Dirsekte sinir sıkışması nedir?
Dirsekte sinir sıkışması meydana gelmesi oldukça sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Ellerde bulunan kasların çalışabilmesi ve duyuların hissedilmesi ulnar, median ve radial adlı üç ana sinir sayesinde gerçekleşmektedir. Koltuk altı bölümünden gelen ulnar sinir, dirsek bölümündeki iç yan tarafından tünel gibi bir bölümden geçerek, ön kol kısmına geçer. Tünel içindeyken ulnar sinir sıkışmasına dirsekte sinir sıkışması veya kubital sinir sıkışması adı verilmektedir. Tünelden geçen sinir, son olarak elde bulunan yüzük ve küçük parmakta biter. Sinir sıkışması genellikle romatoid artrit gibi bağ dokusu hastalıklarının sonucunda, tünelde bulunan kitle oluşumlarından ve dirsekte oluşmuş eski kırıklardan dolayı meydana gelse de, hastaların büyük kısmında neden belirlenemez. Rahatsızlığın en belirgin özelliği küçük parmak ve yüzük parmağın yarısında hissedilen uyuşma, duyu kaybı olması ve ağrı hissedilmesidir. Rahatsızlığın ilerleyen dönemlerinde, parmakların birbirine yaklaştırılması sırasında güçlük çekilmesi, eli düz tutarken 4. ve 5. parmakların geriye kıvrılması gözlemlenir.
Dirsekte sinir sıkışması nasıl meydana gelir?
Dirseğin bükülmesi sırasında ulnar sinir gerilir ve medial epikondil adında kemik çıkıntısına doğru itilerek bu bölgede sıkışır. Bu şekilde uzun süre kalınması durumunda dirsekte sinir sıkışması daha fazla ilerler. Elini sürekli olarak başının altına koyarak uyuyan kişilerde, dirseklerini dayayarak çalışmayı alışkanlık haline getirenlerde bu risk daha fazladır. Siniri saran bağ dokusu, sürekli oluşan bu travmaya karşı reaksiyon göstererek kalınlaşır. Kalınlaşan bağ dokusu arasında bulunan sinir lifleri arasındaki iletişim kalitesi bozuldukça, hastalığın belirtileri meydana gelmeye başlar.
Dirsekte sinir sıkışmasına sebep olabilecek risk faktörleri nedir?
- Eski yıllarda oluşan dirsek kırıkları ve çıkıkları
- Dirsekte bulunan kemik çıkıntıları ve kireçlenmenin olması
- Dirsek bölgesinde bulunan kistler.
- Dirsek eklemlerinde şişmelerin olması
- Dirseğin uzun süre bükülmesine sebep olan mesleki etkenler
Dirsekte sinir sıkışması tanısı nasıl konur?
Hastalığın tanısı hastalara yapılacak fiziki muayene ile ve nöroloji uzmanları tarafından yapılacak EMG elektromyografi ve sinir ileti testleri uygulanarak konur. Klinik muayenede konan teşhis bu testlerle kesinlik kazanır. Aynı zamanda bu testler bölgedeki sıkışmanın hangi seviyede olduğunu belirlemeye yardımcı olur.
Dirsekte sinir sıkışması tedavisi nasıl yapılır?
Dirsekte sinir sıkışması erken dönemde teşhisi yapıldığında, hastaya sinirin gerildiği anda bu şikayetlerin ortaya çıkmasını sağlayacak pozisyonlar gösterilir ve sinirin yaptığı etkilerin azaltılmasına çalışılır. Bazı durumlarda dirseği düz tutmaya yarayan splintler, belirtileri azaltmak için yardımcı olur. Hastalara antiflamatuar ve ödem gideren ilaçlar verilir. İleri aşamalarında cerrahi müdahale zorunlu hale gelebilir. Uygulanan ameliyat genellikle sadece kol uyuşturulup işlem yapılır. İşlem sırasında ulnar sinir, dirsekte olan iki çıkıntılı kemik arasından çıkarılır, dirseğin ön bölümüne taşınır. Hastalar genellikle aynı gün içinde taburcu edilir. Ameliyat sonrasında hastalarda elektriklenme ve uyuşukluğun tamamen geçmesi bir kaç hafta ile bir aya kadar bir süre alabilir. Bazı hastaların ameliyattan sonra fizik tedavi yöntemlerini uygulaması gerekli olabilir.