Ortodonti tedavisine hangi yaşlarda başlanmalıdır?

ortodontiOrtodonti tedavisinin uygulanması için en uygun yaş aralığı 9-14 arası kabul edilse de, seyrek ve çarpık diş yapısı bulunan herkes için uygulanabilir. Diş telleri daha önceden sadece çocuklarda kullanılsa da, artık yetişkinlerde olan diş çarpıklıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır.

Yetişkinlerde olan ortodontik sorunlar nedir?

Yetişkinlerde daha çok ortodonti tedavisi estetik talepler için tercih edilir. Dişlerde erken kayıpların olması ya da diş eti hastalıklarının bulunması nedeniyle zamanla dişlerde kayma sorunu yaşanabilir. Bu dişlere protez uygulamasının yapılmasından önce, dişlerde düzeltme yapılması gerekir. Bu yüzden yetişkinlerde ortodonti tedavisi yapılır.

Ortodonti tedavisi için üst yaş sınırı var mıdır?

Bu tedavinin yapılması için herhangi bir üst yaş sınırı yoktur. Fakat ileri yaşta olan kişilerde diş eti hastalığı bulunuyorsa, ortodonti tedavisi uygulanamaz. Bu rahatsızlık genç yaştaki kişilerde bile olursa, ortodonti tedavi yapılmaz. Bu tedavideki amaç kemik içinde olan dişin yer değiştirmesini sağlamak içindir. Diş ile kemik arasında yumuşak doku bulunmaktadır. Bu dokunun içinde gözle görülemeyecek kadar çok sayıda lif bulunmaktadır. Bu liflere tedaviyle yapılacak baskı yüzünden dişler yer değiştirilir. Genç yaştaki kişilerde bu işlem daha kolay olur. Bunun nedeni dokuya uygulanan basıncın daha iyi tolere edilmesidir.

Ortodonti tedavisi için en ideal yaş aralığı nedir?

Bu tedavinin uygulanması için en uygun dönem puberte adındaki ergenlik dönemi yani 9-14 olan yaş aralığıdır. Bu dönemde çocuklarda hızlı bir büyüme dönemi vardır. Çocuklarda ortodontik bozukluk varsa, bu bozuklularda hızlı şekilde gelişme gösterir. Bu nedenle en ideal yaşın 9 yaşın olduğu söylenebilir. Bu yaşlarda tedaviye başlamak daha olumlu sonuçlar alınmasını sağlar. Ancak tedavi süresi bu süreçte daha uzun sürer. Bu kişilerin gelişme dönemine kadar, yani 13-14 yaşlarına kadar takip edilmesi gerekmektedir.

En çok olan ortodontik bozukluklar nedir?

Bu sorunlar arasında en çok görülen dişlerde olan çarpıklıklardır. Çene kemiği ile dişler arasında uyumun bozulmasıyla, dişler üst üste binmiş gibi olur. Köpek dişlerinin dudakların kenarından görünmesi söz konusudur. Bu görünüm çocuklarda sorun yaşanmasına sebep olur. Dişlerde seyreklik olma sorunu az görülse de, bunlar da tedavi edilmelidir. Bu tür ortodontik bozuklukların uygun yaşlarda müdahale edilerek, tedavi edilmesi gerekir.

Bir Cevap Yazın