Vişne çeşitleri nelerdir?

Anadolu birçok meyve türünde olduğu gibi, kiraz ve vişnenin de anavatanı sınırları içerisinde olan bir yerdir. Hazar denizi ile Karadeniz arasındaki bölge kirazın, İstanbul ile Hazar denizi arasında uzanan Kuzey Anadolu dağları ise vişnenin anavatanı olarak kabul edilmektedir. Hatta vişnenin botanikteki latince adı “prunus cerasus”, bugünkü Giresun’un eski adı olan Kerasus’tan geldiği tahmin edilmektedir.
vişneçeşitleri
Kiraz ve vişnenin Avrupa ve diğer kıtalara yayılması daha çok tohumlarının kuşlar, diğer hayvanlar ve göçmenler tarafından oralara taşınmalarıyla olmuştur.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de vişne çeşidi sayısı, kiraza göre çok daha azdır. Yetiştiriciliği tavsiye dilmiş olan genel olarak Montmorency ve Kütahya vişne çeşitleri olup ikisi de kendine verimli olan çeşitlerdir. Aşağıda bazı vişne çeşitleri tanıtılmıştır.

1- Montmorency vişnesi: Avrupa ve ABD’de son derece geniş bir alana yayılmış olan bir vişne çeşididir. Bu vişne çeşidinin kısa saplı, uzun saplı, sarkık dallı ve Sauringy Montmorency olmak üzere dört farklı çeşidi vardır. En fazla yetiştiriciliği yapılan Montmorency vişnesi kısa saplı olanıdır. Meyvesi yuvarlak olup sap ve uç tarafı basık, sap çukuru derin, karın kısmı geniş, uç tarafı yuvarlakçadır. Meyve kabuğu düz, açık kırmızı ya da kırmızı, üzeri koyu kırmızı benekli, meyve eti yumuşak, sarımsı pembe, bazen kırmızımsı, sulu, mayhoş ve yüksek kaliteli bir çeşittir. Meyve suyu ise pembedir. Vişne çeşidi olarak çok verimli bir çeşit olup hiç meyve çatlaması olması söz konusu değildir.

2- Kütahya vişnesi: Ülkemizdeki en önemli vişne çeşitlerinden biride Kütahya vişnesidir. Kütahya çeşidinin birçok tipi bulunmaktadır. Meyvesi yuvarlakça kalp şeklinde, uç tarafı ise daha küttür. Meyve kabuğu parlak koyu kırmızı, mayhoş, sulu ve aromalı bir vişne çeşididir. Meyve suyu ise koyu renkte olup çok sulu, çok sert, az lifli ve çok iyi kalitelidir. Ağaçları oldukça verimli olup hiç meyve çatlaması yapmaz.

3- Katırlı vişnesi: Diğer bir vişne çeşidimidir. Kütahya vişnesi ile hemen hemen aynı zamanda olgunlaşan bir türdür. Meyvesi Kütahya vişnesi gibi yuvarlakça kalp şeklinde, uç tarafı ise küttür. Meyve kabuğu parlak koyu kırmızı, tadı mayhoş, meyve eti yumuşak, aromalı ve suyu ise kırmızı renklidir. Ağaçları son derece verimli olup meyve suyu sanayisine en uygun olan türlerden biridir.

4- Macar vişnesi: Kütahya vişnesinden yaklaşık iki hafta kadar önce olgunlaşan bir vişne çeşididir. Yaprakları diğer vişne çeşitlerine göre çok daha büyüktür. Meyvesi diğerleri gibi yuvarlakça kalp şeklinde, uç tarafı yuvarlakça, koyu kırmızı renkli, meyve eti yumuşak, tadı mayhoş olup suludur. Ağaçları çok verimli olan Macar vişnesi meyve suyu sanayisine uygun bir çeşittir.

5- English morello vişnesi: Meyveleri orta veya küçük, yuvarlakça olup kalp şeklindedir. Meyve ucu yuvarlak olan bu çeşidin orta kısmı ise çukurdur. Kabuk rengi daha siyahımsı koyu kırmızı, meyve eti koyu kırmızı ve sertçe, suyu koyu renkli ve biraz ekşidir.

6- Heimanns Rubin vişnesi: Kütahya vişnesinden yaklaşık beş gün kadar önce olgunlaşan bir çeşittir. Kendine verimli ve monilyaya oldukça dayanıklıdır. Ağaçları toplu ve nispeten küçük taç teşkil etmektedirler. Her yıl düzenli ve çok meyve verme özelliği ile bilinir. Meyveleri yuvarlakça ve kalp şeklinde parlak, koyu kırmızı renkli, ucu ise küt, uç kısmının tam ortasında nokta şeklinde çukurluk bulunur. Meyve eti sulu, koyu kırmızı, yumuşak, hafif buruk ekşi ve kendine özgü aromalıdır. Ağaçları çok verimli olan bu vişne çeşidi de meyve suyu sanayisine uygundur.

Bir Cevap Yazın