Bebeklerde kabızlık tedavisi nasıl yapılır?

bebek hastalıkBebeklerin kabızlık tedavisi her zaman acil olarak yapılması gerekmez. Bebeklerde fazla zorlanmadan dışkılama olduğu zaman, kakası yumuşak kıvamlı olduğunda, bebeğin yeteri kadar kilo alması halinde kabızlık sorunu için endişelenmeye gerek olmaz. Ancak normal alışkanlığının dışında bebeklerin birkaç gün dışkılama yapmaması halinde, sert dışkılama ya da parça parça dışkılama yaptığında, kanlı kaka yapıyorsa, ağrı çekiyorsa kabızlıktan söz edilebilir. Bu şekilde olduğunda bebeğin üç günden fazla kabız olması ya da dışkıda kan olması durumunda mutlaka doktora gidilmelidir. Yeni doğan bebeklerde kabızlık nadiren görülmektedir. Özellikle tamamen anne sütüyle beslenen bebeklerde kabızlık görülmesi nadirdir. Fakat ek gıda olarak inek sütü alan, bununla hazırlanan mamalarla beslenen bebeklerde kabızlık olmasına daha fazla rastlanmaktadır.

Bebeğin sadece anne sütü almasına rağmen kabızlık olduğu görülürse, daha çok annenin diyet listesinde kabızlığı önleyen yiyeceklere yer verilmesi gerekir. Ek gıda olarak mamayla beslenen bebeklerde ise, kabızlığı önleyici mama tercihi yapılması uygundur. Bebeklerde ilk ayların içinde buna rağmen kabızlık olduğunda, yetersiz beslenme olduğuna dikkat edilmelidir. Anne sütü ya da mamanın yeteri kadar verilerek bebek desteklenmelidir.

Kabızlık rahatsızlığı bağırsağın sonunda olan kaslarda sertleşme olmasında ve dışkının geçişi engellendiği zaman yaşanır. Dışkının bağırsağın içinde uzun süre kalması halinde, burada sıkışması ve dışarıya atılması çok zor olur. Bu dışkılama sırasında bağırsağın son kısmında yırtılma ve çatlak meydana gelebilir. Bebeklerdeki bu sorun dışkılama sırasında kasılmaya neden olur. Böyle bir zamanda bebekler acıya engel olabilmek için, dışkılama hissini bastırarak tepki verirler. Böylece bebekte kabızlık döngüsü olmaya başlar.

Bebeklerde kabızlık tedavisi nasıl yapılmalıdır?

Bebekler kabız olduğunda, doktorun tavsiyesi olmadan herhangi bir müshil yapıcı, fitil ya da lavman kullanılmamalıdır. Tedavide amaç önce bağırsağın boşaltılması, ardından bağırsağın düzenli olarak çalışmasının sağlanmasıdır. Dışkılama sırasında olan ağrıya engel olup, bebekte olan korkunun ortadan kaldırılmasına çalışılmaktadır. Bunun sağlamak için dışkının yumuşak olmasına ve kalın olmamasına çalışılır. Bu yüzden kontrollü diyet ve tuvalet alışkanlığının kazandırılması gerekir. Tedaviler bebeğe göre farklılık gösterir. Bazı bebeklerde kabızlık tedavisi daha uzun süre devam eder.

Bebeklerde kabızlığın iyileşmesi için, beslenmede lifli yiyeceklere yer verilmeli, her gün yeteri kadar su içmeleri sağlanmalıdır. Bu kabızlığın altında herhangi bir tıbbi bir hastalık yoksa uygulanması gereken bir yöntemdir. Anne sütüyle beslenen bebeklere ise, buna ilave olarak su verilmesine gerek kalmaz. Ek gıdayla beslenen bebeklere öğün aralarında su verilebilir, posasıyla ezilmiş erik suyu, armut suyu, elma ya da şeftali suyu hazırlanabilir. Dört aylık olan bebeklere günde belli miktarda meyve suyu verilmesi uygun olur. İçinde pirinç unu yerine tam tahıl olan besinlerin verilmesi, bebeklere ilave lif sağlayacağı için, dışkının içinde su tutulmasına yardımcı olunur. İnek sütü alerjisi bulunan ya da intoleransı olan  bebeklere ise, bağırsaklardaki sağlıklı bakterilerin desteklenmesi açısından, evde mayalanan yoğurt verilmesi uygun olur. Bu şekilde probiyotik alınamazsa, doktor önerisi ile ek probiyotik preparatlar verilebilir.

Bir Cevap Yazın