Reha Oğuz Türkkan kimdir?

Reha Oğuz Türkkan 12 Ekim 1920 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Babası Halid Ziya Bey, annesi ise Saibe hanımdır. Reha Oğuz, Medine müdafii olarak tanınan Ömer Fahrettin (Türkkan) Paşa’nın yeğenidir.
İyi bir eğitim görmüş olan Türkkan St. Joseph, Kabataş ve daha sonra Galatasaray liselerinde okuduktan sonra, Halit Ziya Türkkan’ınTapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne atanaması nedeniyle Ankara’ya Gazi Lisesi’ne geçti. Gazi Lisesi’ndeyken Türkçü gizli örgüt “Gürem”‘i kurdu.
REHA-OĞUZ-TÜRKKAN-167x171
Atatürk’ün ölümünden bir gün sonra yani 11 Kasım 1938 günü Ergenekon dergisini çıkardı. “Faşizm Tehlikedir” yazısı nedeniyle bu dergi kapatılınca, Kitap Sevenler Kurumunu kurdu. Bu kurum Halkevleri’ne ilhak edilince Türkkan bu defa Bozkurt dergisini çıkardı. Hüseyin Nihal Atsız’ın yazılarının da yayımlandığı bu dergide, Atsız başta olmak üzere önde gelen Türkçüler ile polemik yaşanınca ayrılarak Gök Börü adını verdiği dergiyi çıkardı.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi’nde master yapan ünlü yazar Tarih ve Türkoloji dallarında Sorbonne Üniversitesinde, Tecrübî psikoloji dalında ise Columbia Üniversitesinde ihtisas yaptı.

Psikoloji, hukuk, tarih, futuroloji, yazarlık ve yayıncılık, sosyo-etnografya uzmanlık dalları arasında yer almaktadır. 1944 yılında, Irkçılık-Turancılık davasında yargılanan Türkkan beraat etti. Türkkan, 1947-1972 yılları arasında 25 yıl boyunca ABD’de Columbia ve CCNY üniversitelerinde, 1975-1976 yıllarında İstanbul Üniversitesi’nde ve daha sonra da 1996 yılında Ahmet Yesevî Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı.
“Sorularla Programlı Öğrenim” yönteminin üç kurucusundan biri olarak kabul edilmektedir. ABD’deki katkılarından dolayı “WHO’S WHO” ansiklopedisinde yer aldı. ABD hükümeti tarafından 4 eyaletin eğitim planlaması ve Sunrise Açık Üniversitesi’nin kuruluşunda Eğitim teknolojisi Danışmanı olarak görev yaptı. Türkkan ayrıca tam 124 okul açtı.Türkiye’de Yay-kur Açık Öğretim Üniversitesi’ni kuran Türkkan 1976 yılında NASA’ya danışman olarak Hindistan’daki uydulu eğitim çalışmalarını inceledi. Türkkan’ın, yerli ve yabancı basında binlerce makale, dizi ve araştırması yayınlandı. İstanbul Ticaret Odası Gazetesinde “Amerika ve Türkiye’de İş Dünyası” konularında 2 yıl kadar köşe yazarlığı yaptı.ABD’de bulunduğu dönemde, “Psikolojinin İş Dünyasında Başarıya Etkisi Ve Uygulanışı”, “İkna Psikolojisi Ve Satış Teknikleri” konularında iş dünyasına yönelik olarak çeşitli eğitimler verdi. Çeşitli şirket ve kuruluşlara danışmanlık ve yönetim kurulu başkanlığı görevlerinde bulundu. Reha Oğuz Türkkan, Türkçülük konusunda çeşitli sosyal faaliyetlerde bulundu. Bu konuda yazarlık ve yayıncılık yaptı. ABD’de gurbetçi çocuklar için Atatürk Okulu adında bir de okul açtı. 1997 yılında Orta Asya ve Kafkas Türkleriyle ilgili “Türk Dünyası Parkı” ve “Türkler” adlarıyla, ABD’deve Türkiye’de daimi resim sergileri açtı.

Türkkan, ülkemizde “Çevrecilik Eğitimi Kampları”nın kurucusu oldu. ABD’de Human Value Vakfı başkanlığı yaptıktan sonra, NEA (Eğitim Sendikası), IPA (Konferansçılar Derneği), Gazeteciler Derneği, Aydınlar Ocağı’nda üyelik ve Türk 2000 Vakfı’nda başkan olarak görev yaptı. Reha Oğuz Türkkan’ın İngilizce, Fransızca ve Türkçe olarak yayınlanmış 41 kitap, 9 film ve 6 televizyon senaryosu bulunmaktadır.Reha Oğuz Türkkan, Ece Zübeyde Hanım ile evlenmiş olup Aslıhan, Ceylan, Tuğrul ve Alptunga adlarında dört çocuğu bulunmaktadır. Türkkan 17 Ocak 2010 gecesi rahatsızlandıktan sonra yaşamını yitirmiştir.

Bazı eserleri
1. Türkçülüğe Giriş (1940)
2. Milliyetçiliğe Doğru (1943)
3. İleri Türkçülük ve Partiler(1946)
4. One America (1954)
5. Talking Turkey (1955)
6. Turkish Literature (1956)
7. Turkish National Character (1971)
8. Tabutluktan Gurbete (1975)
9. Yenilenmiş Türk Destanları ve Hikayeler (1977)
10. Biz Kimiz (1987)
11. Türk Milliyetçiliğinin Kısa Tarihi (1992)
12. Yükselen Milliyetçilik
13. 21. Yüzyıl Milliyetçiliği (1995)
14. Kızılderililer ve Türkler (1998)
15. Uyuyan Dev Türk Dünyası (2005)

Bir Cevap Yazın