Brülör nedir?

Motorların mekanik enerji üretmek için kullandıkları yakıtın “tamamını” yakması için geliştirilmiş bir cihaz olan brülör, yakıt ile havanın belirli bir oranda karıştırılmasını ve böylece yanma odasına alınan yakıtın tamamının yanmasını sağlar. Motorun kullandığı yakıtın türüne göre çeşitlilik gösteren brülörler, bazı ülkelerde farklı standartlara ve çeşitlere de sahiptir. Motorda kullanılan yakıta göre temel olarak üç brülör tipi mevcuttur: tek yakıtlı brülör, çift yakıtlı brülör ve çok yakıtlı brülör. Kömür ve talaş gibi katı yakıt kullanılan sistemlerde de brülör cihazları kullanılsa da, bu tür doğal kaynakların giderek azalması ve dünya genelinde Çin gibi ender örnekler haricinde kullanılmaması sıvı yakıt brülörlerinin ilk tercih olmasına neden olmuştur.

Gazı yağı ve motorin yani mazot gibi sıvı yakıt kullanan motorlarda olduğu gibi, brülör cihazları LPG veya doğalgaz kullanılan sistemlere de entegre edilebilir. Yakıt tasarrufu sağlanmasına yardımcı olan brülör ayrıca çevre kirliliğinin önlenmesinde de kilit bir rol oynamaktadır. Tüm bunların ötesinde motorda kullanılan yakıt tipi ne olursa olsun yanma odasına alınan yakıtının tamamını sağladığı için brülör üretilen gücü doğrudan etkilemekte ve sistemin verimliliğini arttırmaktadır. Motorun yakıtı kullanarak mekanik enerji ürettiğinden, kullandığı yakıtın tamamının yanması daha verimli güç üretilmesi manasına gelmektedir.

Yakıt olarak Gliserin gibi maddeler kullanan motorlarda da brülör kullanılmakta ve özel yakıtlı brülör olarak adlandırılmaktadır. Hayvansal yağlar ve yüksek fırın gazları yakan motorlarda kullanılan brülörler de özel yakıtlı brülör tipine girmektedir. Memeli brülör olarak bilinen yüksek basınçlı ve püskürtmeli brülör tipleri de yaygın olarak kullanılmaktadır. Yakıtın parçalanması ya da diğer adıyla atomizasyon yöntemiyle enerji elde edilen sistemlerde rotatif çanaklı ve hava parçalamalı brülör cihazları kullanılarak, verimlilik arttırılmaktadır. Kat kaloriferi gibi Fuel-Oil kullanılan sistemlerde de kullanılan brülör, daha az fazla ısınma sağlamaktadır.

Brülör temel olarak; gövde, elektrik motoru, vantilatör, yağ pompası, yağ ısıtıcısı, ateşleme trafosu, fotosel, çakmak(elektrot) ve turbulatör parçalarından oluşur. Gövde kısmı brülör sistemini oluşturan parçaların sağlam bir zeminde durmasını sağlarken elektrik motoru da yağ pompası ve vantilatör gibi elemanların çalışmasını sağlar. Yanma odasındaki yakıtın hava ile karışması için gereken havayı ise vantilatör sağlamaktadır. Yağ pompası yakıtın yüksek basınçla iletilmesini, yağ ısıtıcıları yakıtın ısıtılmasını ve trafo ise 220Volt değerindeki şebeke elektriğin voltajının yükseltilmesini sağlar.

Bir Cevap Yazın