Tarhana çorbası nasıl yapılır?

Her mevsim içilebilen bir çorba olan tarhana, Anadolu’nun yüzlerce yıllık lezzetlerinden biridir. Çoğu insan için kendi başına bir öğün olan tarhana çorbası, daha çok koyu kıvamlı olarak tercih edilir. Anadolu’nun her yerinde farklı bir lezzetle sunulan tarhana, nerede olursa olsun sofraların vazgeçilmez üyelerinden biridir. Birçok kişi için “anne çorbası” olan tarhananın lezzeti, yapılışından ziyade iyi hazırlanmış tarhanayı bulmaya bağlıdır.

Malzemeler;

  • 6 çorba kaşığı tarhana
  • 5 su bardağı et suyu
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 diş sarımsak
  • Tuz, karabiber, tercihe göre pul biber

Hazırlanışı;

Tarhana çorbası yapımında genel olarak yaşanan en büyük sorun çorbanın topaklanması olduğundan, öncelikle tarhanayı soğuk suda eritin. Daha önceden hazırda bulunan bir et suyunuz yoksa tablet de kullanabileceğiniz gibi, içme suyu kullanarak da tarhana çorbanızı yapabilirsiniz. Ancak et suyu kullanarak yaptığınız tarhana çorbası, çok daha lezzetli olacaktır. 1 bardak et suyunda 6 kaşık tarhanayı iyice karıştırarak eriterek çorba yapımına başlayın.

Çorba tencerenizin içine 2 yemek karşığı tereyağı atın ve tereyağı tamamen erikten sonra ilk olarak ince dilimlediğiniz 3 diş sarımsağı 1 dakika kadar kavurun. Tereyağı tamamen erimeden sarımsakları atmanız durumunda tarhana çorbanızda ağır bir tereyağı kokusu oluşacağını unutmayın. Sarımsaklar yanmadan yalnızca kokusu çıkınca hemen domates salçasını da ekleyin ve karıştırarak kavurmaya devam edin.

Tarhana çorbanızı acılı seviyorsanız ve kaliteli bir acı biber salçanız varsa, domates salçası yerine bu salçayı da hafif sulandırarak tarhana çorbanızda kullanabilirsiniz. 4 su bardağı et sunu da tencere ekleyin ve et suyunun içerisinde salça tamamen eridikten sonra daha önceden erittiğiniz tarhanayı da çorbanıza katın. Harlı ateşte tarhana çorbanız kaynayıncaya dek karıştırmaya devam edin. Çorbanız kaynamaya başlayınca tuz, karabiber ve arzu ederseniz pul biber ekledikten sonra tencerenin altını kısın ve tarhana koyu bir kıvam alana dek hafif hafif karıştırın.

Tarhana çorbasının kıvamı her insanın damak tadına göre farklılık göstereceğinden, daha koyu bir çorba için daha fazla tarhana kullanabilir, kısık ateşte kaynatma süresini biraz daha uzatabilirsiniz. Dilerseniz çorbanızın üzerine kırmızı toz biber, nane ve tereyağı karışımı gezdirerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Bir Cevap Yazın