Ahmet Şerif Şerefli kimdir?

Ahmet Şerif Şerefli 1926 yılında Bulgaristan’ın Deliorman bölgesinde Razgrat şehrine bağlı olan şimdiki adı Tsar Kaloyan olan köyünde doğmuştur. İlköğrenimini bu köyde, sanat okulunu ise Razgrat’ta okumuştur. Şumnu’da bulunan Nüvvab okulunda okumuştur. “Müjde” adlı ilk şiir kitabı Bulgaristan’da Cumhuriyet döneminde Türkçe olarak basılmıştır. 1966 yılında yayınladığı, “Şirin” adındaki eser ise, düzyazı alanında yazarın ilk denemesi olmuştur.

1975 yılında Ahmet Şerif Şerefli cezaevine atılmıştır. Cezaevine konulurken yayımlamaya hazırlamış olduğu on üç eseri ise, Bulgar güvenlik kuvvetleri tarafından alınıp götürülmüştür. Daha sonra bir daha bu eserler iade edilmemiştir. Şair daha sonra bu yazılarından sadece şu başlıkların hatırında kaldığını büyük bir üzüntüyle söylemiştir.  “Bu yazdıklarım güvenlik makamlarının depolarında mahvolup gitmiştir. Aklımda kalan birkaç tane başlık var. Bunlar “Şiirler”, “Şeyh Bedrettin’in Apolojisi” “Rüzgârlar ve Tohumlar”, “Atatürk Rüzgârları”, “Kırcaali Defteri” gibi yazdığım eserlerimden mahrum edildim.” demiştir.

1970 yılından 1989 yılına kadar zorunlu göçle geçen yıllar, şair ve Bulgaristan Türkleri açısından büyük üzüntü yılları olmuştur. Bu dönem işsizlik, göz hapsi dönemi, cezaevi anıları, yarı sürgün ve sürgün yılları olmuştur. 1989 yılında şair zorunlu göç kafilesiyle Türkiye’ye gelmiştir. Buraya geldikten sonra Şerefli soyadını almıştır. 5-6 aylık sürede kaleme aldığı belgesel niteliğinde olan “Türk Doğduk, Türk Öldük” adındaki eseri 1990 yılında Kültür Bakanlığı tarafından yayımlanmıştır. Çeşitli dergilerde çok sayıda şiirleri basılmıştır. “Deliorman Folkloru” adlı eseri de Kültür Bakanlığı 1991 yılında özel arşivine girmek üzere satın alınmıştır.

Ahmet Şerif, doğayı seven ve doğayla dost olmuş bir sanatçıdır. Yaşamında 25-30 yıl kadar Vitoşa ve Lülin gibi bazı dağlarda yürüyüşler yapmış, kendisini doğanın içinde, doğayı kendisinde keşfetmiştir. İçinde böyle bir bir doğa felsefesi meydana getirmiştir. “Yer Yeşil, Gök Mavi Kalsın” adındaki çalışması da bunu anlatan güzel bir eseridir. Bu eseri sanatçının 40. yazı yılı nedeniyle 1994 yılında Bursa’da yayımlanmıştır. Bursa’da çıkarılan “Balkanlar’da Türk Kültürü” adlı dergisinin başında yazı müdürü olarak beş yıl çalışmıştır. Ahmet Şerif Şerefli 2 Mart 2000 yılında yaşama veda etmiştir.

Ahmet Şerif Şerefli kitapları

Müjde, şiir, Narodna Pros-veta” (Halk Eğitimi) Yayınevi, 1960
Azın Çoğu, şiir, 1963
Şirin, hikâye, 1966
Adım Adım Memleket, Lirik gezi yazıları, 1967
Türk Doğduk Türk Öldük, Turizm Bakanlığı, 2002
Önce Düşünceler Kelepçelendi, Biyografi, anılar. Ay ışığı Yayınları. İstanbul, 2001

Üçüncü Adım, şiir, 1969
Bulgaristan’daki Türkler, (1879-1989), Ankara 2002
Dünya Bizim, çocuk şiirleri, 1965
Çoğun Azı, şiir, 1998
Vakit Çok Geç, şiir, 2001
Sen İstanbul’a Gelme, roman, 2003
Giderayak, Anılar-Günceler Aforizmalar ve Fragmanlar, 2006

Bir Cevap Yazın