Stresle nasıl başa çıkılır?

stresModern dünyanın en yaygın sıkıntılarından biri, sebebiyet verdiği yoğun stres ortamıdır. Gerek iş dünyasının getirdiği işe dair stres, gerek günlük yaşamın sebebiyet verdiği trafik, vb. sıkıntılı ortamların olşturduğu stres, gerek evlilik gibi sosyal kurumların doğasında var olan stres günümüz insanını yoran, bunaltan, çoğu zaman başa çıkılamaz bir hal alan en popüler problem haline gelmiştir.

Stres nedir? Stres; vücudun içeriden ya da dışarıdan gelen uyarıların oluşturduğu etkiye verdiği otomatik tepkinin adıdır.  Stres, fizyolojik ve psikolojik kaynaklı olabilirken, sonuçları da fizyolojik ve psikolojik olabilmektedir.

Stresle başa çıkmak için ne yapmalı?

  • Kabullenme: Öncelikle stresin doğal ve engellenemez bir olgu olduğunun kabullenilmesi gerekmektedir. Bu kabullenme bilinç düzeyinde ve bilinçaltında vücudun gelen uyarılara verdği tepkinin dozuna direkt olarak etki edecektir.
  • Stres kaynağının ne olduğunun farkında olma: Herkes “stresliyim” der geçer, ancak hayatında tam olarak nelerin strese sebebiyet verdiğinin teşhisi yapılmamıştır. Bu teşhis yapılmadığı sürece stresden uzak durabilme şansı da oluşmayacaktır.
  • Stres kaynaklarından mümkün olduğunca uzaklaşma: Stresin kaynakları teşhis edildiğinde, mümkün olduğunca bu kaynaklardan uzak durmaya gayret edilmelidir. Örneğin; trafikte sürücü olmanın aşırı stres yarattığı teşhis edilmişse, toplu taşıma araçları ile ulaşım tercih edilebilir.
  • Rahatlama için kişinin kendine vakit ayırması: Stres, vücut için bir elektrik yüklenmesi gibidir. Belirli aralıklarla, bu yükü atıp, nötralize olabilmek gerekmektedir. Her kişi için bu farklı yollarla olacaktır. Kişiler kendilerine vakit ayırmalı, kendisine özel rahatlama yollarını keşfetmeli ve günün mümkün olan uzunluktaki bir kısmını bu rahatlama yollarını uygulamak için ayırmalıdır.
  • Stresin fizyolojik ve psikolojik sonuçlarına zamanında müdahale edilmesi: Her türlü çabaya ve gayrete rağmen stresin vücudumuzda fizyolojik etkiler bırakmasının, psikolojik anlamda negatif sonuçlar oluşturmasının önüne geçilememiş ise vakit kaybetmeden uzmanlar ile görüşülmeli, tedavi yolları aranmalıdır.

Stres, hayatın bir gerçeğidir ve yok etmek mümkün değildir, ancak stresle birlikte yaşamak öğrenilebilir bir şeydir. Stresi yok etmeye değil, etkilerini minimize etmeye yönelik bir çaba içinde olmak en doğru yöntemdir.

Bir Cevap Yazın