Ekinezya faydaları nelerdir?

ekinezyaEkinezya türlerinden E. Purpurea cinsinin dışında genellikle dik şekilde büyüyen, çok yıllık otsu bir bitki türüdür. Bir öbeğin etrafında birden fazla dallara ayrılan bitkinin üzerinde her dalda genellikle tek bir çiçek yer almaktadır. Çiçek dairesel eksende yer alan taç yapraklardan oluşmaktadır. Taç yapraklar sarı, mor, kırmızı ve beyaz gibi çok sayıda renkten oluşabilir. Şifalı olarak kabul edilen ekinezya ise, taç yaprakları kızıla çalan eflatun rengindedir. Taç yapraklarının dibinden başlayan tüysü dairenin rengi genellikle kahverengi olur ve bu renk taç yapraklara göre değişim gösterir. Bunlar uç bölümlerine doğru dikenimsi bir şekil alır. Bitkinin toprağa değecek öbekli halde olan yapraklarda mekik biçiminde olur. Yaprakları genellikle tüylü yapıda olmakta ve karasal iklimin özelliklerini barındırmaktadır. Bazı türlerinin ise, nadiren yaprakları daha az tüylüdür.

Geçmişte ekinezya halk tarafından yılan sokmasında, ağrılı hastalıklar ve soğuk algınlığında oldukça fazla kullanılırdı. 1930’lu yıllarda pek çok ülkede şarbon tedavisi için ve ağrı kesici özelliği nedeniyle oldukça fazla kullanılmaktaydı. Daha sonra soğuk algınlığı tedavisinde de yaygın şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Amerika yerlileri bu bitkiyi soğuk algınlığında, ağrılarda, yılan sokmasında, öksürük tedavisi, baş ağrısı ve boğaz ağrısı için kullanmıştır. Günümüzde bu bitki hakkında sürekli olarak araştırmalar yapılır. Modern tıp alanında hastalıkların tedavisinde destekleyici tedavi olarak kullanılır. Yapılan araştırmalar sırasında ekinezya içinde 14 farklı etken madde tespit edilmiş. Ekinezya bitkisinin içeriğinde bulunan etken maddelerin en önemli olanları, polisakkaritler, cichoric asit ve alkylamides olarak tespit edilmiş. Bu maddeler bitkinin şifalı değerini arttırır. Bitkinin kök kısmında olan fenol bileşikler ise çok şifalıdır.

Ekinezya faydaları ve kullanım alanları

  • Soğuk algınlığı rahatsızlığında kullanılır
  • Nezle ve grip gibi viral enfeksiyonlarda çok faydalıdır
  • Üst solunum yolu enfeksiyonları için kullanılır
  • Vücutta ağının olduğu her rahatsızlıkta kullanılır
  • Artrit ve iltihaplı hastalıklarda kullanıma uygundur
  • Böcek ve yılan sokmasında olumlu etkisi çok fazladır
  • Ciltte meydana gelen alerjik sorunlarda kullanılır
  • Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.

Ekinezya kullanımında dikkat edilmesi gerekenler nedir?

Bu bitki tedavi amacıyla otoimmün hastalığı olan kişilerde kullanılmamalıdır. Bu tür hastalıklar bağışıklık sitemiyle ilgili olduğu için, bitkinin kullanımı bağışıklık sistemini uyarır ve vücutta bu mekanizmaların harekete geçmesine sebep olur. Bunun dışında bir yaşın altında olan çocuklarda bağışıklık sistemi yeterince olgunlaşmadığından, ekinezya bitkisi kullanılmamalıdır. Uzmanlar yine de 1-12 yaş arası çocuklarda da kullanılmaması konusunda fikir birliğine varmıştır. Bu yaşlarda olan çocuklarda olan yan etkiler tam olarak bilinmez. Ekinezyanın şifalı özelliklerinden faydalanabilmek için 10 günden fazla kullanılmamasına dikkat etmek gerekir. Diğer şifalı bitkiler gibi, hamile ve emziren kadınlarında da bunu kullanmaması değildir.

Ekinezya kullanımı nasıl olur?

Bitkinin şifalı özelliklerinden faydalanmak için, kullanımı genellikle çay şeklinde olur. Bunun dışında hazır olarak etken madde içeriğine sahip olan tablet ve kapsül olarak kullanıma sunulmuştur. Bazı rahatsızlıklar için ezilerek cilde haricen sürülebilir. Bu tür kullanım böcek sokmaları, sivilce oluşumları ve cilt alerjilerinde yaygındır. Kullanımında meydana gelecek olumsuzlukta, ekinezya mutlaka kesilmelidir.

Bir Cevap Yazın