Mide balonu nasıl uygulanır?

mide balonuAşırı derecede şişman olmak hem estetik bir sorundur, hem de tedavi edilmediğinde kişilerde yüksek tansiyon, kalp sorunları, eklem hastalıkları ve psikolojik sorunların gelişimini sağlar. Şişmanlığın giderilmesi için kullanılan ilaçlar uzun vadede yan etkilere neden olur. Bu sebeple mide balonu uygulaması şişmanlığın tedavisinde fazla kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır. Bunun kullanılmasıyla beraber mide küçültme ameliyatları bile daha az yapılmaya başlamıştır. Mide balonu yöntemi cerrahi bir girişim olmadan, endoskop aracılığıyla gastroenterolog tarafından uygulanır. Özellikle cerrahi müdahalenin risk taşıdığı hastalarda bu yöntem tercih edilir. Midenin içerisine yerleştirilen balonun kapladığı alan hastalarda erken doymaya ve daha hızlı tokluk hissi oluşturmasıyla etkili olmaktadır. Hastalar daha az yemek yediklerinden, hemen kilo vermeye başlar. Hastanın yeterince kilo vermesiyle, midenin içinde olan balon endoskop yardımıyla söndürülür. Bu süre yaklaşık olarak 6 ayı bulur. Zaten bu süreden fazla balonun midede kalması tavsiye edilmez. Hastalar bu sürede yapılarına göre, 15-80 kg arasında kilo verebilirler.

Mide balonu uygulaması için uygun olacak hastalar kimlerdir?

Bu uygulama aşırı diyet ve egzersiz uygulamaları sonunda kilo veremeyen 18-55 yaş arasındaki yetişkinlerde geçici bir süre uygulanmaktadır. Balonun uygulama süresi genellikle 6 ay kadardır.

Mide balonu uygulaması için uygun olmayacak hastalar kimlerdir?

Bu yöntemi estetik amaçlı zayıflama için kullanmak isteyen ve vücut kitle indeksi 30 un altındaki kişiler kullanamaz. Bununla birlikte mide iltihapları, yemek borusu rahatsızlıkları, mide darlığı, midesinden cerrahi bir girişim geçiren, psikolojik sorunu olanlar, geniş mide fıtığı bulunan, gebe ve emziren kadınlar, alkol bağımlısı olan kişiler, kan pıhtılaşma sorunu yaşayanlarda mide balonu uygulaması yapılamamaktadır.

Mide balonu uygulaması nasıl yapılır?

Bu uygulama sayesinde hastalar kilo vermeye başlamaya kısa sürede başlar. Uygulamanın yapılması yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar sürer. Midenin incelemesinde kullanılan endoskopi yardımıyla balon midenin içine yerleştirilir. İşleme başlamadan önce hastaya ilaçların verilebilmesi için serum uygulaması yapılır. Ancak hastaların bu uygulamadan önce en az 12 saat aç kalması gerekir. Uygulama sırasında hastanın rahat olmasını sağlamak için, onu rahatlatıp, uyku verecek bir ilaç verilir. Bu etkiyle hasta uyutulur. Balon uygulamasından önce hastaya gastroskopi yapılır. Bu sayede hastada yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağı değerlendirilir. Hastada balonun yerleştirilmesine bir engel tespit edilmezse, jelle kayganlaştırılmış olan balon yumuşak bir şekilde yemek borusunun içinden mideye gönderilir. Balonun mideye gittiği endoskopla kontrol edilir. Bu şekilde yapılan onaylanmış olur. Balonun içine metilen mavisiyle steril su koyulup, balonda bir kaçak olup olmadığına bakılır. Bu işlem sonrasında, hastalarda bir sorun olmazsa, birkaç saat gözlem altında tutulup, damardan serum verilir ve hastaneden taburcu edilir. Daha sonraki aşamalarda hastalar sürekli olarak kontrol altında tutulmalıdır. Hastaların doktoruyla devamlı olarak iletişimde olması önemlidir.

Mide balonu uygulamasının yan etkileri nelerdir?

Mide balonu uygulamasının yan etkileri değerlendirildiğinde, sadece üst gastrintestinal sistem endoskopisi sırasında oluşabilecek yan etkilerden farklı olmayan etkiler tespit edilebilir. Hastaların bir bölümünde daha önceden olan göğüste ekşime ve yanmayla etkisini gösteren reflü şikâyetlerinde artış olabilir. Balonun takılmasıyla karnın üstünde şişkinlik ve rahatsızlık hissi duyulur, bulantı ve nadir olarak kusma gözlenebilir. Bunlar birkaç hafta içinde etkisini yitirir. Ancak kusma uzun sürerse, vücutta sıvı ve elektrolit dengesinin bozulması dikkate alınıp, hastalar doktor kontrolüne alınır. Eğer doktor gerekli görürse mideye yerleştirilen balonun çıkarılması gerekebilir.

Bazı hastalarda karnın üstüne ya da yan yattıklarında midede ağrı duyulabilir. Midenin içine yerleştirilen balon yeteri kadar şişirilmediğinde ya da balonun sönmesi durumunda mide çıkışının tıkaması, hastada bulantı ve kusmaya neden olabilir. Nadiren mide içinde sönen balon ince bağırsaklara doğru ilerlemesiyle, bağırsaklarda tıkanma olabilir. Bu hastalara acilen cerrahi müdahale edilmesi gerekmektedir.

Midenin içine yerleştirilen balon devamlı olarak hareket ettiğinden, balonun yaptığı bası yüzünden hastalarda mide ülseri gelişme riski olabilir. Ayrıca mideye yerleştirilen balon metilen mavisi ve steril su kullanılıp şişirildiğinden, hastaların mavi renkli idrar yapma sorunu olursa, midedeki balonun patladığı düşünülmelidir. Bu durumlarda acilen, endoskopi yapılarak, balonun mideden çıkarılması gerekir. Bu etkilerin yok edilmesi için, artık hastalarda su yerine havayla doldurulmuş balon uygulaması yapılmaktadır. Bu balonları hastalar daha fazla tolere eder. Midedeki balonun patlaması halinde, bu etki hastaya zarar vermez. Ancak hastaya hemen müdahale edilmeli ve mutlaka balonun çıkarılması gerekir. Çünkü bağırsağın içine doğru ilerleyen balon, yukarıda anlatıldığı gibi bağırsak tıkanıklığına neden olabilir. Bu durumda cerrahi müdahale gerekir.

Bir Cevap Yazın