Tüp bebek kaç defa denenebilir?

tüp bebekTüp bebek tedavisinin kaç defa deneneceği konusunda belirlenen kesin bir sayı bulunmamaktadır. Tüp bebek uygulama süreçlerinin arasında yaklaşık 2-3 aylık bir sürenin olması ve çiftlerin maddi ve manevi olarak buna hazırlıklı olması halinde, çiftler istediği kadar tüp bebek tedavisi denemesi yapabilir. Her tedavide başarı şansı daha fazla düşmüş olsa bile, sabırlı olunmalıdır. Tedavideki başarısızlık nedenlerine göre yeni tedavi yaklaşımları denenerek, başarısızlıkların aşılması sağlanmalıdır. Daha önce farklı tedavi yöntemleri uygulayan ve doğal yollardan da çocuk sahibi olamayan çiftler genellikle tüp bebek tedavisiyle bebek sahibi olmayı isterler. Ancak tüp bebek tedavisinde, ilk denemesinde başarı elde edilemeyip, yeni bir tedaviye başlamak zorunda kalınabilir.

Tüp bebek tedavisinde başarının sağlanması için gerekli kriterler nelerdir?

  • Laboratuvarda döllenme oranı (Fertilizaston): Tedavide bu oranın iyi laboratuvarı bulunan merkezlerde % 80 in üstünde olması gerekir.
  • Kanda gebelik testinin pozitif çıkması (Biokimyasal gebelik): Bu oranın ölçülmesinde % 50 seviyelerinde olması gerekmektedir.
  • Ultrason ile görüntülenen ve takip edilebilen gebelik oranı: Bu oranın % 40 seviyelerinde olması gerekir.
  • Eve canlı çocuk götürebilme oranı: Bu oranın tüp bebek tedavisinde % 30 civarında olması gerekir.

Tüp bebek tedavisindeki denemelerin sayısı

Uygulanan tüp bebek tedavisinde üç tane arka arkaya başarısız deneme olmasında, çiftler için gebelik elde etme oranının daha sonraki denemelerde çok fazla artmayacağı bilinir. Hastalarda preimplantasyon genetik tanı yönteminin, laboratuvar ortamında yapılan suni ana rahmi oluşturma, sperm seçme yöntemindeki değişim gibi tercih edilecek ek uygulamalara başvurulup, tedavinin başarı oranı yükseltilmeye çalışılmaktadır. Ancak bu yöntemlerle birlikte, tüp bebek tedavisindeki başarı olasılığında artış henüz kesin belirlenmemiştir.

Tedaviden sonra başarısızlıklar yaşanan çiftlerde blastosist transferi yapılır. Bu uygulama hastaların bebeğe kavuşmak için boş hayallere kapılmasını engeller. İstatistiksel çalışmalara göre, tüp bebek tedavisi uygulanmış çiftlerin % 95 ine tüp bebek tedavisinin en az üç kez tekrarlanması gerektiği tespit edilmiştir. Kalan % 5 lik grup ise, bu konuda herhangi bir sınırlama yoktur. Yani tedavi uygulanan çiftlerin % 95 oranının üç başarısız tüp bebek denemesinden sonra, gebelik elde etme şanslarını gerektiği kadar arttıramaz. Tüp bebek tedavisindeki başarısızlıklar yaşandığında kaç defa deneme yapılacağına ait kararın hasta ve doktorun birlikte vermesi gerekir.

Tedavi sonucunda başarıya ulaşılacağına dair beklentilerin olması durumunda, tüp bebek tedavisini 10-15 defa uygulayan hastalar bulunmaktadır. Çiftlerin bu tedaviler sırasında kendilerini yıpratmadan, yapılacak deneme sayısının bir sakıncası bulunmamaktadır. Hayatlarında çocuk sahibi olan çiftlerin elde ettiği mutluluklar kadar, çocuğu olmayan çiftlerinde başka yöntemlerle mutlu olmanın yollarını bulması gerekir. Bu özlemlerini evlat edinerek bile gidermeyi tercih edebilirler.

Tüp bebek tedavisindeki başarı oranı nedir?

Bu tedavinin başarı oranını belirleyen en önemli etken, kadının tedavideki yaşıyla ilgilidir. Tüp bebek tedavisi uzmanları tedavi uygulanan kadının 35 yaşın altında olmasını tercih eder. Bu yaşta bile tüp bebek tedavisinde gebe kalma şansı % 60 oranında belirlenmektedir. Kadının yaşının ilerlemesi yüzünden bu oranda düşme olur. Kadın 45 yaşına gelince, tüp bebek tedavisinde gebe kalma oranı % 5 civarına inmektedir. Ancak genel olarak tüp bebek tedavisinde başarı oranı % 40 civarında kabul edilir. Başarı oranını için, yaşın dışında başka etkenlerde vardır. Bunların arasında erkek hastanın spermlerinin normal miktarda ve kalitesi, rahimdeki sorunlar, kadının yumurta sayısı ve kalitesinin uygunluğu gibi etkenlerdir. Erkek hastaların yaşının ilerlemesi, kadınlar gibi üreme konusunda fazla sıkıntı yaratmaz.

Başarısız tüp bebek denemeleri daha sonraki denemeleri nasıl etkiler?

Yapılan her başarısız tüp bebek denemesinden sonra, yapılan her yeni tüp bebek denemesine daha öncekilere oranla % 50 şans verilmektedir. Başarısız olan denemelerden sonra, uygulanan tedavi yeniden incelenir ve oluşan sorunların hepsi tespit edilerek, yeni tedavi yaklaşımları belirlenir. Bu sayede tüp bebek tedavisinde başarı oranının arttırılmasına çalışılır. Yeni uygulanacak denemelerin arasında ise, en az 2 ay süre olmalıdır. Bu sürenin bırakılması daha çok çiftlerin yeni uygulanacak olan tedaviye kendilerini psikolojik açıdan hazırlaması için önemlidir. Bu süre çiftlerin isteğine bağlı olarak ve çiftlerin yaşıyla bağlantılı olarak daha fazla uzatılabilir. Bu denemelerin olması gereken sayısı konusunda bilimsel bir veride bulunmamaktadır. Bazı çiftler ısrarcı olarak, 10-14 deneme sonrasında bile, başarıya ulaşabilir. Çiftlerin deneme sayısı hakkında tereddütte kalması halinde, doktora danışarak en doğru kararı alması yerinde olacaktır. Sağlıkları elveriyorsa, denemelere devam edebilirler.

Bir Cevap Yazın