Boks nasıl bir spordur?

Boks; iki kişi arasında karşılıklı olarak yumrukla yapılan bir dövüş sporudur. Boks maçlarının spor sayılabilmesi için hakem gözetiminde ve belirli kurallar çerçevesinde olması gerekir.

Boks Tarihi

Boksun tam olarak çıkış tarihi bilinmemektedir. Günümüzde boks, bir savunma sporu olup belirli kurallar dahilinde yapılır. Fakat tarihine baktığımızda kuralları olmayan acımasız bir dövüş sporu olarak karşımıza çıkıyor. Roma döneminde görülen boks sporu, spordan ziyade karşı tarafa zarar vermeye dayalı bir yumruk atma olayı idi. Bu dönemde yapılan birçok boks maçı, rakip kişi ölünceye kadar devam ediyordu. Tüm bu sebeplerden dolayı boks sporu yasaklanmış daha sonra 18. yüzyılda İngiltere’de yeniden ortaya çıkmıştır. Boksun tarih sahnesine 2. çıkışının başlarında tıpkı eskisi gibi kuralsız ve acımasızdı. Daha sonra 1866 yılında boks için eldivenler üretilip kurallar koyulmaya başlanmış ve günümüz boks sporunun temelleri atılmış oldu. Zamanla gelişerek günümüzdeki halini alan boks, birçok ülkede oldukça fazla ilgi gören savunma sporlarından birisidir.

Boks Nasıl Bir Spordur?

Boks maçları, bir hakem kontrolünde ring denilen karşılama sahalarında yapılır. Boks maçlarında belirli kurallar vardır. Bu kurallara rakiplerin uyması zorunludur. Boksörlerin vücut ağırlıklarına göre “sıklet” denilen kategoriler konulmuştur. Boksörler kendi sıklet grubu diğer boksörlerle karşılaşırlar.

Boks, sadece yumruğun kullanıldığı oldukça sert bir spordur. Ağır antrenmanları olan, daha çok kum torbası ile çalışılan profesyonel olmayan maçlarda kask takılması zorunlu olan bir spordur.

Boks antrenmanlarında kum torbasının yanı sıra; gölge boksu, ip atlama, rakiple çalışma ve kondisyon geliştirme bölümleri vardır.

Boks Teknikleri

Boks, hem saldırı hem de savunmaya dayalı bir spor olduğundan bu sporda denge en önemli unsurdur. Bir boksör dengesini ve duruşunu koruyarak kendisini savunur ve karşı tarafa saldırır.

Boksta duruş; sol ayak önde, sağ ayak hafif geride ve her iki ayakta dışa doğru birazcık açık şekilde olur. Sol yumruk kafayı koruyacak şekilde önde ve yukarıda, sağ yumruk ise çene hizasını koruyacak şekilde aşağıda ve geridedir. Bu duruşlar kişinin sol veya sağ elinin kullanmasına göre değişiklik gösterebilir. Ayak ve kol duruşlarına ek olarak vücut öne doğru eğik şekilde durulur.

Boksta doğru vurmak oldukça önemlidir. Vuruş sadece kol ile değil tüm vücut ile yapılır. Vücudun esnemesi ile gücün yumruğa aktarılması, yumruğun daha güçlü atılmasını sağlar.

Başlıca boks vuruşları teknikleri:

  • direkt yumruk (straight punch)
  • sağ direkt (right straight punch)
  • sol direkt (left straight punch)
  • sağ kroşe (right hook punch)
  • sol kroşe (left hook puch)
  • aparkat (uppercut punch)
  • swing
  • dış el yumruk (backfist)
  • sağ dış el yumruk
  • sol dış el yumruk

Boks Maçı Kuralları

Öncelikle belden aşağıya vurmak kesinlikle yasaktır. Belden yukarısında da ense bölümünde omuriliğin zarar görmesini engellemek adına enseye vurmak ve olası bir işitme kaybını önlemek adına da kulak bölgesine vurmak yasaktır.

Boksta dirsekle ve avuç içi ile vurmak yasaktır.

Rakibin kendi etrafında 360 derece dönmesi yasaktır.

Boksun Sağlığa Zararları

Sert bir spor olmasından dolayı boks, sağlığı olumsuz yönde etkiler niteliktedir. Boks ve bunun gibi birçok dövüş sporunda “rakibe zarar verme” amacı güdüldüğü için çeşitli doku bozuklukları ve beyne hasar olabilmektedir.

Dünyada birçok nöroloji uzmanları bu tarz sporların olimpiyatlardan çıkarılmasını veya tümden spor olmaktan kaldırılmasını isterler. Bizzat kafaya alınan darbeler sonucu beyinde kalıcı ve büyük hasarlar olabilmektedir. Her ne kadar bu hasarları önlemek amacı ile kask kullanılsa da beynin hassas bir organ olması nedeniyle kullanılan kask, alınan darbelerden tam olarak koruma sağlayamamaktadır.

Bir Cevap Yazın