Bebeklerde reflü nasıl olur?

Bebeklerde reflü, ilk bakışta normal sayılabilir. Doğumdan sonra 3 ay süresince, sütü dışarıya çıkarmamaları için, yemek borularının yaklaşık olarak 2 cm olamaması gerekir. Bebeklerdeki yemek borusunun mesafesi 0,5 ile 1,0 cm arasındadır. Ancak 3 aydan sonra bu boyutlara ulaşacak olan yemek borusu sebebiyle bebekte ki ilk üç aylık süreçte reflü belirtileri normal kabul edilebilir.

bebeklerde reflü

Bebekler ancak dik durmaya başladıkları bu dönemde karın kasları da kuvvetlendiği için, sorunların ortadan kalkması gerekmektedir. Bebeklerde reflü belirtileri devam ediyorsa, nörolojik sorunların da araştırılması gerekecektir.

Bebeklerdeki reflü belirtileri nelerdir?

Bebeklerin yaşadığı sorunlar, solunum ve sindirim sistemiyle ilgili olabilir. Sindirim sisteminden kaynaklanan problemlerde öğürme, kusma, huzursuzluk duyulması, göğüste yanma, yemek sırasında ağrı duyulması, kusma gibi belirtiler görülmektedir. Solunumdan kaynaklanan sorunlarda, akciğer enfeksiyonları görülmesi, solunumda zorluk çekilmesi, astım şikâyetleri, öksürük gibi belirtiler görülmektedir. Bazı hallerde diş çürükleri, midede bulunan asitten dolayı oluşan kanamalar, demir eksikliği görülebilmektedir. Nörolojik sorunları olan çocuklarda ortaya çıkan kasılmalar reflüyü tetikleyen sebepler arasında yer alır.

Bebeklere reflü tanısı nasıl konur?

Yukarıdaki belirtilerin reflünün tanısına yardımcı olmasına rağmen, yapılacak bazı testlerle kesin tanı konması gerekecektir.

Özofagus mide duedenum grafisi (ÖMD): Ağızdan yemek borusu içerisine konulan ve röntgenle izlenen özel sıvı sayesinde midede bulunan ve yemek borusuna olan kaçaklar belirlenecektir. Bu testte iki defa reflü görülmesi ya da içeriye verilen sıvı yemek borusunda yetersiz bir şekilde ilerliyorsa reflünün kesin olarak tanısı konulmaktadır.

24 saat PH monitorizasyonu: Özel bir katater yardımıyla burundan mideye girilerek, 24 saat süresince olan kaçaklar tespit edilir. Bu tetkikte PH değerinin 60 dakikadan fazla 4,0 ve bu değerin altında kalması reflü tanısını koymak için yeterli olacaktır. Hastalığın teşhis edilmesinde en önemli testlerden biridir.

Yemek borusu monometrisi: Yemek borusunun alt tarafının yeteri kadar kasılamayıp, mide asidine engel olamadığı koşullarda, yemek borusundaki basıncı ölçmeye yarayan bir testtir.

Mide boşaltım sintigrafisi: Mide içerisinin boşaltımı zayıf olan hastalara uygulanan bir testtir. Test sayesinde mide çıkışına yapılacak işlemler belirlenecektir.

Endoskopi: Yemek borusundaki asit sebebiyle oluşan yanıkların tam olarak teşhis edilmesi için uygulanan testtir.

Bebeklerdeki reflünün tedavisi nasıl olur?

Bebeklerde yaşanan reflü rahatsızlıklarında 3-4 hafta süresince mamayı dik olarak yedirmek, sık ve az miktarda beslenmeyi sağlamak, koyu kıvamda mamalar yedirme ile sırt üstü yatma gibi tedbirler uygulanarak gelişmeler izlenmelidir. Bu süre sonunda iyileşme gözlenmemesi durumunda, mide asidini düşürecek olan proton pompa inhibitörü ile mide boşaltımını hızlandıracak ilaçlarla tedavi yoluna gidilmelidir. Bu ilaçları kullanırken, yukarıdaki koruyucu tedbirlere devam edilmelidir. Bu uygulamalar neticesinde iyileşme sağlanamazsa, kapalı ameliyat yöntemiyle cerrahi tedavi uygulamasına geçilir. Bebeklerde ve çocuklarda cerrahi yönteme geçilmesi kararı verilirken, hastalığın kronikleşmesine fırsat verilmemelidir. Bebeğin sağlığının iyi takip edilmesi gerekir. Sağlıklı günlerin sizlerle olması dileğiyle..

Bir Cevap Yazın