Miyop nedir?

Miyop, sözlük anlamında Latince kökenli bir kelime olup, kapalı göz anlamına gelmektedir. Miyop olan hastalar, uzağı göremezler. Miyop, göz hastalıkları gurubuna girmekte ve oluşumu yönünden bakıldığında, gözün ön arka çapının ışığı kırma gücü öne çıkmaktadır. Normal olan bir gözün paralel düzlemde almış olduğu ışık, retinanın önünde ve göz yuvarlağı içinde belli bir yerde odaklanmaktadır. Ancak, miyop hastalarında, gözlerin ışığı kırma gücü oldukça yüksektir. Bu durumda uzağı iyi görememe, fiziksel bir karşılık çıkarmaktadır.

Uzağı iyi görmeme durumu oluştuğunda, gözün ne kadar ve hangi derecede miyop olduğu göz doktoru tarafından belirlenmesi gereken bir konudur. Az derecede olan bir miyop, birkaç metrelik çevrede olan nesneleri görebilecek bir durumdadır. Bunun aksine ağır miyoplar, gözden birkaç santimetre uzakta olan nesneleri dahi ayırt edebilecek, hatta görebilecek durumda olmazlar. Miyopluğu ortaya çıkaran belirtiler çok bariz olduğu için, miyop hastası olan bir kişinin durumunun farkına varması oldukça kolaydır. Uzakta olan cisimlere bakıldığında oluşan bulanıklık, şiddetli baş ağrıları ( güzün fazla açık kalmasından kaynaklıdır ) veya araba kullanırken gece ve gündüze göre değişen görme durumu miyop belirtilerindendir. Miyopluğun ilk aşamalarında bu belirtiler varsa, mutlaka bir göz doktoruna görünmek yararlıdır. Miyopluk, daha ziyade okul döneminde çocukların kitap okumaya başladığı zamanlarda teşhis edilebilir olmaktadır. Eğer çocuğun gözlerinde hafif de olsa şaşılık görülüyorsa, yakından TV seyrediyorsa, ya da okuduğu kitabı yakından okumaya çalışıyorsa miyop belirtisi olabilir.

Yetişkin olan kişilerde görülen miyopluk ise, yaş ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. 40 yaş sonrasında miyop olma olasılığı yüksek olduğu için, bu yaşlarda sıkça göz muayenesi olmak ve kontrol ettirmek oldukça önemlidir.

Bir Cevap Yazın