Uzun Yol Yolculuğu Hazırlığı Nasıl Yapılmalıdır?

Uzun yola çıkacak kişilerin yanında yedek şoför varsa çok yorucu olmayacağı aşikardır. Ancak uzun yolda tek şoför olarak 1000 km kadar olan yollar maalesef oldukça yorucu geçmektedir. Bu uzun yolculuğa çıkılmadan önce birkaç gün öncesinden hazırlıklara başlanmalıdır. Öncelikle sürekli gittiğiniz oto tamircisine aracı götürmek ve tüm bakımlarını yaptırmaktır. Bu bakımda öncelik olarak frenlerin, lastiklerin, motor yağı ve suyunun tam olması gerekmektedir. Uzun bir yolculuk olacağı için araç iç ve dış temizliği motivasyon için az da olsa bir etkisi bulunmaktadır. Yolcuğun daha keyifli geçmesi için bir müzik listesi hazırlanmalı aracın desteklediği formatta cd kaydı yapılmalıdır. Yolculuk esnasında yol kenarında bulunan dinlenme tesislerindeki yiyecek ve içeceklerin fiyatları oldukça yüksek ve kalitesizdir bu nedenle önceden bunun hazırlığı yapılmalıdır. Yolda çay ve kahve içmek için 1-2 lt ölçülerinde termos da olmazsa olmazlardan biridir. Güneş gözlüğü olası güneşe karşı yolculuk ve gün ışığının gözü yormaması için önemlidir. Yola çıkmadan önce de son olarak yakıt deposu tam olarak doldurulmalıdır. Alışık olunan uyku süresi kadar uyulmalı ve kesinlikle uykusuz yola çıkılmamalıdır.

Yukarıda bahsi geçen tüm hazırlıklar yapıldıktan sonra artık uzun bir yolcuğa hazırlık bitmiş olacaktır. 14 saat üzeri kadar sürecek bir yolculuk için sabahın 3-4 arası yola çıkılması daha doğru olacaktır. 04-06 saatleri arası ister uyku olsun ister olmasın gün ışığının insan üzerinde ciddi düzeyde olumsuz etkisi bulunmakta olup uykuya sebep olabilmektedir. Bu nedenle bu saatin başlangıcında yola çıkmak doğru bir seçim olacaktır. Yaklaşık 3-4 saatlik yol sonunda bir mola verilmeli ihtiyaçlar giderilmeli çay veya kahve içilmeli el ve yüz iyice yıkanmalıdır. Eğer uyku ve yorgunluk hissedilirse redbul enerji içeceğinin küçük boylarından bir tane alınıp yavaş yavaş tüketilmelidir. Bu enerji içeceğinin etkisi bir çok kişi bilmemekle beraber ciddi düzeyde faydası vardır. Yolculuk esnasında 4 saatlik aralarla 2 tane enerji içeceği yeterlidir. Daha fazlası zarar verebilir. Eğer enerji içeceği kullanılmışsa baş ağrısı gibi sebeplerden dolayı kesinlikle ilaç kullanılmamalıdır.
araba-yolculugu
Hız sınırına dikkat edilmeli ortalama 100-120 km hız ideal bir hızdır. Teknolojinin gelişimi ile birlikte bazı bölgelerde ortalama hız kontrolü yapılmaktadır. Ortalama hız şu şekilde yapılmaktadır. Bir kontrol noktasından diğer kontrol noktasına kadar olan bölgedeki ortalama hızdır. Örneğin bu yolda hız sınırı 90 km ise başlangıç-bitiş noktasında bulunan kameralar sayesinde bu mesafede geçirilen süre ile yol mesafesi sayesinde ortalama hız hesaplanmaktadır. İl, ilçe, köy ve kasabaların girişine ve çıkışına yakın mesafede radar olabilmektedir. Bu mesafelere yakın hız mutlaka düşürülmeli ve bu bölgeler yerleşim bölgesi olduğundan dolayı insanlar ve hayvanlarla karşılaşma olasılığı yüksektir. Sadece radar düşünülmemeli ve buraların bir yerleşim noktası olduğu unutulmamalıdır.
Sürücü kendisi ve diğer sürücülerin sağlığı için aynaları dikkatli kullanmalıdır. Yolda karşılaşılan tabelalara dikkat edilmelidir. Gece yolcuğu önemlidir. Farları yanmayan araçlardan tutun da insan ve hayvana kadar her şey ile karşılaşılabilinir. Bu nedenle arada bir karşıdan gelen ve önünüzden giden sürücüyü rahatsız etmemek şartıyla kısa kısa uzun farlar açılıp hemen kapatılmalıdır.
Herkese kazasız, belasız ve hayırlı yolculuklar.

Bir Cevap Yazın