Akvaryum bakımı nasıl olmalıdır?

akvaryumBazı insanlar evlerinde süs amacıyla, bazı insanlar da evlerinde bir canlının onlara eşlik etmesi amacıyla akvaryum satın alırlar. Akvaryum bir evi güzel gösteren dekorlar arasında olmaktadır. Fakat içerisine konulan balıklar hakkında çok iyi bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Aksi takdirde, çok güzel ve iyi bir akvaryum alsanız bile balıklarınız çok uzun bir süre yaşamayacaktır. Akvaryumu ilk aldığınız zaman, iyotlu tuz ile güzel bir yıkamak ve bol suyla yıkamak gerekmektedir. Aynı şekilde akvaryumunuz için almış olduğunuz kumlar, çakıl taşları ve diğer akvaryum süslerinin de bol su ile yıkanması gerekmektedir.

Akvaryum içerisinde balıkların sağlıklı bir şekilde yaşaması ve balıkların hijyen açıdan temiz yaşaması için düzenli olarak akvaryum bakımının yapılması gerekmektedir. Mesela belli periyotlarla akvaryum suyunun çeyreğini değiştirmelisiniz. Akvaryum içerisine konulacak olan suyun kesinlikle dinlenmiş su olması gerekmektedir. Suyun çok sık değiştirilmesi balıkların ölümüne neden olacaktır. Bu yüzden bir buçuk ayda bir akvaryumun suyunun çeyreğini değiştirebilirsiniz. Akvaryum içerisinde çöpçü balığı, vatoz balığı bulundurmak gerekmektedir. Bu balıkların olmasına rağmen mutlaka akvaryumun dibinde bulunan pislikleri, yem artıklarını temizlemek için dip süpürgesi ile temizlemeniz gerekmektedir.

Hangi tür balığı besliyorsanız o balıkların kendi doğal yaşam alanlarına uygun bir akvaryum dekore etmeniz gerekmektedir. Canlı doğuran türünde bulunan; Lepistes, Moli, Platiler, kılıç kuyruk gibi balıklar yeşilliği çok sevmektedir. Bu yüzden mümkünse canlı akvaryum bitkileriyle akvaryum süslemesi yapabilirsiniz. Ayrıca genellikle 1 ay içinde doğurdukları için, yavruları diğer balıklar yememesi için bu yeşilliklerde gizleneceklerdir. Eğer çiklet türünde ki balıklar, Sarı prenses, yunus, betta gibi balıklara bakacaksanız o zaman bu balıkların doğal yaşam alanları kayalıkları sevdiğinden akvaryumunuza kaya süsleri koyabilirsiniz.

Akvaryum balıkları genellikle sıcak suyu sevmektedir. Bu yüzden akvaryumunuza bir ısıtıcı koymanız onların soğukta kalarak hastalanmasını önleyecektir. Sürekli olarak akvaryumun sıcaklık derecesi aynı tutmanız gerekmektedir. Bu yüzden bir termometre de oldukça faydalı olacaktır. Akvaryuma koyacağınız balıkların hepsi ya çiklet balığı ya da canlı doğuran olmalıdır. Yoksa aralarında kavga çıkacağından çiklet balıkları canlı doğuranları saldırıp ölmelerine neden olacaktır.

Balıklarınızın sayısına göre günde bir defa yem vermeniz gerekmektedir. Balıklar ne kadar yem verilirse o kadar yiyecektir. Bu da onların ölümlerine neden olacaktır. Ve fazla verilen yemler akvaryumunda kirlenmesine neden olacaktır.

Sürekli olarak balıklarınızın yerini değiştirmeyin. Ama herhangi bir durum için özel üretilen kepçenizin olması gerekmektedir. Özellikle de doğan yavruları alıp başka bir yere koymak için faydası olacaktır. Balıklar ışığı sevdiğinden ve geceleri güzel göründüğünden aydınlatma ışıkları bulundurabilirsiniz. Eğer balık sayınız çoksa o zaman 3 haftadan erken olmamak şartıyla akvaryum temizliğinizi çok dikkatli bir şekilde yapmalısınız.

Beslediğiniz balıkların doğal yaşam alanı sunmanız gerekmektedir. İlk başlarda zahmetli gibi görünebilir ama alışıldıkça oldukça kolay olduğunu fark edeceksiniz. Akvaryumun dış camını sert bir sünger ile üç günde bir silmeniz gerekmektedir. Her üç hafta da bir balıklara zarar vermeden çok dikkatli bir şekilde kum dışında bütün malzemeleri çıkarıp bol su ile yıkamanız gerekmektedir.

Akvaryumun olmazsa olmazlarından bir tanesi su filtresidir. Su filtresi çalıştığı zaman suyun azalan oksijenine yardımcı olmaktadır. Akvaryum temizliği yapacağınız sırada mutlaka akvaryum içerisinde olan, ısıtıcı, ışık ya da motor gibi elektrikli aletlerin fişi çekilerek temizlik yapılması gerekmektedir. Balıkların suyunu değiştireceğiniz zaman kesinlikle suyun tamamını değiştirmeyin. Balıkların yeni suya alışması sırasında hastalanarak ölebilir. Hemen hemen bütün balıkların sevdiği su sıcaklığı 26 derece olmaktadır. Bu yüzden derecenin ayarı 26 olması gerekmektedir Akvaryumun fazla güneş ışığı almayan yerlerde ve kalorifer, soba gibi yerlerden uzakta olması gerekmektedir.

Bir Cevap Yazın