Yumurtalık kisti patlaması ne demektir?

kistYumurtalık kisti patlaması tanımını çoğu kişi duymuştur. Bu sorun yumurtalık kistlerinin büyümesi halinde, yumurtalıktaki kistin içeriğinde olan sıvının artmasına ve kist çeperlerinde olan gerginliğin yükselmesinde neden olur. Bu etkilerin varlığı halinde kist çeperinin yırtılması ya da patlaması sonucunu doğurabilir. Bu tıp alanında yumurtalık rüptürü yani over rüptürü denir. Bu halk arasında yumurtalık kisti patlaması olarak tanımlanır.

Yumurtalık kistinde patlama belirtileri nelerdir?

Yumurtalık kistlerin patlaması halinde, hastalarda her zaman çok önemli olan sorunlara sebep olmaz. Özellikle yumurtalıktaki kistin boyutları küçük olduğunda ve bunun yırtılması ya da patlaması halinde, bu durumda hastanın herhangi bir şey hissetmemesi ve kistin patlaması halinde bile sorunsuz şekilde yaşamına devam etmesi söz konusu olur. Bazı kistlerde patlama olduğunda ise, bu yumurtalıkta kanama etkisine neden olabilir. Kanama bazı hallerde kendiliğinde dursa da, bazı durumlarda kanama durmadığı gibi, kanama karın içine fazla miktarda yayılmış olabilir. Böyle bir durumda hastalarda göz kararması, şiddetli kasıkta ağrı, bayılma ve şok gibi çok önemli sayılacak ve hayati riski bulunan belirtiler meydana gelebilir. Bu hastaların acilen ameliyata alınması gerekebilir. Kadınlar eğer yumurtalık kistleri olduğunu biliyorsa ve böyle etkilere maruz kaldılarsa, mutlaka bu şekilde olan ciddi belirtileri dikkate alsınlar ve acilen doktora gitsinler. Çünkü kist bu şekilde rüptüre olmuş olabilir ya da torsiyon denilen burkulma yaşanabilir.

Yumurtalık kistleri niçin patlar?

Yumurtalık kistleri bazı hallerde kendiliğinden rüptüre olabilir, bazı durumlarda ise cinsel ilişki sırasında ya da günlük aktivitelerin yapılması sırasında rüptüre olabilir. Bu durumda aniden gelişen karın ağrısı ya da kasık ağrısı meydana gelir. Bu belirtilere mide bulantısı ve kusma eşlik edebilir. Eğer yumurtalık kisti karın içine fazla miktarda kanamaya neden olduysa, hastada halsizlik, baş dönmesi, bayılma ve göz kararması gibi etkiler yapabilir. Bazı hastalarda ise, kist rüptürü olsa bile, herhangi bir belirti olmaz. Bu durumda kist içinde olan sıvı dışarı akar, kanama meydana gelse de kendiliğinden durur. Hastalarda herhangi bir ağrı ya da eşlik eden diğer şikâyetler oluşmaz.

Yumurtalık kisti patlamasının teşhisi nasıl yapılır?

Kist patlaması olduğu zaman, doktorun hastayı fiziki muayene edilmesi ve ultrason tetkiki yapmasıyla teşhis koyulabilir. Ultrason tetkiki sırasında yumurtalık kisti patladıysa, kistin etrafına akan sıvı ve kanama açıkta görülebilir. Kanamanın fazla olduğu tespit edilirse, bu durumda hastaların tansiyonu ve kan değerleri ölçümleri de düşük çıkacaktır. Burada en önemli unsur, yine karın ağrısı belirtisi veren diğer rahatsızlıklar açısından ayırıcı tanı yapılması gereğidir.

Yumurtalık kisti patlamasının tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Kist patlamasının tedavisinde önce hastanın takip edilmesi ve destek tedavisinin yapılması yeterli olur. Kist patlaması yüzünden olan ağrı ve kanama etkisi büyük olasılıkla kendiliğinden düzelme gösterir. Bu düzelmeyle birlikte hastalar normal yaşamına geri dönebilir. Fakat bazen yumurtalık kisti patlamasında aşırı kanama meydana gelebilir. Bu kanama kendiliğinden durmazsa, hastada şoka girme riski olur. Bu yüzden hastaya destek tedavisi yapılmalı ve kanamanın bir an evvel durdurulması için hasta acilen ameliyata alınmalıdır. Ameliyat esnasında yumurtalık bölgesinde olan kanama genellikle kesilebilir. Fakat bazen kist bulunan yumurtalığın hepsinin alınması gerekebilir. Bu tedavide uygulanan ameliyat laparoskopik yöntem ya da hastanın durumuna göre açık ameliyatla da yapılabilir.

Bir Cevap Yazın