Su jimnastiğinin yararları nelerdir?

su_jimnastigiYağ yakıp, daha kaslı, fit bir vücuda sahip olmak isteyen herkes kendine en yakın bulduğu egzersiz programlarından birini seçip harekete geçiyor. Çok seçenek olduğu için bir seçim yapmakta zorlanan ve kendince çeşitli karma programları takip edenler de var tabii.

Biz bu yazımızda uygulaması en kolay, en keyifli, üstelik diğer egzersizlere göre çok daha kısa sürede cevap veren ve vücudu çok yönlü destekleyen bir egzersiz tipinden yani su jimnastiğinden bahsedeceğiz.

Su jimnastiğinin etkisinin çok daha yüksek olmasının sebebi suyun kaldırma kuvvetinin, hareketleri yaparken vücuda uyguladığı dirençtir. Bu dirence yenilmeden hareketler belli bir sayıda veya sürede tekrar edildiğinden bölgesel kaslar tam olarak uyarılıyor ve etkili bir şekilde çalışarak güçleniyorlar. Su içinde hareket etmenin avantajlarından biri de aynı anda tüm vücut kaslarını çalıştırma imkanı sunmasıdır. Yüzücülerin vücutlarını aklınıza getirirseniz ne demek istediğimizi anlarsınız.

Herkes profesyonel bir yüzücü olmadığı için yüzme eylemi çoğu kişi için serinleyip çıkma anlamı taşıyor, yani vücudun kas sistemi üzerinde belirgin fark yaratacak olumlu etkiler maalesef oluşamıyor. Bu nedenle su jimnastiği yapmak ve çeşitli kas gruplarını hedef alan hareketleri yaz boyunca havuzda uygulamak hayal edilen vücuda kısa sürede eğlenceli bir şekilde kavuşmak anlamına gelmektedir.

Suyun içinde hareket etmenin kan dolaşımını iki katına çıkararak vücuda sağladığı çok yönlü katkılar da unutulmamalıdır. Düzenli yapılacak su jimnastiği ile vücuttaki tüm sistemlerin çalışması düzenlenebilir ve genel vücut sağlığı geliştirilebilir.

Su jimnastiği ile basenler, bacaklar, göbek, kollar, göğüs ve bel kasları harika bir şekilde çalıştırılabilmekte kadınların hiç hoşlanmadıkları selülitler kısa sürede azalmaya başlayabilmektedir. Uzun süreler boyunca bu egzersizi yapmanın vücudu dümdüz, ipek gibi yapacak güçte olduğunu belirtmeliyiz. Şimdi suyun içinde nasıl hareketler yapabileceğinizi merak ediyorsunuz değil mi? İşte cevaplar:

Örneğin göbeğinizi eritmek için ellerinizle havuzun kenarından güç alırken suyun içinde zıplayıp bacaklarınızı göbeğinize doğru çekebilirsiniz. Bu hareketi her 20’de ara vermek şeklinde toplamda 60 kere yapmanız uygundur. Basenleri toplamak ve sıkılaştırmak için yine ellerinizle havuz kenarına tutunmuş olarak geriye doğru suya uzanabilirsiniz. Yapmanız gereken vücudunuzu suyun dışına çıkarmadan bacaklarınızı yana doğru açıp kapatmaktır. Bu iki yönlü hareket sırasında mümkün olduğunca kaslarınızı sıkmaya özen göstermelisiniz. Bu hareketi de göbek hareketinde olduğu gibi iki ara vererek veya kondisyonunuza güveniyorsanız hiç ara vermeden 60 tekrarla bitirebilirsiniz. Bacak arkalarını ve basenleri aynı anda çalıştırmak istiyorsanız yapabileceğiniz hareketlerden biri, yine eller havuzun kenarındayken ayakta durmak ve bir bacak yerdeyken diğer bacağı arkaya doğru açıp geri çekmektir. Kas gelişiminin dengeli olması için hareketin ara verilmeden diğer bacakta da tekrarlanmasına dikkat edilmelidir.

Suyun içinde uygulanabilecek görünüşte en kolay, ancak yapması zor hareketlerden biri kollarınızı suyun içinde tutacak bir derinlikte iken suyun içinde koşmaktır. 5 dakika boyunca koşmayı deneyin ve sudan çıkın. Tüm vücudunuzun çalıştığını kaslarınızdaki sertlikten anlayacak ve mutlu olacaksınız. Anında dirileştiğinizi hissedecek ve su jimnastiğini düzenli uygulamak için güçlü bir motivasyon elde edeceksiniz. Yazı sporsuz geçirmeyin!

Bir Cevap Yazın