Yalancı kabızlık nedir?

Halk arasında bebeklerde yalancı kabızlık olarak adlandırılan bir durum söz konusudur. Tamamen sağlıklı, annesini güzel bir şekilde emen, iyi kilo alan bir bebek 6 ayın altında genel olarak kakasını yapmadan önce ciddi bir sancılanma, kızarma, morarma ve ıkınma durumu ile karşılaşabilir. Bir karın ağrısı varmış gibi ıkınmayla gelebilir ve bir süre sonra kakasını yaptığında ise rahatlar. Bebeğin çıkardığı kaka genellikle yumuşak kıvamda bir kakadır.
yalancıkabızlık
Kabızlık olarak tarif edilen bu durum gerçek manada bir kabızlık değildir. Yalancı kabızlık adı verilen bu hastalıkta kakalar sıvı ve yumuşak olmaktadır. Yalancı kabızlık sadece anne sütünden faydalanan ek besine geçmemiş bebekleri etkilemektedir. Sadece anne sütünü alan bir bebeğin kakası sıvıdır. Anne ve babalar düzenli olarak tuvaletini yapmakta olan bebeklerinin birkaç gün kadar tuvaletini yapmadığını fark ettiklerinde endişeye düşebilirler. Bebeklerin karın kaslarının fazla gelişmemiş olması nedeniyle zorlanan bebekler kısa süreli küçük sorunlar yaşayabilmektedirler. Bebeğin büyüyüp kaslarının daha fazla gelişmesi, ek besin ve oturarak yemeye geçilmesiyle hastalıkta kendiliğinden düzelme görülür.

Genel olarak kayganlaştırıcı krem sürülmüş bir kulak çubuğuyla bebeği makattan uyarabilmek iyi sonuç vermektedir. Kaka yapacağı fark edildiğinde işlemi durdurmak gerekir. Masajlar da işe yarayan etkiler gösterebilmektedir. Bebeğin kakasının rengi önemlidir. Bebekte alerji veya bağırsak problemleri yoksa bu hastalık kısa sürede kendiliğinden düzelecektir. Asıl önemli olan bebeğin kaka renginin sarı ve yumuşak olmasıdır. Bu tip vakalarda kendiliğinden iyileşme beklenmelidir ve 3-4 gün müdahale edilmemelidir. Çünkü biyolojik olarak çok hassas olan bebeğin bünyesini gereksiz ilaçlarla yormamak gerekir.

2 yaşına gelmiş bebeklerde önceki kabızlık sorunlarından kaynaklanan anüs çatlakları bebeği tekrar canı yanacakmışçasına korkutur. Bu da yalancı kabızlığa bir örnek oluşturmaktadır. Böyle durumlarda sıcak suya oturma banyoları tavsiye edilmektedir. Bazı enfeksiyon hastalıkları ve bilinçsiz kullanılan ilaçlar kabızlığa neden olmaktadır. Diş çıkarma da bebeğin kabız olmasında etkili olabilmektedir. Kabızlığın en önemli nedenlerinden biri yemek düzenidir. Yüksek oranda lif içeren gıdalar ve yüksek miktarda sıvı tüketimi olduğunda ortada kabızlık da kalmayacaktır. Aksi taktirde kabızlık kaçınılmazdır. Annelerin beslenme düzenine kesinlikle dikkat etmeleri gerekmektedir. Bebeğe bir yaşına kadar inek sütü verilmemelidir.

Bebeklerde pirinç lapası, muz, patates gibi yiyecekler kabızlığa neden olmaktadır. Bu nedenle bebeklere çok sık bu yiyecekler verilmemelidir. Kaynamış ılık su bebeğin sindirimini kolalaştırmaktadır. Ek besinlere geçen bebeklere meyve, sebze, baklagil, kuru erik ya da kabak gibi besinler tavsiye edilmektedir. Sürekli şekilde kabızlığı olan bebeklerin büyük bir kısmı genelde iştahsız olan çocuklardır. Ayrıca abur cubur alışkanlığı bu hastalığın ortaya çıkmasını tetiklemektedir.

Kabızlık tedavisinde amaç kısa süreli rahatlama olmamalıdır. Amaç dolu bağırsağı boşaltıp onu düzene sokmaktır. Yine tuvalet terbiyesi yaşına gelmiş olan çocuklar sabah kahvaltısından sonra, akşam sağlıklı bir yemek yedikten hemen sonra 5 dakika süreyle tuvaleti olsun olmasın alışkanlık kazanmak için mutlaka tuvalette oturtulmalıdır. Tedavi süresi çocuğun yaşına göre farklılık göstermektedir. Küçük çocukların tedavi süresi büyük yaştaki çocuklara oranla daha uzun tutulmalıdır.

Bir Cevap Yazın