20’lik diş çekimi nasıl olur?

20’lik diş çekimi bu dişlerin iltihaplanması halinde, ağızda kist ve tümör oluşumları meydana gelmemesi için yapılması gerekli olan bir işlemdir. Bu dişler ağzın içinde en son çıkan ve ağız sağlığı açısından fazla bir önemi olmayan yapılardır. Ağızda17-23 yaşları arasında çıktığı için bu isimle anılır. Ağzın içinde çıkan 3. büyük azı dişleri arasındadır. Beslenme alışkanlıklarının zaman içinde sert besinlerden, yumuşak besinlere dönmesi nedeniyle, çene yapısında küçülmeler olmuştur. Bu nedenle geç dönemde çıkan bu dişler, kendilerine yer bulamadıkları için, çene içinde gelişiyor. Ağzın dört köşesinde bulunan 4 adet diş çıkamadığı zaman, diş ve çenede iltihaplı oluşumlara neden olur. Bazı durumlarda çıksalar bile, bulundukları yerde diş fırçasıyla ulaşılamadıkları için, çürük ve plak oluşumuna sebep olurlar. Yana doğru eğimli çıktıkları zaman insanlara rahatsızlık verirler. Bu nedenle alınmaları doğru olacaktır. Dışarı çıkmış olanlar, normal bir diş çekimi gibi alınabilmesine rağmen, çenede gömülü olanlar ameliyat yöntemiyle alınmalıdır. Yapılan işlemden sonra bölgede yara nedeniyle ağrılar oluşur. Bu durumda ilaç ve ağız gargaraları kullanılarak, bölgenin iyileşmesi sağlanır. 20’lik diş çekimi sonrasında, kanama olabileceğinden sıcak besinlerden kaçınmak gerekir. Bir gün süreyle, ağızda bu bölgeyle çiğneme yapmamak doğru olacaktır. Fırçalarken dikkat etmek, ağız içini temiz tutmak gerekir.
20’lik dişlerin çekilmesi şart mı?

  • Çene içinde iltihaplanmaya neden olmamışlarsa,20 lik diş
  • Çenede altlı üstlü şekilde çıkmışlarsa,
  • Çiğneme görevlerini yerine getirirken bir sorun bulunmuyorsa,
  • Ağızdaki diş yapısını bozmuyorlarsa, bunların çekilmesi gerekmez.

20’lik diş çekiminde dikkat edilmesi gerekenler nedir?

Üst çenede olan dişlerin üst bölümünde bulunan maksiller sinüs boşluğu, yüz kemikleri arasında olan hava boşluklarıdır. Çekimleri yapılırken hatalı bir hareket yapılırsa,  diş sinüs boşluğuna gidebilir. Alt çenede bulunan dişlerin çekimi daha dikkatli yapılmalıdır. Çenenin sağ ve sol taraflarında bulunan sinirler, bu dişlerin alt kısmından geçtiğinden, zarar verildiği takdirde dudakta 6 ay boyunca ya da kalıcı olarak uyuşukluğa neden olabilir. Arka tarafında bulunan Lingual sinire verilecek zarar halinde, dilde geçici uyuşukluklar meydana gelebilir.

20’lik diş çekimi nasıl yapılır?

Gömülü olan dişlerin çekilmesi için, panoramik röntgen çektirilip, dişin pozisyonu belirlenmelidir. Gereken hallerde üç boyutlu tomografi çektirilip, sinirlerle ve sinüslerle olan yakınlıklarını belirlenmelidir. Daha sonra anestezi yapılıp, bölgeye bir kesik atılır. Dişeti flebi kaldırılarak, dişe ulaşılmaya çalışılır. Üst bölgede bulunanlar daha kolay çekilmesine rağmen, alt taraftakiler konumuna göre zorlu bir işlemden geçebilir. Dişlerin dik, çapraz ve yatay çıkmasına göre, dikkatli bir çalışma yapılarak parçalar halinde çekilmesi gerekebilir. Bu sırada çene kemiğinde aşınmalar olabilir. İşlem bitince bölgeye 20 dakika süreyle tampon uygulaması yapılır. Sonran ilaç ve gargaralar ile bölgenin iyileştirilmesine çalışılır. Sıcak ve soğuk yiyeceklerden biraz uzak durmak ve ağzı fazla açmamak gerekir. Kemikte bir aşınma olursa, buz uygulaması yapılmalıdır. Bunu 10 dakika süreyle yapmak gerekir. Aksi halde yumuşak doku yanmaları oluşabilir. Sigara kullananların, 24 saat bunu içmemesi gerekir.

Bir Cevap Yazın