Diş implantından sonra şişlik olması normal midir?

diş implantıİmplantın çene kemiğine yerleştirilmesinin ardından, bunların iyileşme süresi oldukça kısa sürede gerçekleşir. İmplant tedavisinden sonra, diş doktoru gereken uyarıları hastaya uyarıları yapar. Bu dönemde kullanılacak ilaçları belirler. Tedaviden önce yapılan anestezinin etkisi geçince, hasta hemen yemek yiyebilir ve normal yaşamına döner. Bazı hastaların diş implantı genel anestezi altında uygulanabilir. Bu kişiler 4-5 saat gözetim altında kalabilir. Gözetimden sonra hastanın doktorun önerilerine uyması durumunda herhangi bir sorun meydana gelmez.

Diş implantının kısa sürede iyileşmesi, ağız dokusundan kaynaklanır. İmplantın yerleştirildiği çene kemiğindeki alan, dikiş olmasına rağmen hızla iyileşir. Çene kemiği içerisine vidalanan implantın takılma aşaması sırasında bile iyileşme belirtileri olur. Bu diş doktorunun istediği iyileşme değildir. İmplantın takılmasının ardından, üstte takılacak yapılar için 3-5 ay süre geçmelidir. Bu sürede titanyum implantla çene kemiğinde bütünleşme olmalıdır. Çene kemiği implantın pürüzlü yüzeyine yapışmaktadır. Çene kemiği titanyumu sardıktan sonra implant olduğu yerde sabitlenir. Bu bazı implantlarda bir aylık bir sürede gerçekleşebilir. İmplant kaliteli olduğu sürece, bu bekleme süresi düşebilir. Diş implantında sonra olan gelişmeler ve olumsuzluklar kişinin sonraki önerilere uyup uymadığı ve doktorun başarısıyla alakalı olabilir.

Diş implantı sonrasında neler olur?

Diş implantından sonra hastalara mutlaka panaromik röntgen çekilir. İmplantın yerleştiği yerdeki açısal uygunluğu ve anatomik oluşumlarla konumlanma kontrolü yapılır. Bir sorun tespit edildiğinde, hemen müdahale yapılır ve sorun hemen giderilir.

Hastanın klinikten ayrılmadan önce, implant yapılan alana soğuk uygulama başlatılır. Operasyonun yapıldığı bölgeye 5-6 dakika soğuk uygulama sonrasında, 10 dakika kadar ara verilir. Bu soğuk yanığını önleyecektir. Bu alana direkt soğuk uygulama yapılmaz. Uygulama ağız dışından yapılmalıdır. Bunun yapılması bölgede oluşacak şişliğin azaltılmasını sağla. Diş implantından sonra şişlik olması çok doğal bir sonuçtur. Soğuk uygulama bunu hafifletir.

Diş implantının yapıldığı gün, yapılacak olan soğuk uygulamanın desteklenmesi adına, kişilerin soğuk gıdalar alması uygundur. Ancak bu besinlerin içerisinde meyve gibi parçacıklar olmamalıdır. Bu parçacıklar yaranın içine kaçıp, bozulmalar yapabilir.

Evine giden hastaların bölgede uyuşuk olması yüzünden, çevre dokuların zarar görmemesine dikkat etmesi gerekir. Bu uyuşukluk parmaklarla ve dudaklarla kontrol edilmeli.

Kullanılacak ilaçlar düzenli olarak alınmalıdır. Hastada ağrı olmasa bile, ilaçlar ihmal edilmeden bitinceye kadar kullanılmalıdır.

Her türde yarada olduğu gibi, ağız içinde olan bu yaralarında hijyen ve temizlik kurallarına uyulması halinde daha hızlı iyileşme sağlar. Dikişlere zararlı olacak düşüncesiyle, implant yapılan bölgenin önünde ve arkasındaki dişlerin fırçalanması ihmal edilmeden yapılmalıdır. Kişiler ağız bakımına daha önceden yaptığı gibi özenli olmalıdır.

Hastaların ağız gargarası kullanması gerekir. Fakat ağız gargarasından sonra ağzın hemen temiz suyla çalkalanması gerekir. Bunu yapmak için en az yarım saat beklenmelidir. Bu süreçte ağzın içine su dâhil olmak üzere başka bir şey konmamalıdır. Gargaradan sonra ağzın içine su alınırsa, bunun etkinliğini bozar.

Diş implantından sonra hastalar her gün implant yapılan alanı kontrol etmelidir. Bölgedeki anormal derecede şişme, ağrı hissi, kanama ya da uyuşukluk gibi problemlerde mutlaka doktora gidilmelidir.

Tedaviden bir hafta sonra hasta dikişlerin alınması için mutlaka kontrole gitmelidir. Dikişlerin burada fazla kalması, yaranın güçlendirilmesine katkı yapmaz. Aksine bölgedeki hijyen bozukluğu nedeniyle, olumsuzluklar olabilir.

Diş implantı sonrasında şişlik olması normal mi?

Diş implantı sonrasında bu bölgede yapılmış olan cerrahi işlem yüzünden şişlik olması oldukça normal bir gelişmedir. Doktor ne kadar dikkatli bir şekilde çene kemiğine implantın yerleştirileceği yuvayı açsa da, bölgede oluşan travma sadece azaltılır. Tedaviyi yapan diş doktoru böyle bir gelişme olacağını daha önceden öngörecektir. Bu yüzden implant alanına soğuk uygulama yapılması tavsiye edilir. Soğuk uygulama tedavi bittiğinde hemen klinikte başlar. Alınacak önlem oluşacak şişliğin azalmasını sağlar. Soğuk uygulama kısa süre ağız dışından, arada küçük molalarla uygulanır.

Yerleştirilen implant çene kemiğiyle bütünleşinceye kadar yemek yerken özen gösterilmelidir. Bu bölgedeki baskı nedeniyle, implantın kaybedilmesi gibi olumsuz bir sonuç olabilir. Ağız içine tek taraflı implant uygulandıysa, çenenin diğer tarafıyla yapılan çiğneme implantı korur. Şişliğin fazla derecede artması, burada apse olması, ağrının giderek artması ya da dudakta uyuşukluğun gelişmesi gibi sorunlarda hemen doktora gidilmelidir.

Bir Cevap Yazın