Bel tutulması neden olur?

Bel fıtığı nedirBel tutulması her zaman tüm insanların başına gelebilecek bir sorundur. Bel bölgesi vücudun tüm ağırlığını taşıyan bir alandır. Hızlı bir şekilde yürürken ya da ağır bir eşyayı kaldırırken, bir anda sırtınızda ya da bel bölgesinde aniden bir tutulma ya da spazm şeklinde bir his duyabilirsiniz. Bu şekildeki bir tutulmadan sonra her zaman olduğu gibi ayağa kalkamazsınız.

Bel Tutulması Nedenleri

Omurga: Bel tutulmasında omurganın etkisi oldukça fazladır. Olası bir belde fıtık, kalça siniri yani siyatik veya kireçlenme gibi durumların olması sonucunda bel tutulması sorunu da kişide sık görülebilir. Akabinde hastanın belinde görülen bir kireçlenme durumu omurga kanalının tıkanmasına yol açıp tutulmaların seyrini arttırabilir. Bunun için kişinin omurga ile alakalı bir sorunu veya hastalığı olup olmadığını anlaması için muayene olmasında fayda olacaktır.

Duygusal stres: Stres her hastalığın ana kraliçesi olduğu gibi bel tutulmasına da neden olabilmektedir. Gereksiz yaşanan stres durumu kişiler de bel bölgesine daha çok ağırlık vermeye neden olur. Bu durum dâhilinde kişilerde zaman içerisinde bel tutulmaları ve bel ağrıları gibi olumsuzluklar görülür.

Günlük yapılan alışkanlıklar: Her gün düzenli olarak yapılan bazı kötü alışkanlıklar bel tutulmasına en sık neden olan faktörlerdir. Kişiler tarafından  aldırış edilmeyen ve günlük olarak aksatılmadan yapılan bu yanlışlar bel ağrısına, bel tutulmasına ve bel fıtığına neden olabiliyor. Bu yanlışları şu şekilde sıralamak mümkündür.

  • Fazla yüksek topuklu ayakkabı kullanmak
  • Sırta ağır yük vermek
  • Uzun süre hareket etmeden oturmak
  • Uzun süre araç kullanmak
  • Ağır çantalar kullanmak
  • Oturuş ve duruş bozukluğu

Bel tutulması tedavisi nasıl yapılır?

Bel tutulması tedavisi için kullanılacak çok sayıda tedavi yöntemi bulunmakla birlikte, bunun için alınacak önlemlerde vardır. Bu sorun için cerrahi yönteme başvurma en son aşamada düşünülür. Omurganın karışık yapısı, omurgadan geçen sayıca fazla olan sinirler ameliyatı en son düşündürür. Bu yüzden bel tutulması ve bel ağrısı sorunlarında ameliyat biraz riskli görülür. Cerrahinin başarı oranı % 50 olarak kabul edilir. Bu nedenle uzmanla ameliyattan önce daha fazla başarı oranı olan yöntemlere yönelmenin daha doğru olduğunu belirtirler.

Öncelikle hastaların karın bölgesini güçlendirici hareketler yapması tavsiye edilir. Beli zorlamadan mekik hareketi yapılabilir. Bu şekilde omurganın baskısı azaltılabilir. Bunun yanında kas gevşetici ilaçlar, iltihap dağıtıcı ilaçlar kullanılabilir. Uzun süreli hareketsiz oturmaktan kaçınmak, stresten uzak kalmak yararlı önlemler arasındadır. Bel bölgesinin esnetilmesi, gevşetilmesi ihmal edilmemelidir. Bu şekilde belinizi güçlendirirseniz, bir süre bunun rahatlığını yaşarsınız. Bel tutulması biraz ağır geçiyorsa, doktorunuz omurgaya epidural enjeksiyon uygulayabilir. Bu iltihaplı oluşumları hızlı bir şekilde dağıtmakta etkili olur. Akupunktur yöntemi de bel tutulması için kullanılan tedavi yöntemleri arasındadır. Bu tür tedavi yollarını denedikten sonra, sonuç alınamayan hastalarda cerrahi girişimler düşünülebilir.

Bir Cevap Yazın