Aşırı kıllanma neden olur?

Vücudumuzda belirli yerlerimiz hariç, ince ya da kalın tüyler doğuştan vardır. Doğuştan 50 milyon kadar kıl kökümüz olduğundan, cinsel gelişimimiz sırasında kadınlarda koltuk altları, kasık ve cinsel organlarda bu tüyler belirginleşir ve kalınlaşır. İnce tüyler kadın ve erkekte aynıdır. Kalın olan tüyler, hormonların etkisi ile büyüdüğünden kadın ve erkek de farklıdır.

Kız çocukları ergenlik dönemine girdiğinde, ilk adet döngüsü ile birlikte memelerde belirginlik ve koltuk altlarında, kasıklarda kıllanma oluşmaya başlar. Kıllanmayı sağlayan hormon androjen hormonudur. Erkeklerde bu hormon daha fazla, kadınlarda ise daha azdır. Bu nedenle erkekte kollar, göğüs, yüz ve bacaklarda daha fazla kıl vardır. Testesteron ve östrojen hormonu kadın ve erkekte kılların dağılımını ayarlayan hormonlardır.  Kadınlarda androjen hormonunun artması vücutta aşırı kıllanma yaratmaktadır. Androjen hormonun artmasının nedenleri arasında, hormonal dengesizlik, böbrek üstü bezlerindeki hastalıklar, tümörler, polikistik over hastalığı , genetik, menepoz gibi pek çok sebep bulunmaktadır. Aşırı kıllanma tedavisi ancak ultrason ile yumurtalıkların kontrolü ve hormon tahlilleri ile yapılmaktadır.

Aşırı kıllanmanın iki tedavisi bulunmaktadır. Genelde genetik olan nedenlerde, kozmetik tedaviler ve tıbbi tedaviler yapılmaktadır. Kozmetik tedavilerde; epilasyon uygulamaları, ağda, tüy dökücü kremler kullanılarak çözüm sağlanır. Epilasyon kalıcı çözümdür. Kıl kökü yandığından bir daha kıl oluşturamaz. Bu neden ile kozmetik tedavilerde kesin sonuç vermektedir. Son zamanlarda üretilen kıl kökünü yavaşlatan bitkisel kremler, uzun kullanımlarda sonuç verebilmektedir. Tıbbı tedaviler; Hormon tahlillerinin yapılması ile, hastalığa teşhis konulur ve gerekirse ameliyat ile müdehale yapılabilir. Bunun dışında en çok kullanılan doğum kontrol hapları ve östrejen takviyeleridir. Periyodik olarak kullanılan başka ilaçlar da vardır. Fakat bunlar vücudunuzdaki kılları yok etmez sadece yeni çıkacaklara engel olur. Bu nedenle hormon tedavisini başladıktan 6 ay sonra epilasyon uygulaması hastaya tavsiye edilir.

Bir Cevap Yazın