Bebeklerde ishal neden olur?

Toplumumuzda genel olarak bilinenin aksine; ishal hastalığı her bebeğin yakalandığı ve bir şekilde iyileşen bir hastalık olmanın tam aksine, ülkemizde bebeklerde ölüm nedenlerinin ilk sırasında yer alabilecek kadar ciddi ve tehlikeli bir hastalık olduğunun kavranması gerekmektedir. Vücuttan aşırı miktarda su ve tuz atılımına neden olan ishal, bağışıklık sistemeri daha yeni gelişmekte olan bebekler için ölümcül kategorisinde bir hastalıktır.

Eğer çocuğunuz günde 2-3 defadan fazla kaka yapıyorsa ve kakası çok sulu ise ishal olmuş demektir. İshal mikroplar yüzünden kaynaklanan bir hastalık olduğu için önlenmesinde temizliğin önemi büyüktür. Bebeğinizi beslerken ellerinizi yıkadığınızdan kesinlikle emin olun. Gün boyu birçok yere dokunan ellerin, mikropların taşınmasında oynadığı rol son derece büyüktür. Bebeğinizle sivrisinek ya da karasineklerin temas etmemesi de dikkat etmeniz gereken bir diğer konudur. Birçok mikrop taşıyan sinekler, bebeğinizin gelişmemiş bağışıklık sistemi için büyük bir tehdittir.

Mutfak veya tuvalette bulunan çöplerinizin kapalı bir kapta muhafaza edilmesi ve uzun süre evinizde tutulmaması gerekir. Bu ortamlarda kolaylıkla üreyebilen mikropların sayısı, birkaç saat içinde 1000 kat artabilir. Ayrıca tuvaletten  önce ve sonra sifon çekmeyi de düzenli bir alışkanlık haline getirmelisiniz. Birçok insanın bilmemesine rağmen sifonu her zaman klozet kapağı kapalıyken çekmeniz gerekir. Klozet kapağı açıkken çekilen sifon sayesinde, mikroplar 2 metre kadar uzağa sıçrayabilmektedir.

Çocuğunuzun ishale yakalanmaması için dikkatli olmanız gereken bir başka konu ise, aldığınız sebze ve meyvelerin yıkanmasıdır. Aldığınız sebze ve meyveleri bol su ile yıkamalısınız. Kullandığınız suyun da temiz olması oldukça  önemlidir. Yaşanan ishal rahatsızlıkların çoğu kirli su içiminden kaynaklanır. Kirli su ile yıkayacağınız sebze ve  meyvelerinize kolayca geçebilecek olan mikroplar, bebeğinizin hastalanmasına sebep olabilir.

İshal belirtilerini fark  ettiğiniz anda çocuğunuzu doktora götürerek, uygun tedaviyi öğrenmelisiniz. Kulaktan dolma bilgilerle kendi başınıza tedavi uygulamaya çalışarak, ishalin daha da şiddetlenmesine neden olabileceğinizi unutmayın. Unutmayın ki; çocuğunuz  evde birkaç günlük bakımla iyileşebilecek iken, ağırlaşan ishal nedeniyle çok daha uzun süre boyunca  hastanede kalmak zorunda kalabilir.

Bir Cevap Yazın