Çocuklarda biberon çürükleri neden olur?

biberon çürüğüBebeğin doğumuyla birlikte beslenmesinde önemli bir yeri olan anne sütü, dışarıdan verilecek normal süt ya da bebek mamalarında doğal olarak şeker vardır. Bebeklerin daha iyi beslenmesi için, aileler tarafından bazen yiyeceklerine şeker ya da balda karıştırılır. Geceleri uykudan önce bebeğin anne sütünü emmesi ya da biberonla mama alması halinde, bunların ağızda birikimi ve ağızda uzun süre kalmasına engel olmak zordur. İçeriğinde doğal olarak şeker olduğundan, geceleri daha uzun temas yüzünden diş çürüklerinin oluşmasına uygun bir ortam meydana gelir. Bu yüzden uykudan önce beslenen bebeklerde ağız temizliğine dikkat edilmelidir. Bunun için alınacak en iyi tedbir bebekler uykuya yatmadan önce su içirmektir. Biberon çürüklerinin önlenmesi için;

  • Bebeğin gece biberonla birlikte uyumasını önlemek
  • Mamasına ya da sütünün içine şeker veya bal gibi tatlandırıcılar koymamak
  • Yalancı emziği bal, reçel gibi yiyeceklere batırmamak
  • Bebeğin beslendikten sonra temiz bir bezle ağzını temizlemek
  • Bebeğin beslendikten sonra su içmesini sağlamak

Çocuklardaki çürük oluşma sıklığı ve nedenleri nelerdir?

Çocuklarda diş çürüğü oluşma sıklığı yaklaşık olarak %80-90 dır. Bu kadar yüksek oranın sebepleri arasında yanlış beslenme alışkanlıkları ve ağız hijyenine dikkat edilmemesi etkili olur. Bu çürükler erken dönemde oluştuğunda, gece sütü verilmesi, bebeklerin yalancı emziğini bal, reçel gibi tatlı gıda maddelerine batırılması gibi eylemlere dikkat edilmelidir. Erken yaşlarda çocuklarda diş çürüklerinin olması, diş yüzeyine karbonhidratların uzun süre temasıyla olabilir.

Çocukların diş doktoru ziyaretinde nelere dikkat edilmelidir?

Çocuklar yaşamlarında ilk kez diş doktoruna götürülmesi, onlar için önemsenmesi gereken bir aşamadır. Çocuklar diş doktorunun kliniğine gittiklerinde kendilerini rahat hissedebileceği bir ortam hazırlanmalıdır. Burada çocuklara uygun olacak oyun alanı olmalıdır. Daha önceden çocukların süt dişlerinin sürmesinden sonra diş doktoruna götürülmesi daha uygun görülse de, günümüzde bebeklik çağında gelişen biberon çürüklerinin olması nedeniyle, yapılan ilk diş muayenesinin bir yaşında olması uygun görülmüştür. Bu aynı zamanda çocuklarda olabilecek beyaz önlük fobisini de engelleyecek bir adımdır.

Çocuklarda diş çürüklerinin azaltılması için ne yapılabilir?

Çocuklara diş fırçalama sırasında mutlaka yardımcı olunmalıdır. Dişlerin fırçalanmasını sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce günde iki defa yapmaları sağlanmalıdır. Çocuklar kabul edilen yaşta diş doktoruna götürülmesi ve dişlerin de çürük oluşmasını engellemek için dişlerine fissür örtücü uygulanması sağlanmalıdır. Biberon çürüklerine engel olmak için, beslenmede biberon kullanımına dikkat etmelidir. Çocukların flor alması sağlanmalıdır. İçme suyu, flor tabletleri, gargara, florlu diş macunları ve diş doktorunun uygulamalarıyla flor alması sağlanmalıdır. Ancak fazla florun zararlı olduğu unutulmamalı ve diş doktorundan destek alınmalıdır. Çocukların öğün arasında atıştırdıkları abur cubura dikkat edilmelidir. İçeriğinde şeker ve nişasta bulunan besinlerde dişlerde çürük oluşmasında etken olan bakterileri besler. Bu nedenle ara öğünlerde düzenli bir beslenmelerine dikkat edilmelidir.

Diş doktorunun çocuklara yaptığı uygulamalar nelerdir?

Çocukların ağız ve diş bakımı için gerekli tüm dental tedaviler diş doktoru tarafından uygulanır. Çocuklarda ağız ve diş sağlığının iyi olması için, 6 aylık periyotlarla düzenli bir şekilde çocuk diş doktoru kontrolüne götürülmeleri gerekir. Çocukların ilk diş muayenesi sırasında çocuk ve anne, baba arasında iyi bir iletişim kurulmalıdır.

Florür uygulaması: Koruyucu diş hekimliğinde kullanılan en etkili tedavi yöntemi olan florür tedavileri, sağlıklı olanlara, çürüğe yatkın olan kişilerde, dişleri hassas olanlarda ve erozyon tedavisinde, özel bakıma ihtiyaç olan sistemik hastalığı bulunan kişilere yapılır. Bu kişinin yaşı, çürük oluşma riski ile belirlenen aralıklar ve oranlar uygulanmaktadır.

Fissür örtücüler: Kişilerde ağız yapısında anatomik şekilde azı dişlerinde olan çiğneme yüzeylerinde girinti ve çıkıntılarda besinlerin yapışacağı bölgeler olur. Dişlerdeki çürükler genellikle temizliği zor alanlarda başlar. Fissür örtücülerle dişlerdeki bu bölgelerde sığlaştırma yapılır, gıdaların burada tutunması azaltılır ve fırçalamayı kolaylaştıran derecede uygun bir alan oluşturulur. Bu uygulamalarla dişlerdeki çürük oluşumu hatırı sayılır derecede azalır.

Çocuklarda süt dişi çekildiğinde, oluşan boşluk doldurulmalıdır?

Tedavi edilemeyecek olan çürük süt dişler çekilmelidir. Bu süt dişlerinin yerine kısa süre sonra kalıcı dişler geleceği için, oluşan boşluğun kapanmaması sağlanmalıdır. Çekilen dişlerin yerine yer tutucu apareyler uygulanarak boşluk korunmalıdır. Bu yapılmadığında, boşluğun her iki tarafındaki dişler kayarak yerleşir. Bu kalıcı dişlerin yerini kapamış olur. Bu durumdan sonra dişlerdeki yanlış dizilişin düzeltilebilmesi için, maliyeti yüksek olan tedavilere ihtiyaç duyulur.

Bir Cevap Yazın