Sivilce tedavisi nasıl yapılır?

Sivilce tedavisinin ilk amacı sivilceden korunmak olacaktır. Ardından meydana gelmiş olan sivilcelerin iyileşme sonrasında iz bırakmasını önlemek, sivilcenin ciltte kalma süresini kısaltmak ve kişilerin bu sivilceli görünümden dolayı rahatsızlık duyup psikolojik rahatsızlıklar yaşamamaları için tedavi yoluna başvurulur. Tedavi ihmal edildiği takdirde sivilce izleri oluşacak

sivilce

ve bunların sonraki tedavisi de  zor olacaktır. Uygulanacak tedaviden sonra 6-8 hafta içerisinde iyileşme olmadığı takdirde tedavinin değiştirilmesi gerekir.

Sivilce tedavisi nasıl yapılır?

Sivilcelerin türü ve ciddiyet durumuna göre farklı tedavi yolları uygulanacaktır. Uygulanana tedaviyi aksatmadan yapmak, ciltteki sivilceleri yok edecektir. Uygulanan tedaviler aylarca sürebilmektedir. Bu yüzden sabırlı olmak ve beklemek gerekir. Tedaviler yüzeysel ve ağızdan alınan ilaçlarla yapılabilmektedir.

Cilde yüzeysel olarak uygulanacak tropikal tedaviler

Genellikle ergenlik döneminde oluşan sivilceler, bu yollarla tedavi edilebilmektedir. Bu şekilde tedavi başarılı olmazsa, ağızdan alınacak ilaçların kullanılması gerekir.

  • Benzol Peroksit (Benzoyl Peroxide): Sivilceye sebep olan bakteriyi yok edebilmek için kullanılır. İki hafta içinde sonuç almak mümkündür. Bu ilacın hastalar tarafından düzenli olarak kullanılması gerekir. Ciltte yağ üretimine son vermediğinden, ilaca ara verildiğinde sivilceler tekrarlayabilir. Genellikle krem ve losyonların içeriğinde bulunan Benzol Peroksit, hafif sivilce vakalarında etkilidir.
  • Salisilik Asit (Salicylic Acid): Deride bulunan hücrelerin kuruyup dökülmesine karşı etkili olan bir içeriktir. Sivilce oluşumuna sebep olan bakteriye ve yağ üretimine doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır. Bu ilaçlarında sürekli ve uzun süre kullanılması gerekir. Krem ve losyon içeriklerinde bulunan salisilik asitin kullanımının bırakılması, sivilcelerin tekrar oluşmasını sağlayacaktır.
  • Tropikal antibiyotikler: Bunlar sivilceye neden olan bakterinin üremesini yavaşlatıp ya da durdurup sivilcelere engel olurlar. Ağız yoluyla alınan antibiyotiklere göre etkileri sınırlı olsa da faydaları bulunmaktadır. Krem, losyon veya jel şeklinde olarak kullanıma sunulmuştur.
  • Tropikal retinoid ilaçlar: Bunlar cildi soyucu etkisi ile bilinir. Ağızdan alınacak antibiyotik ve benzol peroksit ile aynı anda kullanılarak, daha faydalı olmaktadır.

Ağızdan kullanılan ilaçlar

Sivilcelerin şiddetli veya orta şiddette olduğu hallerde tercih edilebilecek ilaçlardır. Genellikle tropikal tedavilerle birlikte kullanılırsa daha etkili olmaktadır.

Oral antibiyotikler: Tropikal tedavinin başarılı olmadığı durumlarda yalnız veya onlarla birlikte kullanılabilen ilaçlardır. Bunlar bakterilerin sayısını azaltıp, meydana gelen iltihapları tedavi etmekte kullanılır.

Oral kontraseptifler (Ağızdan kullanılan doğum kontrol ilaçları): Yağ bezleri seks hormonları ile bağlantılıdır. Bu sebeple ergenlik döneminde sivilce oluşumlarına daha fazla rastlanır. Bu durum kızların ve erkeklerin ergenlik döneminde, hormonların fazla yağ üretiminden kaynaklanır. Hormonal tedavinin amacı, hormonları kontrol altına almaktır. Uygulanacak yöntem yalnız kadınlar için geçerlidir.

Oral retinoidler: Bu grupta bulunan ilaçlar içinde izotretinoin sivilce tedavisinde oldukça başarılıdır. Reçeteli kullanıldığından ötürü sadece doktorun önerisiyle kullanılabilir. Şiddetli sivilce oluşumlarında ve diğer tedavi yöntemlerinin başarısız olduğu oluşumlarda tercih edilmektedir. Bu ilaçlar yağ üretimini azaltıp, ciltte bulunan beyaz ve siyah noktaların oluşumunu da azaltır. İlaçlar antibiyotik gibi olmasa da, bakteri sayısını azaltmaktadır.

Bir Cevap Yazın