Ay tutulması nedir?
Dünyamızın yörüngesi olan Ay, Dünya etrafındaki bir tam turunu yaklaşık olarak 28 günde (27,7 günde) tamamlar. Ay, Dünya etrafında gerçekleştirdiği bu turlar esnasında zaman zaman, Dünya’nın gölgesinde kalır. Böylesi bir durumda, Güneş’ten gelen ışınları alamadığı ve Dünya’nın gölgesi de Ay’ın üzerine düştüğü için, Ay karanlıkta kalır ve bu duruma “Ay Tutulması” denir. Ay karanlıkta kalır, ancak Ay’ın tamamen kaybolması, hiç görünmüyor olması söz konusu olmaz. Dünya’nın gölgesi, kırmızı renge yakın bakır bir görüntü şeklinde Ay üzerine düşer.
Ay tutulmasında Ay genelde dolunay görünümündedir ve tutulma süresi yaklaşık bir saat civarındadır. Ay Tutulması süresinin 40 dakikaya kadar düşebildiği görülmüştür.
Ay tutulması, Güneş – Dünya – Ay çizgisinin farklı kombinasyonlarında bazen Kısmi Ay Tutulması şeklinde de gerçekleşebilmektedir. Böylesi durumlarda Ay’ın üzerine Dünya’nın tam olarak değil, kısmen gölgesinin düşmesi söz konusu olmaktadır.
Ay Tutulmasının türleri tam olarak şu şekilde sıralanır:
- Tam Tutulma
- Parçalı Tutulma (Kısmi Ay Tutulması)
- Gölgeli Tutulma
“Gölgeli tutulma” ile kastedilen Ay’ın Dünya’nın gölgesinin yarısına maruz kalması ve Ay’ın bir yüzeyinin hala Güneş ışığını alıyor olması nedeniyle, Ay’ın görünmesi, ancak sönük bir şekilde görülmesi halidir. Bu şekildeki bir Ay Tutulması çok nadir görülen türdendir.
Ay Tutulması genelde yılda iki kez görülür. İstisna olarak bazı yıllarda hiç Ay Tutulmasının olmaması ya da 3 kez olması gibi farklı durumlar oluşabilmektedir ancak genelde Ay Tutulmasının oluşma sıklığı yılda iki kezdir.
“Ay Tutulmasının Güneş Tutulmasından farkı nedir? diye düşündüğümüzde ise şu şekilde bir açıklama yeterli olacaktır: Ay Tutulmasında Dünya, Güneş ve Ay arasında kalırken; Güneş Tutulmasında ise Ay, Dünya ile Güneş arasında kalır.
Ay ve Güneş Tutulmaları, astroloji bilimi tarafından da yakından takip edilir. Bu dönemlerde insanların burçları ile orantılı olarak bazı psikolojik etkilerin de görülebildiği ifade edilerek, bu etkilerin burçlara göre neler olabileceğinin de analizleri gerçekleştirilmektedir.
buna kısa mı diyorsunuz
çok gzl kanka
beğenmediyseniz başka siteden bakın allah allah ya
bence yaptığın zaman bilgiler kısa ve öz olmalıdır
bence çok güzel bi site
ben bunu yazarsam hoca 0 werir otruurm yerime hoca zaten kıl
çok kısa
sis bunu bulduğunusa şukredin,bu bilgisayarı bulamayıp kendi yapmaya çalışanlar da var
bu yazı güzel ama çok kısa
cok güzel teşekkürler
Bu güzel ama kısası yokmu ?
bu bilgi performans ödevim için çok kısa bir bilgi