Böbrek taşı nedir?

Birçok insanın yaşadığı ve sancısı gerçekten çok şiddetli olan böbrek taşı rahatsızlığı, bir takım hastalıklar ve kişinin bazı alışkanlıklarının tetiklemesi nedeniyle de oluşabilir. Böbreklerde sert madensel kimyasalların birikmesinin neden olduğu böbrek taşı, tipik böbrek ağrılarının ve idrar yapma sorunlarının yaşanmasını sağlar. Normalde idrarın içerisinde bulunan Ürik Asit, Kalsiyum Oksalat gibi madensel kimyasallar herhangi bir soruna neden olmazken, bu tür maddelerin idrarda yüksek seviyede bulunması halinde böbrek taşı oluşumu görülür.

İdrarda yüksek oranda madensel yapıdaki maddelerin bulunması halinde bu maddeler kristalleşerek çöker ve bunun da bir sonucu olarak zaman geçtikçe çökme devam edeceğinden yapıları sürekli büyür. Yüksek seviyedeki maddelerin çökme yapmaya devam ederek sürekli birikmesi böbrek taşının oluşmasına neden olurken, taşkar kimi zaman yer değiştirerek bazen de idrar yolundan vücut dışın atılır. Ancak her zaman madensel kimyasalların birikmesi sonucu oluşan böbrek taşları vücut dışına atılamaz ve bazen idrar yolunda takılarak o bilinen şiddetli böbrek sancısına neden olur.

Genç yaşlı demeden her insanın kabuslarını süsleyen çok şiddetli böbrek ağrıları, zamanla böbreklerde çökerek taş oluşumuna neden olan kimyasalların idrar yolunda herhangi bir yere takılmasıyla oluşur. Kişinin idrar yolu tıkandığı için idrar çıkışının gerçekleşememesine de neden olan bu durum, içerisinde birçok zararlı madde bulunan idrarın böbreklerde uzun süre kalmasına ve böbreklerin iltihaplanmasına dahi neden olabilir. Daha önce Kalsiyum nedeniyle bir defa böbrek taşı düşürmüş kişiler, potansiyel böbrek taşı hastası olarak görülür. Zira kişinin vücudunda daha önce Kalsiyum çökmesine bağlı taş oluşmuşsa, gelecekte de bu durumun tekrarlaması daha yüksek bir ihtimaldir.

Yapılan istatistiksel çalışmalar; daha önce böbrek taşı düşüren bir kişinin ilk beş yıl içerisinde yeniden taş düşürme ihtimalinin %15, ilk on yıl içerisindeyse bu ihtimalin %70-80 oranın da arttığını ortaya koymuştur. Özellikle Gut Hastalığı teşhisi konan insanların ve idrarında yüksek ürik asit olanların böbrek taşı düşürme ihtimali çok daha fazladır. Bunun dışında son yıllarda yapılan bazı bilimsel araştırmalar, bir takım ilaçların düzenli kullanımı nedeniyle idrarda kristalleşmenin arttığını ve böbrek taşı oluşumunun da böylece tetiklendiğini ortaya koymuştur.

Bir Cevap Yazın