Başarılı girişimcilik kariyeri için ne yapmalı?

Gençlerin hayatında büyük bir yer edinen girişimcilik düşüncesi, kiminde sahada tatbik buluyor ve başarıya ulaşıyor, kiminde ise sadece hayalden ibaret kalarak, ne sahada tatbik olunuyor ne de başarı veya başarısızlık sağlanıyor. Aslında girişimcilik düşüncesine sahip olan birinin, sahaya çıkmaması başlı başına bir başarısızlık anlamına gelir. Ama o kimse için başarısız olmuş bir durum belki de ortada yoktur. Çünkü bu tip kişiler hayallerini mevcut durumlarını düşünerek gerçekleşmesi zor olarak kaydettiklerinden, tehir ederek bir gün mutlaka “bu işi, şu işi” yapacaklarını söylerler.izka-giriimcilik

Şimdi böyle bir girişin amacı da girişimciliğin başarı sağlaması için gerekli olan altın kurala, yani sahada tatbik konusuna değinmek adınaydı. Neyin ne olacağı kimseye malum edilmemiştir. Bu nedenle kişi, mevcut şartlarına sarılarak hayat planı yaptığında, aklın karşısına zorlayıcı engelleri çıkarmaması için  hiçbir sebep olmaz. Biranda hayallerde başlayan yığınla engel, korkulacak bir serüvene girmeyi aklı başında insan için kazançlı kılmaz. Ama burada sahada tatbik esnasında birer birer ortaya çıkacak ve çözmek için belli heyecana sahip olunacak bir sorunla, bir düşünce sistemi olan hayalle belki de 10 yıl içerisindeki sorunları masaya koymak, aynı şeyler değildir.  Bu haksızlığı insanın kendisine yapması, sıhhatli bir şekilde yaşaması için önemli bir ince nokta.

Sahada tatbik edilmeye başlanılan girişim, o anda ki engelleri çözmek için istidatlıdır. Ama hayallerdeki 10 yıllık engelleri çözmek için gerekli olan bilgi ve tecrübe o an için mevcut değildir. Buda insanı atıl bırakır. O zaman ilk olarak sahaya çıkmak önemli bir husus olarak karşımıza çıkıyor.

Diğer önemli bir kısım ise, sürekli, istikrarlı, azimli bir çalışma disiplinine sahip olmak. Eğer girişim esnasında üzerinde çalışılan proje size her gün bir meşgale sunmuyorsa, veyahut da siz, her gün gerekli olan işinizle uğraşmayıp, eğlence hayatına dalıyorsanız, kusura bakmayın böyle bir hareket asla amacına ulaşamaz. O zaman öncelik her zaman istikrarlı bir şekilde, ısrarcı bir şekilde çalışmak olmalı. Sürükleyici duygular bu konuda beslenilmeli. Her olumsuz durum karşısında, azim ve ısrar kırılmamalı. Bilinmeli ki, dağ gibi engeller taş gibi aşınabilir, taş gibi alınan olumlu neticeler, dağ gibi kazanım sağlayabilir. Ruh halinin girişimci için önemli bir başarı kriteri olduğunu unutmayın. Fazla akılcı olursanız, gücünüze odaklanır ve eksik kalırsınız. Ama aklınızla beraber, duygularınız ve tevekkül gücünüz birleşirse, evren size hizmet etmek için koşar.

Böyle bir ruh halinde ise, olumsuzluk sizin için ilerlemeyi sağlayacak kazanılması gereken bir oyuna, eğitici bir okula dönüşür. Her yenilgi, bir sonraki girişimin daha sağlam temeller ve inançlar esasına oturtulması için koca bir ders olur. Unutmayın varmayı değil, ilerlemeyi seçebiliyorsanız, tam bir adam olabilirsiniz. Varmak enerjiyi bir akarsuyun oluşturduğu göl gibi yapmak demektir. Günü gelir debisi yükselir, günü gelir düşer. Ama ilerlemek, akarsuyun deryaya ulaşması gibi, enerjiyi sürekli besler, sürekli dinamik ve güçlü olmasına yol açar.

Bir Cevap Yazın