerle yaşama uyum sağlayabilir. Kullandıkları ilaçlar buna neden oluyorsa, ilaç kullanımını bırakmaları gerekir. Titreme hastanın işini yapmasını engelliyor, sosyal faaliyetlerini kısıtlama gibi etkiler yapıyorsa, bazı tedaviler uygulanabilir. Ancak ellerde oluşan titreme rahatsızlığının bilinen bir tedavisi yoktur. Uygulanan tedavi titremenin şiddetini azaltmaya, ellerin fonksiyonlarını arttırma amacını taşır. Kullanılan propronolol ve primidondur içerikli ilaçlar faydalı olabilir. İlaç tedavisinin etkisiz kalması halinde cerrahi operasyonla ameliyat ya da derin beyin uyarımı uygulanabilir. Hastaların stres azaltan bir aktiviteyle uğraşması ellerdeki titremelerin azaltılmasında faydalı olabilir. Ellerde oluşan titreme gebelik ve doğum sonrasında farklı etkiler verebilir. Bu sebeple gebe kalmadan önce kişilerin bu sorunlarını doktora danışmalıdır.

Bir Cevap Yazın