Burun yanması neden olur?

Burun yanması sorunu genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının  bir ön belirtisi olarak hissedilir. Hareket sırasında ya da nefes alıp verirken burun yanması olursa, bunun çeşitli nedenleri olabilir. Özellikle kış döneminde bu şikâyetler daha fazla yaşanır. Grip, nezle gibi soğuk algınlığı rahatsızlıklarında burunda akıntı ve tıkanıklık başlamadan evvel burunda kaşıntı ve yanma hissi meydana gelebilir. Bunun yanı sıra sivilceler ve kıl kökü iltihapları gibi etkenlerin bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Nadiren de olsa, burnun içinde büyüme göstermiş poliplerde burun yanması etkisi yapabilir. Alerjik yapısı olan kişilerde bulundukları ortamda olan kimyasal maddelerden, parfüm kokusundan ya da polenlerden etkilenip burun yanmasından şikayetçi olabilir.

Burun yanması nasıl geçer?

burun yanması

Burun yanmasının meydana gelmesini sağlayan etkenlerin ortadan kaldırılmasıyla beraber yanma şikâyeti ortadan kalkar. Alerjik etkenlerden dolayı meydana gelen yanma şikayetinde ise, bir doktora gitmekte fayda vardır. Öncelikle burunda alerjiye neden olan etken bu maddenin tespitinin yapılması gerekir. Daha sonra alerjiye neden olan etkenin ortadan kaldırılması ve tedavi sonucunda şikayet ortadan kaldırılır. Burun içinde kullanılacak olan anti alerjik spreyler veya ağızdan alınan alerji ilaçları burunda meydana gelen kaşıntıyı ve yanmayı tedavi eder.  Bu kişiler burun içini soğuk suyla yıkadığında, alerjenler burun içinden çıkacaktır. Eğer yanma kıl kökü enfeksiyonundan ya da sivilceden dolayı oluştuysa, bu bölgeye uygulanan damla ve sprey uygulaması yanma şikayetini ortadan kaldıracaktır.

Burun yanması hastalık belirtisi olur mu?

Burunda yanma şikâyeti genellikle sinüslerde olan alerjik reaksiyonlardan ve üst solunum yolu enfeksiyonları sonucunda oluşan bir ön belirtidir. Çeşitli maddelere alerjisi bulunan kişilerde kaşıntı, hapşırma, burun tıkanıklığı ve kaşıntı gibi şikâyetlere burun yanması eşlik edebilir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında ise burunda tıkanıklık ve akıntı sebebiyle sıkça burnun silinmesiyle yanma etkisi oluşabilir. Burunda olan sivilce gibi oluşumların sonucunda enfeksiyonlar meydana gelebilir. Bu etkiyle birlikte burunda yanma oluşabilir. Bunların dışında başka bir hastalığın belirtisi olarak burunda yanma meydana gelmez. Yanma sırasında burnun tahriş olmasına engel olacak şekilde davranmak, şikâyetin ilerlemesine engel olur.

Burun yanmasından nasıl korunabilirsiniz?

Yanma şikâyetinin oluşma nedenlerinden korunmaya çalışmak, burun yanmasının oluşmasını önler. Kış döneminde soğuk algınlığına yakalanmamaya çalışmak, alerjenlerden uzak durmak ve sivilce oluşumlarının enfeksiyon oluşturmadan müdahale edilmesi, burun yanması için koruyucu özellikteki tedbirlerdir. Solunum sisteminin ilk aşaması olan burnun rahatsızlıklardan etkilenmesi sağlık açısından olumsuz etkilere sebep olacaktır. Bu yüzden bu sorunu başlamadan önce tedbir alarak çözmek gerekir.

Bir Cevap Yazın