Burun kanamasının nedenleri nelerdir?

Burun kanaması çok farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Tıptaki adı epistaksis olana bu kanamalar, her yaştaki insanı etkileyebilir. Burunda yer alan kılcal damarlar oldukça hassas bir yapıda olduğundan, küçük darbelerle dahi kanama eğilimi gösterebilir.

burun kanamsı

Burnun ön bölgesinde ya da arka bölgesinde meydana gelen kanamalar arasında, önde meydana gelenler daha hafif olduğundan fazla ciddiye alınmaz ve evde tedavi edilebilir. Arka bölümde gerçekleşen kanamalar ise, çok ciddiye alınması gereken ve mutlaka tıbbi tedavi gerektiren kanamalardır.

Burun kanamalarının sebepleri nelerdir?

Kuru havayı solumak: Kuru hava nedeniyle kuruyan burun mukozası, kanamalara ve enfeksiyonlara daha yatkın hale gelirler. Ön bölümde en yaygın görülen kanamalar bu nedenle gerçekleşir.

Burunda meydana gelen kemik eğrilikleri: Septum deviasyon denilen eğriliklerde, burun içindeki boşluğu ikiye bölen duvarın eğik yapıda olmasından, burundaki boşluklardan birini daralır. Dar olan bölgede hava akımı az olduğundan, nefes almakta zorluk çeken kişilerde kanama meydana gelir. Hava akımının az olması, burun duvarında kurumaya sebep olmasından dolayı, kanamalar meydana gelir.

Buruna alınan darbelerden meydana gelen kanamalar: Bu şekilde meydana gelen kanamalar, farklı türlerde gelişen darbelerden oluşur. Çocukların burnunu karıştırması gibi burnu tahriş edecek hareketlerde bu darbelere dâhildir. Çocuklarda yaşanan burun kanamaların ilk nedeni burun karıştırmaktan kaynaklanır. Kazalar ve kavgalar neticesinde burnun sert bir darbe alması, burunda şekil bozukluklarına ve kanamaya neden olabilir. Burnun dışında bulunan bir bölgeye alınan sert darbelerde kanamalara neden olabilir.

Sümkürmek: Tıkanmış olan burunları açabilmek için yapılan sümkürme hareketi, burnun içindeki çatlamış olan damarlarda kanamaya neden olabilir. Bu yüzden burundaki tıkanma ne kadar fazla olsa da, sümkürme yapılırken dikkatli olunmalıdır.

Solunum hastalıkları: Nezle, grip ve sinüzit iltihapları kanamalara neden olabilir. Bunun sebebi rahatsızlıktan dolayı burun mukozasının kuruyarak ve çatlamasıdır. Rahatsızlık sırasında öksürük, hapşırık ve sümkürme yapılması çatlamaların ve yaraların nedenidir.

Kullanılan bazı ilaçlar ve kimyasallar sebebiyle oluşan kanamalar: Kişinin kullandığı kan inceltici ilaçlar, burun spreyleri ile kokain gibi maddeler burunda oluşan kanamaların nedenleri arasındadır. Kimyasal ilaçların bulunduğu yerde bunların yoğun olarak solunması da, burun kanamalarına neden olabilir.

Pıhtılaşma rahatsızlıkları: Kanın pıhtılaşmasını engelleyen hemofili gibi rahatsızlıkları bulunan kişilerde, kanamalara sıkça rastlanır. Bu durum yaşlı kişilerde tehlikeli olabilir.

Hiper tansiyon: Tansiyonu etkileyen vücuttaki tuz ve su oranı, böbrek problemleri,  hormon seviyelerindeki dengesizlikler, kan damarlarının durumu tansiyonu yükseltip kanamalara neden olabilir. Hiper tansiyon belirti vermese de, mutlaka tedavi yoluna gidilmelidir. Baş ağrıları, mide bulantısı ve kusma eşliğinde meydana gelen kanamalarda tansiyon yüksekliğine dikkat edilmelidir.

K vitamini eksiklikleri: Bu vitaminin vücutta eksik olması basurda ve diş etlerinde kanamaya neden olabileceği gibi burunda kanamaya da neden olabilir. K vitamini kanın pıhtılaşmasına neden olduğundan, meydana gelen kanamaları durdurmak zor olabilir.

Bunların haricinde karaciğer hastalıkları olan, sürekli alkol tüketen ve vücudunda tümör oluşumları olan kişilerde burun kanamalarına rastlanabilir.

Bir Cevap Yazın