Bunama nedir, nasıl tedavi edilir?

bunamaBeyin hücrelerinde meydana gelen hasara ya da hücrelerin kaybına sebep olan hastalıkların belirtisi arasında yer alan bunama oldukça ciddiye alınması gereken bir sendromdur. İnsanlarda normal olarak yaşlanma etkisiyle beyin hücrelerinde bazı kayıplar olur. Bu kayıpların miktarında fazla oranda artış olması halinde, beyin işleyişinde normal faaliyetlerini yerine getirmez bir hale gelir. Bu durumda ortaya demans tablosu meydana çıkmaktadır. Bu halde kişinin zihinsel becerilerinde olan bozulmanın etkisi, sosyal etkinlikleri engelleyecek bir durumdur.

Bunama sonucunca meydana gelen demansın belirtileri nedir?

  • İş becerilerini ve aktiviteleri etkileyen bellek yitimi
  • Dil sorunları
  • Basit işlemleri yapamamak
  • Soyut düşünmenin etkilenmesi
  • Kişilik değişimleri
  • Duygu durum değişimleri
  • Kullanılan eşyaların yanlış yerlere koyulması
  • Yargılamada bozulma

Bunama tanısı nasıl konur?

Hastalığın teşhisinde en önemli etken kişinin anlama, bilgi ve idrak edebilme yeteneğinin bozulmasının günlük aktiviteleri engelleyecek derecede bozulmasıdır. Hastaların öyküsü dinlenerek, hastayı tanıyan kişilerden bilgi alınması, fiziksel muayene ve nörolojik değerlendirme sonucunda tanı konulmaktadır. Bunama klinik bir tablo olarak kabul edilir.

Bunama tedavisi nasıl yapılır?

Rahatsızlığın tedavisi genellikle uzun bir süreci kapsamaktadır. Hastaların bu sırada genel sağlığını koruması gerekir. Kan değerlerindeki yükselme, yüksek tansiyon problemleri bunama için risk faktörleri arasında kabul edilir. Hastaların bu sırada çeşitli zihinsel faaliyetlerde bulunması faydalı çalışmalardır. Bulmaca çözülmesi, su doku oynama gibi etkinlikler yapılmalı, bol miktarda kitap okunmalıdır. Düzenli egzersizler ve yürüyüşler ihmal edilmeden yapılmalıdır. Depresyon olan kişilerin tedavisi ihmal yapılmalıdır. Bundan başka unutkanlığın olması halinde, tıbbi destek alınmalıdır. Alzheimer dışında olan nedenlerden meydana gelen bunamalar, iyi takip edilirse tedavisi yapılabilir. Bu rahatsızlığın olması halinde, erken teşhisi yapılmış olursa, ancak bunamayı geciktirme tedavileri uygulanır. Yani hastalığın ilerleme süreci yavaşlatılır. Tedavide amaçlanan beyin hücrelerindeki ölümü mümkün olduğu kadar geciktirme ve yavaşlatma olur. Tedavi sırasında hastalara çevresel etkenlerle ve sosyal destekle yardım sağlanması oldukça önemlidir. Bunama ileri yaştaki kişilerde ihmal edilmemesi gerekli olan bir rahatsızlık olarak kabul edilir. Son yıllarda bunama tedavisinde oldukça olumlu gelişmeler yaşanmakta ve hastalarda başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Bir Cevap Yazın