Böbrek biyopsisi nasıl yapılır?

böbrekBöbrek biyopsisi günümüzde ameliyat yerine iğne biyopsisi ile uygulanır. Bu yöntem sayesinde ameliyata gerek kalmadan yapılan uygulamada böbrek dokusunun içinde ya da böbrekte oluşan tümörden teşhis yapma amacıyla parça alınmaktadır. Girişimsel radyolojide yapılan tüm iğne biyopsilerinin hepsi görüntüleme ile yapılmaktadır. Bu teknikle yapılan böbrek biyopsisi ve diğer biyopsiler oldukça güvenilir ve doğru sonuçların alınmasına sebep olur.

Böbrek biyopsisi hangi amaçla yapılmaktadır?

İğne biyopsisi yapılması iki amaçla olmaktadır. İlk amaç olarak yapılmış testlerle belirlenemeyen böbrek hastalıklarının tanısının yapılması için uygulanır. Bu türden hastalıklar genellikle böbrek dokusunda oluşmuş nefrit denen rahatsızlıklardır. Bundan başka böbrekte oluşan tümörün kesin tanısının yapılması için böbreğe biyopsi yapılabilir. Ancak tüm böbrek tümörlerinde iğne biyopsisi yapılmasına gerek kalmaz. Doğrudan cerrahi girişim yapılarak, tümör alınır. Böbrek biyopsisi çok güvenli bir işlemdir. Ancak yapılan tüm iğne biyopsilerinde olduğu gibi bazı sorunların gelişmesi mümkündür. Bunlar çok ender olsa da, uygulamadan önce doktor tarafından gereken bilgilendirme hastalara yapılmaktadır.

Böbrek biyopsisi ağrıya neden olur mu?

Biyopsi sırasında iğnenin girdiği alana lokal anestezi yapılmaktadır. Bu nedenle hastalar iğnenin girişinde herhangi bir acı duymaz. Ancak biyopsi yapılırken böbreğin kapsülüne geçilme aşamasında kişiler hafif bir ağrı hissedebilir. Bu yüzden hastaların rahatlamasını sağlamak için daha önceden damardan ağrıyı engelleyen ilaç verilir. Bu ilaçlar narkozun dışında daha hafif ağrı kesici özelliktedir. Kısa süren bir uygulama olduğu için, çocukların dışındaki hastaların uyutulmasına gerek duyulmaz. Ancak hastanın kendi isteği olursa, narkoz verilebilir.

Böbrek biyopsisi nasıl yapılmaktadır?

Hastaların hazırlık aşaması tamamlandıktan sonra, ultrason ile biyopsi uygulanan bölge tespit edilir. Nereden iğne ile girileceğine karar verilerek ve bu bölge anestezik ilaçla uyuşturulur. Daha sonra biyopsi iğnesi kullanılıp, böbrekten küçük bir parça alınır. Bu bölgenin uyuşturulması, iğneyle girilip böbrekten parçanın alınması ortalama 5 dakika kadar sürmektedir. Bu uygulama çoğu sağlık merkezinde özel ikili iğneyle yapılır. Bu sayede iğnenin birisiyle böbreğe girilmekte, diğeriyle böbrekten parça alınmaktadır. Bu böbrekten bir defada daha çok örnek alınması sağlar. Bu işlemler bittikten sonra, böbrekte bir kanamanın olup olmadığının belirlenmesi kan alınarak ya da yapılan ultrason tetkikiyle kontrol edilir. Herhangi bir sorun yoksa hasta evine dönebilir.

Böbrek biyopsisi sonrasında neler olur?

Hastalarda daha geç dönemde ortaya çıkabilecek kanamanın takip edilmesi gerekmektedir. Yapılan uygulamadan sonra 2-4 saat içerisinde bu kontrol yapılmaktadır. Bu alandan alınan kan ya da ultrasonla belirlenmektedir. Hastanın eve dönünce 1-2 saat dinlenmesi yeterlidir. Uygulamadan sonra biraz sıvı içilebilir. 2 saat sonra herhangi bir bulantı ya da kusma yoksa her türlü sıvının içilmesi mümkündür. Hastalar yemeğe 4 saat sonra başlar. Yiyecekler açısından bir kısıtlama yoktur. İğnenin girdiği alanda ya da başka bir alanda ağrı olduğunda, basit ağrı kesici içilebilir. Hastaların günlük yaşamında bir kısıtlama bulunmaz. Ancak en az 2 gün ağır işlerin yapılmaması tavsiye edilmektedir.

Bir Cevap Yazın