Türkiye’deki geçitler hangileridir?

1- Suriye kapıları olarak da bilinen Belen Geçidi, Türkiye’nin güneyinin ortasında bulunan Hatay ilinin Belen ilçesinde bulunan bir geçittir. Nur Dağları üzerinde yaklaşık 300 adım genişliğe sahip dar bir geçittir. Türkiye’yi Suriye’nin içine bağlayan en önemli yoldur. Ağa Hüseyin Paşa komutasındaki Osmanlı Ordusu, 28 Temmuz 1832 tarihinde, Kavalalı İbrahim Paşa yönetimindeki Mısır ordusuna burada yenilmiştir.
ge_itler_haritas_
2- Belkahve Geçidi
Belkahve, İzmir ili Bornova ilçesi sınırları içinde olup, Ankara karayolu üzerinde bir geçit ve tarihi önemi olan bir yerdir.İzmir’in merkezine 25 Km mesafede bulunmaktadır.

3- Gülek Boğazı, antik adıyla Kilikya kapısı denilmiştir. Toros Dağları üzerinde yer alan geçittir. Akdeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi arasında bulunmaktadır. Gülek Boğazı Akdeniz Bölgesini İç Anadolu Bölgesine bağlar. Çiftehan – Pozantı – Tarsus Otoyolu bu geçitten geçmektedir.

4- Güresentepe Geçidi, Niğde’yi, Melendiz Dağı üzerinden Yeşilburç kasabası ve devamında Çiftlik ve daha uzağında Güzelyurt ve Aksaray’a bağlayan karayolu üzerinde rakımı tam olarak 2180 metre olan bir geçittir. Sert kar yağışı, tipi ve rüzgarların estiği yol ve geçit, kış aylarında motorlu taşıt ulaşımına kapalıdır.

5- Karabel Geçidi, İzmir’in Kemalpaşa ve Torbalı ilçeleri arasında bulunan yol üzerinde ve Bozdağlar sıradağlar kütlesi içinde, bu dağ silsilesinin en batıda bulunan kısmını meydana getiren Nif Dağı ile daha doğuda kalan kısmı arasında yer alan bir geçittir. İzmir’den yaklaşık olarak 20 km uzaklıkta bulunmaktadır. Coğrafi özelliğinin yanı sıra geçitteki kayalar üzerine kazınmış olan resimsel kabartma Ege Bölgesi’ndeki en eski tarihsel kalıntılardan birdir.

6- Körahmet Geçidi, Karadeniz Bölgesi’ndeki Kaçkar Dağları’nda yaklaşık olarak 3.300 metre yükseklikte olan dağ geçididir. Karadeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgesi arasındaki sınır üzerinde bulunmaktadır. Genellikle Dağ silsilesini aşmak isteyen köylüler ile doğa sporcuları tarafından kullanılmaktadır. İklim koşulları oldukça değişkendir, yoğun sis ve yaz aylarında dahi patlayabilen fırtınalardan dolayı dikkatli olmak gerekir.

7- Sabuncubeli Geçidi, Manisa ve İzmir’i Spil Dağı ve Yamanlar Dağı arasından birbirine bağlamakta olup İzmir’in Bornova ilçesine ulaşan karayolunun da geçtiği, en yüksek noktası 685 m. rakıma varmakta olan geçittir. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nin 9. cildinde Sabuncubeli Geçidi’nin bahsi geçmektedir. Evliya Çelebi kitabında Sabuncubeli Geçidi’ni “korkunç” sıfatı ile nitelendirmektedir.

1551 yılında bu bölgede şiddetli bir kış yaşandığı ve Manisa ovası ve Karabeli ve Sabuncubeli’nde birçok kimselerin soğuktan donup helâk oldukları” tarih kayıtlarında geçmektedir.

1960’lı yıllarda binlerce hektarı kapsayan önemli bir ağaçlandırma hamlesi dağ ve çevresinde yürütülmüştür.
8- Sertavul Geçidi, İç Anadolu bölgesini Akdeniz’e bağlayan önemli geçitlerden biridir. 1650 rakımlı geçit kışları zor geçit verse de en yakın bağlantı geçitlerinden biridir. Toroslar’da bulunmaktadır. Zirve Karaman ve Mersin il sınırı olarak paylaşılmaktadır.

9- Zigana Geçidi, Kuzey Anadolu Dağları’nda, Gümüşhane’nin sınırları içerisindeki bir geçittir. Rakımı tam olarak 2032 metredir. Geçit Doğu Karadeniz coğrafi yapısı ile Orta Anadolu yaylaları arasındaki geçiş noktasında bulunmaktadır. Orta Anadolu kısmında Harşit Vadisi yer almaktadır. Zigana Geçidi yılın beş ayı boyunca karla kaplıdır. Geçitte bir kayak tesisi de dahil olmak üzere çok sayıda tesis bulunmaktadır.
Zigana Geçidi Gümüşhane ilinden 60, Trabzon ilinden 120 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Günümüzde ulaşım amacıyla geçitten çok daha alçak rakımlarda olan Zigana Tüneli kullanılmaktadır.

10- Çubuk Geçidi: Antalya’dan Burdur’a yani göller yöresine geçmek için kullanılır.

11- Bolu ve Ilgaz Geçitleri:Batı Karadeniz ile İç Anadolu arasındaki bağlantıyı sağlar.

Bir Cevap Yazın