Yunus balığı nasıl bir canlıdır?

yunusYüzlerindeki tebessüm ifadesiyle çok sevimli bulunan ve sevilen yunuslar, deniz memelileri sınıfında yer alan etçil canlılardır.

Genellikle sürü halinde gezer, sardalya ve ringa balıklarıyla beslenirler. Yunuslar için gruplar halinde ve özgürce yaşamak çok önemlidir. Aralarında sıkı bir bağ kurup, dayanışma içinde yaşarlar ve çıkardıkları yüksek frekanslı seslerle su altında birbirleriyle devamlı haberleşirler.

Memeli oldukları için balinalar gibi ciğerleriyle soluyan bu canlılar, diğer balıklar gibi suyun içinde nefes alıp veremediklerinden, düzenli olarak su yüzeyine çıkar ve tekrar dalarlar. Solumayı başlarının üzerindeki bir delik aracılığıyla yaparlar. Hava alıp vermeyi sağlayan bu delik bir yaratılış harikası olarak, yunuslar suya daldıklarında otomatik çalışan bir kapak tarafından kapatılır ve böylece içeriye su kaçması önlenir. Su yüzeyine çıkıldığında ise kapak yine otomatik olarak açılır ve ciğerler havayla dolar.

Yunusların hava alma kapasitesi o kadar yüksektir ki tek bir solumayla ciğerlerinin %80-90’ını havayla doldurabilirler.

Suda uyurken boğulmalarını önlemek amacıyla yunusların nefes almasını Allah, iradeli bir davranış olarak tasarlamıştır. Bu sevimli deniz memelileri biz insanlar gibi refleks halinde nefes alıp vermezler. Nefes almaya bilinçli olarak karar verirler.

İlginç bir ağız yapıları vardır. Gaga gibi bir çıkıntıya sahip olduklarından suda kolay hareket ederler. Bu özel ağız yapısı sayesinde suyu yarmakta hiç zorlanmazlar ve  yüzerken az enerji harcayarak çok hızlı ilerleyebilirler.  

Çok derinlere dalabilen yunusların, bu yöndeki hareketleri sırasında ciğerleri boştur. Havayla dolu olan ciğerlerle derin sulara dalmak vurgun yeme tehlikesine yol açtığından tedbirli yaratılmışlardır.

Zekalarıyla dikkat çeken, gülen yüzleri ve insanlara yakınlıkları nedeniyle arkadaş canlısı görülen yunusların sevimliliği, maalesef onlar için bir şanssızlık konusu haline getirilmiştir. Tabii ki biz insanlar tarafından. Eğlence amacıyla açılan yunus parklarında hapis hayatı yaşamak zorunda bırakılan bu canlıların çoğu depresyona girmektedir.

Büyük sularda, gruplar halinde ve özgürce yaşamak üzere kodlanmış yunusların eğlenmek/eğlendirmek hevesinin kurbanları olarak havuzlarda tutulmaları ve üzerlerinden para kazanılıyor olması, ciddi bir insanlık ayıbıdır.

Sorumluluk duygusuyla, bu ayıbı dünyadan silmek için çalışan çok sayıda gönüllü olmakla birlikte, aralarındaki en önemli ve anlamlı isimlerden biri ABD’de üretilen ve tüm dünyada izlenen televizyon dizisinin sevimli kahramanı yunus Flipper’ın bakıcısı Ric O’barry’dir. Çünkü şov dünyasına daha fazla dayanamayan Flipper, onun kollarında ölmeyi seçmiş ve nefesini tutarak intihar etmiştir. O günden sonra O’barry kararlı bir yunus eylemcisi olarak, yunusların özgürlüğü için amansız bir mücadele vermektedir.

Bir Cevap Yazın