Saç dökülmesinin tedavisi nasıl yapılır?

Saç dökülmesinin tedavisi birçok farklı yollar kullanılarak yapılır. Eski dönemlerden beri önemli sağlık sorunları arasında sayılan saç dökülmesine karşı farklı tedavi yöntemleri kullanılarak, oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır. Kan dolaşımında bozukluk olması ve genetik faktörlerin etkisiyle, saçlı deriyi besleyen ve bölgenin yenilenmesini sağlayan damarların vitaminleri, oksijeni ve organik gıdaları alamaması saçlarda cansızlık ve dökülme sorunlarına neden olur. Androgenetik saç dökülmelerinde farklı tedaviler yapılmaktadır. Tedavide amaçlanan, saç köklerini kuvvetlendirebilmek için kan dolaşımını hızlandırmaktır.

Saç dökülmesinin tedavi yolları nelerdir?

İlaçla tedavileri: Saç dökülmelerinin sebebi tespit edilerek, buna uygun ilaç tedavisi yapılır.  Özellikle erkeklerde sorun olan saç dökülmesine karşı kullanılan ilaçlar, tamamen yok olmuş olan saçlar üzerinde etkili değildir. İlaçlar dökülme eğiliminde olan cansızlaşmış saçları kuvvetlendirip, dökülmesini yavaşlatır. İlaçlar sadece kullanıldığı süre etkilidir.

Mezoterapi: Aminoasit, vitaminler, enzimler, mineraller ve ilaçlardan oluşan bir sıvı deri veya yağ dokusu altına enjekte edilir. Burada amaçlanan kan dolaşımını hızlandırıp, saç tellerinin canlanmasını sağlamaktır. Uygulamanın etkisi oldukça uzun bir zamana yayılır.  İkinci seanstan sonra saçlardaki etkisi fark edilecek düzeye gelir.

Doğal tedavi yöntemleri

  • Çinko: Saç dökülmelerine karşı kullanılmalıdır.saç dökülmesi
  • Saw Palmetto: Bir palmiye çeşidi olan Cüce Amerikan hurmasının meyvesinden elde edilen özü saç dökülmelerinde kullanılabilir.
  • Radıx: Cinsiyet hormonlarını kanda taşıyan proteinin aktivitesini sağlayıp, testosteronu bağlama özelliğinde olan bir bitki türüdür.
  • B6 vitamini: Çinko ile birlikte alındığında saç dökülmelerine engel olacaktır.
  • Balkabağı çekirdeği yağı: Amerika’da yetişen Pumpkin balkabağının çekirdeklerinden elde edilen yağ, anti-androjen etki yaratır.
  • Yeşil çay: Bu bitki birçok hastalığa iyi geldiği gibi, Androgenetik saç dökülmelerine fayda sağlar.

Cerrahi yöntemler

  • Kafa derisi germe: Bu yöntemde kafa derisinde yer alan açık alanların küçültülmesi yapılır. Bu yöntem saç ekiminden önce uygulanmalıdır. Lokal anestezi yapılıp, saç tepesinden bir parça çıkarılır. Böylece kafada bulunan açık alanda azalma oluşur. Bu alanların küçültülebilmesi için 3-4 ayda tekrarlanan birden fazla uygulama gerekir. Alan yeterli derecede küçüldüğünde buraya saç ekimi yapılmalıdır.
  • Kafa derisi esnetme ve çektirme: Ekspender aracılığıyla saçlı yerdeki kafa derisi genişletilir. Daha sonra bu bölge karşılıklı getirilerek dikilir. Uygulanan bu yöntemde kafa derisine yerleştirilmiş olan balonlar belli zamanlarda şişirildiğinden, ortaya istenmeyen görüntüler çıkar.
  • Flep yöntemi: Saçta dökülme olasılığı bulunmayan bir bölgeden alınan parça, damar yapısı korunup açık olan alana transfer edilir. Burada flepin damarlanması önemlidir. Bölgede dikiş izlerinin kalması ve doğal bir görüntü olmamasından ötürü fazla tercih edilmeyen bir yöntemdir.
  • Makrogrefting yöntemi: Kafanın arka bölümünden alınan Flep 15-20 saç teli olan makrofeplere bölünüp, açık olan bölüme nakledilir. Sonuçta doğal bir görüntü sağlamadığından, sık olarak kullanılmayan bir yöntemdir.
  • Cerrahi olmayan yöntemler
  • Saç ekleme: Bu yöntemlerde tepe saçı, peruk, saç protezi gibi adlarla anılmaktadır. Bunlar saçlara farklı yöntemler kullanılarak tutturulur. Bir kısmı saça eklenir, bazısı deriye yapıştırılarak saçlarla bir araya getirilir. Bunların deriye yapıştırma sırasında hijyene çok önem verilmelidir.
  • Yapay saç telleri ve sew-on uygulaması: Bu yöntemler riskli olduğundan diğer yöntemlerden daha farklı konumdadır. Kafa derisine dikiş yapmak gerektiğinden, enfeksiyon sorunları yaşanması çok yüksektir.

Bir Cevap Yazın